To ξύλο συνεχίζεται στο υπουργείο Οικονομικών με την τρόικα να συνεχίζει τις σκληρές επισημάνσεις της για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και τα υπάκουα μαθητούδια της, οι υπουργοί να μη μιλάνε. Ο δεύτερος γύρος των διαπραγματεύσεων έληξε το μεσημέρι και φαίνεται ότι θα υπάρξει και τρίτος το βράδυ.
Η Τρόικα εμμένει στην άμεση προώθηση των αποκρατικοποιήσεων, το ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο, στη συγχώνευση και κατάργηση φορέων του Δημοσίου, στην εργασιακή εφεδρεία, στην περιστολή των κοινωνικών επιδομάτων, στις αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς, στη μείωση των επικουρικών συντάξεων, στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής καθώς και στην απελευθέρωση των “κλειστών επαγγελμάτων”.
Αυτό που φαίνεται να βγαίνει από τις συζητήσεις είναι ότι η τρόικα, όπως αναμενόταν, ρίχνει το βάρος της αποτυχίας της οικονομικής πολιτικής, στην κυβέρνηση. Δεν παραδέχεται δηλαδή η ίδια ότι το πρόγραμμα που ετοίμασε για την Ελλάδα δε βγαίνει ούτε σε άλλο γαλαξία.
Ρίχνει κίτρινες και κόκκινες κάρτες για την μη επίτευξη των στόχων στο οικονομικό επιτελείο, παραβλέποντας ότι η οικονομική συνταγή που ακολουθείται πιστά είναι δικό της κατασκεύασμα. Κι αντί η κυβέρνηση να επισημαίνει ακριβώς αυτό, δηλαδή ότι η συνταγή δε βγαίνει, κάθεται και ακούει χωρίς να μπορεί να διαπραγματευτεί.
Όλο αυτό τον καιρό δεν ακούσαμε τον λαλίστατο υπουργό Οικονομικών να λέει ότι πρέπει να υπάρξουν προσαρμογές στο πρόγραμμα σταθερότητας. Ακολουθώντας σαν πιστό σκυλί τις εντολές της τρόικας, σε βαθμό χειρότερο και από τον προκάτοχό του, δεν έχει βάλει ούτε μια δική του κόκκινη γραμμή.
Το οξύμωρο είναι πως όταν απαντά στην κριτική ότι δεν πέφτει το έλλειμμα και δεν αυξάνονται τα έσοδα, λέει ότι φταίει η διεθνής ύφεση ή ακόμη και η ύφεση της ελληνικής οικονομίας.
Αυτό το επιχείρημα δεν τον χρησιμοποιεί στις συζητήσεις με την τρόικα, εκεί που μοιάζει με… ντοπαρισμένη τίγρη που δεν μπορεί να αντιδράσει. Εύλογο είναι λοιπόν οι τροικανοί να μην αποδέχονται το δικό τους μερίδιο ευθύνης στην αποτυχία της οικονομικής πολιτικής.
Η τρόικα μάλιστα ζητά πιστή εφαρμογή των ήδη συμφωνηθέντων προκειμένου να δώσουν τα 8 δις της 6ης δόσης. Ζητούν πιστή εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος, δηλαδή άμεση προώθηση των αποκρατικοποιήσεων, το ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο, η συγχώνευση και κατάργηση φορέων του Δημοσίου και η εργασιακή εφεδρεία, η περιστολή των κοινωνικών επιδομάτων, οι αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς, η μείωση των επικουρικών συντάξεων, η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, το πλήρες «άνοιγμα» των «κλειστών επαγγελμάτων», κ.λπ.
Βάζουν, όμως, στο τραπέζι το περίστροφο των νέων μέτρων σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν άμεσα οι στόχοι, ειδικά ως προς το έλλειμμα. Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Dow Jones Newswires, το οποίο επικαλείται αξιωματούχο της ελληνικής κυβέρνησης, το έλλειμμα εκτιμάται πλέον γύρω στο 8,5% του ΑΕΠ, ή ελαφρώς υψηλότερα (έναντι αρχικού στόχου 7,6% του ΑΕΠ). Αυτόματα, λοιπόν, μπαίνει θέμα πώς θα κλείσει αυτή η τρύπα του 1% και η τρόικα απαιτεί νέα μέτρα.
Παράλληλα, στο τραπέζι του παζαριού έχει πέσει και μια έκτακτη χρηματοδότηση έως 1 δις στα ασφαλιστικά ταμεία προκειμένου να πληρωθούν οι συντάξεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου