Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013

Απεγκλωβίζεται το ρωσικό πλοίο στην Ανταρκτική


rwsiko-ploio-stous-pagous-LΟι πάγοι που έχουν παγιδεύσει ένα ρωσικό πλοίο με 74 επιβαίνοντες στην Ανταρκτική, φαίνεται πως αρχίζουν και σπάζουν σήμερα, αυξάνοντας τις ελπίδες για τη διάσωσή του, ενώ την ίδια ώρα πλησιάζει το παγιδευμένο σκάφος και ένα ισχυρό αυστραλιανό παγοθραυστικό.

Το παγιδευμένο στον πάγο πλοίο, Akademik Shokalskiy, απέπλευσε από τη Νέα Ζηλανδία στις 28 Νοεμβρίου για μια χρηματοδοτημένη από ιδιωτικά κεφάλαια αποστολή με την ευκαιρία της 100ης επετείου του ταξιδιού του αυστραλού εξερευνητή Ντάγκλας Μόσον στην Ανταρκτική.

Στις 24 Δεκεμβρίου το Akademik Shokalskiy παγιδεύτηκε στον πάγο. Μέσα στο πλοίο βρίσκονται επιστήμονες και τουρίστες, πολλοί από τους οποίους είναι Αυστραλοί, και ένα ρωσικό πλήρωμα.
Το αυστραλιανό παγοθραυστικό Aurora Australis αναμένεται να φθάσει στο ρωσικό πλοίο γύρω στα
μεσάνυχτα σήμερα.

Νωρίτερα ένα κινεζικό παγοθραυστικό δεν κατάφερε να σπάσει τους πάγους, όμως ο σημερινός καιρός είναι ευνοϊκός για την επιχείρηση διάσωσης.

"Οι συνθήκες φαίνεται πως έχουν βελτιωθεί, ο πάγος μοιάζει να μαλακώνει και εμφανίζονται μερικές ρωγμές", δήλωσε η Λάιζα Μάρτιν της Αυστραλιανής Αρχής Ναυτιλιακής Ασφάλειας, η οποία συντονίζει τη διάσωση.

Το πώς ακριβώς θα πραγματοποιηθεί η διάσωση θα αποφασισθεί όταν το Aurora φθάσει στην περιοχή, πρόσθεσε η Μάρτιν.

Οι επιβαίνοντες στο ρωσικό πλοίο είναι σε καλή κατάσταση και ουδέποτε αντιμετώπισαν επικείμενο κίνδυνο.

"Προσβλέπουμε κυρίως στο Aurora για να μας βγάλει από εδώ", έγραψε σήμερα σ' ένα ηλεκτρονικό μήνυμά του προς το Ρόιτερς ο Κρις Τέρνι, ένας Αυστραλός καθηγητής στο ρωσικό πλοίο ο οποίος ηγείται της αποστολής.

"Ευτυχώς μερικές ρωγμές έχουν ανοίξει σήμερα στην επιφάνεια από τους ασθενέστερους ανέμους και τον ήλιο", πρόσθεσε. (defencenet)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου