Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

Στο σκαμνί...


Στο σκαμνί...

Οι δημοσιοποιημένες εξελίξεις στα οικονομικά μεγέθη δείχνουν, με τον αψευδέστερο τρόπο, ότι δεν φταίνε μόνον τα φουρτουνιασμένα πέλαγα του Μνημονίου, καθώς βρισκόμαστε σε απόλυτη εξάρτηση επιβίωσης από τα δάνεια των πιστωτών-εταίρων μας. Χειρότερο και από το  δεσμευτικό Μνημόνιο, το οποίο προσυπέγραψε ο Γ. Παπανδρέου -χωρίς καμία προετοιμασία και στρατηγική- είναι ότι αρμενίζουμε στραβά, αφού  η κυβέρνηση στάθηκε ανάξια να εφαρμόσει και τα άρθρα που αποτελούν τη βάση εκσυγχρονισμού των δημοσιονομικών της χώρας. 

ΕΠΟΜΕΝΩΣ, το πρόβλημα της Ελλάδας, μεγαλύτερο και από αυτό της οικονομικής «αβύσσου», είναι η ίδια η κυβέρνηση Παπανδρέου. Αλλοι υπουργοί της δεν θέλουν -παράλυτοι από το πολιτικό κόστος και τις ιδεολογικές τους αγκυλώσεις- και άλλοι δεν μπορούν -λόγω διαπιστωμένης ανικανότητας- να εφαρμόσουν όχι τους μνημονιακούς όρους, αλλά τους νόμους που οι ίδιοι έφεραν στη Βουλή και ψήφισαν  δηλώνοντας στους Πολίτες ότι είναι η διέξοδος από την κρίση. Από την περασμένη Πέμπτη, που οι εκπρόσωποι της Tρόικας ενημέρωσαν τους πολιτικούς προϊσταμένους τους για την καθολική αδυναμία της  κυβέρνησης να επιτύχει τις διαρθρωτικές αλλαγές, η ατμόσφαιρα στις Βρυξέλλες για την Ελλάδα έγινε αποπνικτική. Απόρροια του κλίματος, που έχει δημιουργηθεί, είναι τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών,  με τα σενάρια για πτώχευση της χώρας. Απηχούν το βαρύ κλίμα που διαμορφώθηκε από την ανικανότητα της κυβέρνησης να πάρει έστω ένα μέτρο, επί ενάμιση χρόνο, παρά τις συνεχείς υποσχέσεις της. Απηχούν τη δημοσιοποιημένη απογοήτευση της Μέρκελ, του Σαρκοζί, του Τρισέ, που στήριξαν την Ελλάδα για να μη τεθεί σε κίνδυνο η σταθερότητα του ενιαίου νομίσματος. Απηχούν την πλήρη αναξιοπιστία και απαξία της κυβέρνησης Παπανδρέου έναντι των μελών και πιστωτών, που είχαν την ελπίδα ότι τουλάχιστον οι νόμοι που ψήφισε θα εφαρμοστούν στο ακέραιο και δεν θα αποτελέσουν το προπέτασμα καπνού πίσω από το οποίο κρύβεται η παντελής απουσία του έργου της. Ψήφισε νόμους η κυβέρνηση για να μειωθεί το κόστος του κράτους -εξακολουθεί να είναι ανήκουστα σπάταλο- αλλά ποτέ δεν έστερξε να ενεργοποιήσει. Ψήφισε νόμο για να ανοιχτούν τα κλειστά επαγγέλματα και αμέσως τον αποδυνάμωσε, περνώντας σε κατ’ ιδίαν διαπραγματεύσεις.
ΑΝ ΣΗΜΕΡΑ οι Ισλανδοί ερευνούν την παραπομπή του πρώην πρωθυπουργού, Γκέιρ Χάαρντε, με την κατηγορία «βαριά αμέλεια», επειδή δεν πήρε έγκαιρα μέτρα και κατέρρευσε η οικονομία της χώρας του, αύριο δεν πρέπει να αποκλειστεί ανάλογη έρευνα, από την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη στην Ελλάδα, επειδή η ανικανότητα του Γ. Παπανδρέου να κυβερνήσει θα έχει οδηγήσει την πατρίδα μας σε κατάρρευση. Αυτό να το θυμάστε…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου