Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2013

Αύξηση 1% στους μισθούς των ξενοδοχοϋπαλλήλων το 2015 - Η πρώτη (μετά το Μνημόνιο) κλαδική σύμβαση με αυξήσεις

Άφρισαν οι μίζεροι που ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη συγκεκριμένη κλαδική σύμβαση... θα προτιμούσαν μειώσεις μισθών και περισσότερη φτώχεια

«Συμβολική συμφωνία ξεχωριστής σημασίας», χαρακτηρίζει με δήλωσή του ο υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, κ. Γιάννης Βρούτσης, την υπογραφή της νέας Κλαδικής Σύμβασης Εργασίας που υπέγραψε σήμερα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ) με τους ξενοδοχοϋπαλλήλους και που προβλέπει άυξηση των αμοιβών των εργαζομένων στο κλάδο της τάξεως του 1%.

Η σύμβαση, είναι διετούς διάρκειας, καλύπτει περίπου 130.000 εργαζόμενους στον τουρισμό και προβλέπει μηδενική αύξηση στους βασικούς μισθούς το 2014 και αύξηση 1% το 2015.

Οι βασικοί μισθοί στον κλάδο κυμαίνονται σήμερα από 753,69 (πλύντριες σιδερώτριες καθαρίστριες κ.λ.π έως 821,96 για υπαλλήλους υποδοχής, μάγειρας α', προϊστάμενος υπνοδωματίων κ.λ.π.

Πέραν των μισθολογικών, στη σύμβαση περιέχονται και θεσμικές ρυθμίσεις οι οποίες προβλέπουν:

- Για την περίοδο τουριστικής αιχμής, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο να παρέχεται η δυνατότητα σε ξενοδοχειακές μονάδες με ποσοστό πληρότητας 75% και άνω, να απασχολούν το προσωπικό έως και 10 'ώρες ημερησίως για 8 εβδομάδες με την υποχρέωση να επιστρέφουν τον χρόνο αυτό σε ρεπό ή μειωμένη απασχόληση.

- Επίσης τη σύσταση επιτροπής στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των δύο πλευρών, η οποία θα εξετάσει την δυνατότητα διεύρυνσης του πεδίου εφαρμογής της σύμβασης των ξενοδοχοϋπαλλήλων και σε εργαζόμενους άλλων ειδικοτήτων στον κλάδο, όπως λογιστές, μηχανικούς, υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους κ.α.

«Χαιρετίζω την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ των ξενοδοχοϋπαλλήλων με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, την πρώτη κλαδική σύμβαση που προβλέπει αυξήσεις μισθών τα τελευταία χρόνια», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας.

Και πρόσθεσε:

«Τόσο η πραγματική όσο και η συμβολική της σημασία είναι ξεχωριστή. Όχι μόνο επειδή αφορά πολύ μεγάλο αριθμό εργαζομένων στον τουριστικό κλάδο και διασφαλίζει εργασιακή ειρήνη σε έναν τομέα με εξαιρετικό δυναμισμό ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια. Αλλά και επειδή σηματοδοτεί τη σταδιακή μετάβαση σε ένα νέο ανοδικό κύκλο με θετικές προοπτικές για την ελληνική οικονομία, την αγορά εργασίας και τα εισοδήματα των εργαζομένων. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ η ελληνική κοινωνία έχει ανάγκη την επίδειξη πνεύματος συνεργασίας, ρεαλισμού και ωριμότητας από τους εκπροσώπους των εργοδοτών και εργαζομένων της χώρας».

«Η νέα Εθνική Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας αποτελεί θετικό γεγονός για τον ελληνικό τουρισμό», δήλωσε η υπουργός Τουρισμού, κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη.

Όπως τόνισε η υπουργός, η υπογραφή της κλαδικής σύμβασης συναρτάται με τη μέχρι σήμερα πρόοδο της ελληνικής οικονομίας και στέλνει ένα ευρύτερο μακροπρόθεσμο μήνυμα στην αγορά εργασίας, καθώς εξασφαλίζει σταθερότητα, διασφαλίζει δικαιώματα και αποτελεί αποτέλεσμα διαλόγου και συμφωνίας μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών του κλάδου.

Ταυτόχρονα, επισημαίνει η κα. Κεφαλογιάννη, το 2014 είναι μια χρονιά ευθύνης και επίπονης εργασίας για όλους. Η υπογραφή της κλαδικής σύμβασης εργασίας είναι ένα σημαντικό στοιχείο για τη συνέχεια. Δείχνει τη συσπείρωση των συντελεστών του κλάδου και την πρόθεσή τους να επιτευχθεί ο κοινός στόχος που είναι η περαιτέρω ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού.


Κέρδος online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου