«Πειστική και υπεύθυνη πρωθυπουργική εμφάνιση Σαμαρά, με όραμα και σχέδιο για την Ελλάδα του μέλλοντος».
Έτσι θα συνόψιζα τη ομιλία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας στη ΔΕΘ.
Ας επιχειρήσουμε να ιχνηλατήσουμε τα πολιτικά συμπεράσματα της ομιλίας του:
Πρώτον, ο κ. Σαμαρά απάντησε στο κάλεσμα των καιρών και της ιστορίας. Και απάντησε με
υπεύθυνο λόγο, ρεαλιστικό σχέδιο, εθνικό όραμα και κατάθεση ψυχής. Ναι εμείς οι Έλληνες μπορούμε.
Δεύτερον, ο κύβος πλέον ερρίφθη. Ο κ. Σαμαράς έθεσε θέμα εκλογών, με τον πλέον σαφή και κατηγορηματικό τρόπο και δεδομένων των κρίσιμων στιγμών που διάγουμε, η χώρα εισέρχεται σε προεκλογική τροχιά. Η αντίστροφη μέτρηση για την Κυβέρνηση Παπανδρέου (που θα αποδειχθεί μια αλήστου μνήμης καταστροφική περίοδος) άρχισε ήδη. Το αίτημα για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, θα αποκτήσει τέτοια δυναμική που θα μετατραπεί σε πάνδημο αίτημα που θα παρασύρει στο διάβα του την κυβέρνηση του Μνημονίου.
Τρίτον, ο κ Σαμαράς παρουσίασε και το κεντρικό μήνυμα με το οποίο θα ξεκινήσει την έφοδο προς την εξουσία. Το, «Εμείς οι Έλληνες μπορούμε». Θεωρώ ότι είναι ένα εξαιρετικά επιτυχημένο μήνυμα που αγγίζει ευαίσθητες χορδές, προκαλεί πατριωτική ανάταση, απευθύνεται σε όλους, υπογραμμίζει την ταύτιση και την εθνική μας συνείδηση και συλλογικότητα, προσκαλεί σε συμμετοχή και παρακινεί για δράση και συστράτευση.
Τέταρτον, με την ομιλία του, πέραν των οικονομικών αναφορών, που ήταν απαραίτητες λόγω της περίστασης, περιέγραψε μια ευρύτατη κεντροδεξιά μεταρρυθμιστική ατζέντα. Και είπε τα πράγματα με το όνομά τους! Ενδεικτικά επισημαίνω την αναθεώρηση των σχολικών βιβλίων υπό την εποπτεία της Ακαδημίας, την αναφορά στο άσυλο και τη θρησκεία, την έμφαση στο μεταναστευτικό, τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια, την Αναθεώρηση του Συντάγματος, με προτάσεις τομές όπως το ασυμβίβαστο του αξιώματος Βουλευτού και υπουργού, την οριοθέτηση της ΑΟΖ, την ανάδειξη της επιχειρηματικότητας κ.λ.π. Είναι πρώτη φορά που αρχηγός της Ν.Δ. θέτει τα πράγματα τόσο ξεκάθαρα.
Πέμπτον, έθεσε τέλος στα σενάρια συγκυβέρνησης. Ζητώντας καθαρή και ισχυρή εντολή. Τονίζοντας εμφατικά ότι «δεν είμαστε όλοι ίδιοι». Περιγράφοντας με μελανά χρώματα τον βίο και την πολιτεία της κυβέρνησης Παπανδρέου. Επίσης, η αναφορά του για διαδραματιζόμενα στη Στατιστική Αρχή έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Έκτον, επιβεβαίωσε ότι είναι ο αδιαφιλονίκητος ηγέτης της μεγάλης κεντροδεξιάς, στέλνοντας μηνύματα προς όλες τις πλευρές και όλες τις κατευθύνσεις, ξεκαθαρίζοντας το δρόμο που θα ακολουθήσει. Πορεία στην οποία διευκρίνισε ποιοι είναι ευπρόσδεκτοι και ποιοι δεν έχουν θέση. Παράλληλα προειδοποίησε το πασοκικό κατεστημένο και τις συντεχνίες, που υπονόμευσαν όλες τις κυβερνήσεις της Ν.Δ. από τη μεταπολίτευση και μετά. Και χρησιμοποίησε μια σκληρή φράση: «θα είμαστε αμείλικτοι» είπε.
Έβδομον, έδειξε ότι είναι πραγματικός εθνικός ηγέτης. Προσηλωμένος μεν στην Ευρωπαϊκή Προοπτική της χώρας, έτοιμος να επαναφέρει την Ελλάδα στο δρόμο της ανάκαμψης, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει ούτε εξαθλιώνοντας το λαό, ούτε κυρίως μέσα σ΄ ένα πλαίσιο απαξίωσης της πατρίδα μας. Η Ελλάδα απαιτεί σεβασμό και χρόνο ευκαιρία για να βάλλει τάξη στα του οίκου της. Δεν θα γίνει το «κλωτσοσκούφι του κάθε κερδοσκόπου»
Όγδοον, χειρίστηκε αριστοτεχνικά, κατά τη γνώμη μου, το ακανθώδες ζήτημα της επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου. Οι σχέσεις με την Τρόϊκα έχουν επιδεινωθεί τις τελευταίες εβδομάδες και αυτό δυσκολεύει περαιτέρω τα πράγματα. Όμως, ο κ. Σαμαράς διατύπωσε ένα πλαίσιο το οποίο δύσκολα θα αρνηθούν οι δανειστές μας.
1. Το ακολουθούμενο πρόγραμμα έχει ήδη αποτύχει και είναι λάθος η συνέχισή του. Άρα η αναθεώρηση προκύπτει εκ των πραγμάτων.
2. Δεν ζήτησε τίποτα περισσότερο απ’ ότι ήδη έχουν δώσει στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία.
3. Συμφωνεί με τους στόχους (δηλαδή περιορισμό ελλείμματος και χρέους) αλλά διαφωνεί με την πολιτική επίτευξής τους.
4 Ο κ. Σαμαράς, ως Πρωθυπουργός, πριν διατυπώσει το αίτημα της επαναδιαπραγμάτευσης, θα λάβει μια σειρά από μέτρα τα οποία αφ’ ενός μεν θα είναι αποκαλυπτικά των προθέσεών του, αφ΄ετέρου θα δείξουν και την αποφασιστικότητά του. Με άλλα λόγια, προτού ζητήσει την επαναδιαπραγμάτευση, θα τους δείξει ότι μπορεί να κυβερνήσει και αυτό αποτελεί ένα ισχυρό όπλο.
Όμως, όλα αυτά δεν θα ήταν ενδεχομένως τόσο σημαντικά χωρίς αυτό το “κάτι άλλο” που αποτελεί και την μεγάλη δύναμη του κ. Σαμαρά.
Όπως και στο Ζάππειο ΙΙ, που είπε εκείνο το συγκλονιστικό «είμαστε ο σπόρος που δεν πεθαίνει», έτσι και χθές όταν άρχισε να μιλάει για το όραμά του, η φωνή του ράγισε. Εκεί δεν μιλούσε ο πολιτικός. Μιλούσε ο άνθρωπος. Ο ηγέτης που ανοίγει την ψυχή του. Ενδεχομένως, αυτή να είναι και η μεγαλύτερη δύναμη του κ. Σαμαρά! Ότι δεν διστάζει να συγκινείται δημοσίως και να αποκαλύπτει τις ευαισθησίες τους. Και η ευαισθησία είναι δύναμη!
Στις δύσκολες μέρες που περνάμε και πρέπει να ξανασταθούμε ο ένας δίπλα στον άλλον και να αρχίσουμε απ’ την αρχή, ο κ. Σαμαράς μας έδειξε τον δρόμο! Η πανστρατιά ξεκίνησε.
«Εμείς οι Έλληνες μπορούμε!» Αρκεί να το πιστέψουμε!
Κώστας Ροδινός
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου