Τώρα μπορούν επίσης μόνο ένα πράγμα να κάνουν: να βάζουν φόρους. Η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου αδυνατεί να αποδεχθεί τη νέα κατάσταση, αδυνατεί να προχωρήσει στη διαμόρφωση του νέου περιβάλλοντος στο δρόμο προς την έξοδο από την κρίση. Πανικόβλητοι από τις αφόρητες πιέσεις των Ευρωπαίων και των αγορών, μπουκάρουν προκειμένου να πάρουν ό,τι προλάβουν από όσους προλάβουν για να κλείσουν τα ελλείμματα.
Ο δρόμος που επέλεξαν όχι μόνο είναι καταστροφικός, αλλά είναι και βραχύς.Τα όρια αντοχής ξεπεράστηκαν και το μόνο βήμα που μένει πριν από την έκρηξη είναι να ξεπεραστεί και ο φόβος που διακατέχει την πλειοψηφία των πολιτών. Το νέο χαράτσι και ο τρόπος που ανακοινώθηκε έπεισε και τον τελευταίο πολίτη ότι η κυβέρνηση δεν έχει πλέον δυνατότητα να σκεφθεί τα επόμενα βήματα.
Έδειξε όμως και κάτι ακόμα: Δεν έχουν αποφασίσει πολιτικοί και κρατικοί παράγοντες να εγκαταλείψουν την πρακτική της άλωσης του κράτους.
Πρωθυπουργικές ανακρίβειες
Οι δαπάνες αυξάνονται και (ως διά μαγείας) οι προσλήψεις συνεχίζονται την ώρα που το κράτος μειώνεται είτε διά των αποχωρήσεων είτε μέσω της ύφεσης και της αδυναμίας πληρωμής των υποχρεώσεών του.
Ποιες είναι οι αιτίες;
1. Οι προμήθειες γίνονται με τον ίδιο φαύλο τρόπο που γινότανε όλα αυτά τα χρόνια.
2. Προκύπτουν συνεχώς υποχρεώσεις παρελθόντων ετών και της φαύλης διαχείρισης.
3. Προκύπτουν νέες αυξημένες υποχρεώσεις λόγω αποχωρήσεων και των Ασφαλιστικών Ταμείων.
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός όμως δείχνει να μην αντιδρά στη συνεχιζόμενη παθογένεια του κρατικού μηχανισμού και του πολιτικού προσωπικού.
Υποστήριξε π.χ. από το βήμα της ΔΕΘ ότι υπάρχει εξοικονόμηση πόρων στην Υγεία και ειδικά στα φάρμακα, ενώ συμβαίνει το εντελώς αντίθετο. Αναφέρθηκε στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, αν και γνωρίζει ότι έχουν «κατέβει» ως τώρα δύο συστήματα και διεξάγεται νέος διαγωνισμός. Αναφέρθηκε σε ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς για τα φάρμακα στα νοσοκομεία, αν και γνωρίζει ότι οι αποφάσεις του υπουργείου Υγείας έχουν ακυρώσει τη σημασία τους (αφού τα νοσοκομεία δεν προμηθεύονται πλέον τα περισσότερα φάρμακα, αλλά τα ασφαλιστικά Ταμεία και οι ασφαλισμένοι με τιμές λιανικής αντί για τις νοσοκομειακές τιμές). Το κόστος της υγείας αυξάνεται για το κράτος (νοσοκομεία, ταμεία) και η κυβέρνηση πανηγυρίζει. Το ίδιο περίπου συμβαίνει σε όλους τους τομείς και σε όλες τις προμήθειες. Τα νούμερα τα αποδεικνύουν.
Η διόγκωση του κράτους
Η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει ακόμα και την κατηγορία για διόγκωση του δημόσιου τομέα επί των ημερών της. Σε αυτές τις κατηγορίες απαντά:
α) Σε σχέση με το 2009, στις 31/12/2010 το κράτος είχε 35.000 λιγότερους υπαλλήλους (μόνιμοι και ιδιωτικού δικαίου), 51.000 λιγότερους συμβασιούχους και 22.000 λιγότερους μαθητευόμενους (stage), αφού τα stage στο δημόσιο τομέα καταργήθηκαν. Σύνολο: 108.000 λιγότεροι απασχολούμενοι στις 31/12/2010, από όσοι το 2009.
β) Βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (άρθρο 1, παρ. 1 του Ν 3812/2009), προσλαμβάνεται για το 2011 ένας υπάλληλος στη θέση 10 αποχωρούντων (μόνιμων και αορίστου χρόνου).
Το 2010 αποχώρησαν 53.336 μόνιμοι υπάλληλοι, άρα για το 2011 μπορούν να προσληφθούν 5.334. Οι εγκρίσεις νέων προσλήψεων, που δόθηκαν από 1/1/2011 έως 13/9/2011, είναι συνολικά 2.195.
γ) Βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, οι εγκρίσεις για συμβασιούχους και για ορισμένου χρόνου μειώνονται κατά 50% το 2011 σε σχέση με το 2010. Το 2010 είχαμε 74.289 εγκρίσεις προσλήψεων για συμβασιούχους και ορισμένου. Αυτές πρέπει να μειωθούν το 2011 σε 37.145. Από την 1η/1/2011 έως 13/9/2011 έχουν δοθεί 34.851 εγκρίσεις. Υπολείπονται 2.294 ακόμη εγκρίσεις, που αντιστοιχούν σε 42.658 ανθρωπομήνες.
δ) Συνεπώς, για το 2011 έχουμε περαιτέρω μείωση των υπαλλήλων του δημόσιου τομέα κατά 90.000 εργαζομένους. Δηλαδή συνολικά, από τότε που ανέλαβε το ΠΑΣΟΚ τη διακυβέρνηση του τόπου μέχρι σήμερα, οι υπάλληλοι του δημόσιου τομέα μειώθηκαν κατά 200.000 περίπου.
Φταίνε όσοι μετρούν
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ε. Βενιζέλος, ο οποίος φέρει σημαντική ευθύνη και για τις διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. και την τρόικα, αλλά και για την οικονομική πολιτική, βρήκε τους ενόχους: Το γραφείο προϋπολογισμού της Βουλής και χθες τη Στατιστική υπηρεσία. Δηλαδή όσοι μετρούν και λένε τα νούμερα που αποτυπώνουν τα αδιέξοδα της κυβερνητικής πολιτικής.
Δεν είναι μόνο ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος που δεν αποφασίζουν να αλλάξουν πορεία. Είναι σύσσωμη η κυβέρνηση που δεν έχει αποφασίσει ότι ο δρόμος που ακολουθεί οδηγεί σε αδιέξοδο. Η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι με τους φόρους και μόνο με λόγια θα αλλάξει η σημερινή κατάσταση.
Πανικός στην Ευρώπη
Οι συμβουλές και απαιτήσεις της τρόικας έχουν αποδειχθεί επίσης αδιέξοδες. Όμως η τρόικα και οι Ευρωπαίοι έχουν ένα επιχείρημα. Την αναξιοπιστία (και αυτής) της ελληνικής κυβέρνησης. Έχουν όλοι καταλάβει πως στην Ελλάδα οι κυβερνήσεις είναι λόγια τα οποία δεν γίνονται έργα.
Είναι σίγουρο ότι οι υπόλοιποι προσπαθούν να περισώσουν τις δικές τους χώρες και τις δικές τους οικονομίες, η Ελλάδα όμως τους προσθέτει ένα πρόβλημα που φαντάζει άλυτο.
Στη Γερμανία ο συνασπισμός της κ. Μέρκελ διαλύεται και ήδη συζητούν να επιστρέψουν στο μεγάλο συνασπισμό, ο Σαρκοζί προσπαθεί να κάνουν ό,τι μπορούν να χρεωθεί όλο το κόστος στην Ελλάδα.
Πράγματι δεν τολμούν (ακόμα) να μας βάλουν σε καραντίνα, αλλά η συνολική κατάσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας είναι τέτοια, που μπορεί να δούμε και τα χειρότερα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου