Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

Έρευνες στο Καστελόριζο ξεκινά η Τουρκία


Αιφνιδιαστικά, η Τουρκία κλιμάκωσε τις προκλήσεις της στο Αιγαίο ανακοινώνοντας έρευνες με σκοπό τον εντοπισμό υδρογονανθράκων σε θαλάσσιες ζώνες κυπριακής και ελληνικής κυριαρχίας. Η κλιμάκωση έγινε την ημέρα που το κυπριακό γεωτρύπανο «Ομηρος» έφθασε στο Οικόπεδο 12 στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ)
Η έκδοση νωρίτερα χθες τουρκικής αγγελίας προς ναυτιλλομένους για τη διεξαγωγή ερευνών από το νορβηγικό ερευνητικό πλοίο «Bergen Surveyor»
και συνοδευτικά σκάφη σε περιοχή που επικαλύπτει και ελληνική υφαλοκρηπίδα νότια του Καστελόριζου προκάλεσε την άμεση αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών. Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γρ. Δελαβέκουρας, ήδη δόθηκαν οδηγίες στην ελληνική Πρεσβεία στην Αγκυρα να προχωρήσει σε διάβημα στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, ζητώντας την αποχή από κάθε ερευνητική δραστηριότητα που θίγει ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή.
Παράλληλα δόθηκαν οδηγίες στην ελληνική Πρεσβεία στο Όσλο να επικοινωνήσει με την πλοιοκτήτρια εταιρεία του νορβηγικού σκάφους, καθώς και με το Υπουργείο Εξωτερικών της Νορβηγίας, προκειμένου να γνωστοποιήσει τις σχετικές ελληνικές θέσεις. Ο κ. Δελαβέκουρας διαβεβαίωσε ότι το ΥΠΕΞ θα συνεχίσει να παρακολουθεί την εξέλιξη του θέματος, «προβαίνοντας σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες».
Το νορβηγικό “Bergen Surveyor” και τα άλλα πλοία του στολίσκου με τον οποίο η Τουρκία θα επιχειρήσει έρευνες σε τμήματα της ελληνικής και της κυπριακής υφαλοκρηπίδας, το βράδυ της Πέμπτης ελλιμενίζονταν στο λιμάνι της Αττάλειας, ενώ για τη διεξαγωγή των ερευνών η Άγκυρα δεν έχε ζητήσει την άδεια της ελληνικής πλευράς. Επιπλέον, ούτε και η Νορβηγία, υπέβαλε αίτημα προς την ελληνική κυβέρνηση για παραχώρηση  άδειας  για την έναρξη ερευνών.

Εξάλλου, την έντονη αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών, καθώς και της ΝΔ, προκάλεσε η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών με την οποία έκανε γνωστό ότι η γειτονική χώρα προτίθεται να συνάψει “συμφωνία” οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας με τα κατεχόμενα. ”Είναι αντίθετη προς το Διεθνές Δίκαιο” δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΕΞ Γρηγόρης Δελαβέκουρας για την πρόθεση της Τουρκίας και προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε τέτοια ‘συμφωνία’ θα είναι άκυρη και άνευ περιεχομένου. ”Δεν μπορεί με κανένα τρόπο να συνδεθεί με την άσκηση του αυτονόητου κυριαρχικού δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας να προχωρήσει στην αξιοποίηση του φυσικού της πλούτου», συμπλήρωσε.
Οι Τουρκικές απειλές για την Κυπριακή γεώτρηση, προπέτασμα καπνού για τις πάγιες επιδιώξεις της Αγκυρας.
Όπως είχαμε γράψει προ ημερών “Ευκαιρίες στην Ανατολική Μεσόγειο, ήμάθανε ότικαι πλακώσανε και οι γύφτοι” από καιρού η Τουρκία προαναγγέλλει έρευνες στα “οικόπεδα” 4321 – 4511 που “εφάπτονται” η “χουφτώνουν ” κανονικά την ελληνική και την κυπριακή ΑΟΖ.
Μπορεί τώρα να αντιδρά το ΥΠΕΞ, αλλά οι χάρτες της ΤΡΑΟ κυκλοφορούν από το 2010!
Μπορεί τώρα να ξυπνά το ελληνικό κράτος, αλλά οι Τούρκοι είναι ξεκάθαροι : “Όπως γίνεται με τις υπερπτήσεις στο Αιγαίο, έτσι θα ενεργούν και τα πλοία μας στην Α. Μεσόγειο”(SABAH, “σκυλοκαβγάς στην Μεσόγειο“) – με άλλα λόγια ναί, χρησιμοποιούμε στρατιωτική ισχύ για να επιβάλλουμε αυτό που εμείς θεωρούμε εθνικά επωφελές και ποσώς μας ενδιαφέρει το δίκαιο της θάλασσας ή  οι κανονισμοί του ICAO.
Αν όμως η Ελλάδα είχε ορίσει ΑΟΖ η Τουρκία δεν θα μπορούσε να τα κάνει αυτά.
Οι προθέσεις της Τουρκίας προκάλεσαν την αντίδραση και της Ν.Δ. Ο υπεύθυνος του τομέα εξωτερικής πολιτικής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Πάνος Παναγιωτόπουλος δήλωσε ότι οι νέες απειλές της Τουρκίας στην προσπάθειά της να αποτρέψει την έναρξη των υποθαλασσίων ερευνών για υδρογονάνθρακες στην κυπριακή ΑΟΖ, εκθέτουν ακόμη περισσότερο την Άγκυρα. Σημείωσε επίσης ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας υπονομεύει την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια στην περιοχή και επιπλέον δημιουργεί ευρύτερο πρόβλημα προσβολής του Διεθνούς Δικαίου και ανατροπής της Διεθνούς Νομιμότητας.
Η Τουρκία ανακοίνωσε έρευνες από νορβηγικό πλοίο σε περιοχή νότια του Καστελόριζου
Κλιμακώνοντας τις προκλήσεις, η Αγκυρα ανακοίνωσε έρευνες από νορβηγικό πλοίο σε περιοχή που επικαλύπτει και την ελληνική υφαλοκρηπίδα, νότια του Καστελόριζου.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών στην Αθήνα, εξεδόθη τουρκική αγγελία προς ναυτιλλομένους (NAVTEX) για τη διεξαγωγή ερευνών, το διάστημα μεταξύ 15 Σεπτεμβρίου και 15 Νοεμβρίου, από νορβηγικό ερευνητικό πλοίο «Bergen Surveyor» και συνοδευτικά σκάφη σε περιοχή που σύμφωνα με τις σχετικές πρόνοιες του Δικαίου της Θάλασσας, επικαλύπτει και ελληνική υφαλοκρηπίδα νοτίως του Καστελόριζου.
Η πλατφόρμα -γεωτρύπανο «Όμηρος» της αμερικανικής εταιρείας Noble Energy έφθασε στον προορισμό της, το οικόπεδο 12 («Αφροδίτη») της Κυπριακής ΑΟΖ, δήλωσε απόψε η υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Μαρκουλλή. Αυτό, είπε, έγινε «χωρίς παρενοχλήσεις».
Η διαδικασία εγκατάστασης της πλατφόρμας πάνω από το κοίτασμα που βρίσκεται στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου αναμένεται να διαρκέσει δύο έως τρεις ημέρες.
Σύμφωνα με πληροφορίες το γεωτρύπανο θα τρυπήσει το οικόπεδο «Αφροδίτη» σε πρώτο στάδιο μέχρι τα 1700 μέτρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου