Σοφία Βούλτεψη
Τα μέτρα επί των οποίων επιμένει η τρόικα στις τηλε-επαφές της με τον υπουργό των Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, συνιστούν ουσιαστικά προετοιμασία του εδάφους για κήρυξη της χώρας σε καθεστώς χρεοκοπίας εντός του ευρώ, ενός είδους «εσωτερικής χρεοκοπίας» δηλαδή, στη διάρκεια της οποίας τα δάνεια θα καλύπτουν μόνο τις λήξεις των ομολόγων, ενώ εντός συνόρων η χώρα θα ζει μόνο με αυτά που καταφέρνει να εισπράξει ως έσοδα. Δεν είναι τυχαίο ότι με χθεσινή ανακοίνωσή του για την κρίση χρέους της Ευρώπης, οι διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch, προβλέπει μεν χρεοκοπία της Ελλάδας, αλλά όχι και αποχώρησή της από την ζώνη του ευρώ.
Πρόκειται για ένα ιδιότυπο καθεστώς, που όλα δείχνουν ότι τίθεται σε εφαρμογή, με όλες τις δραματικές συνέπειες για τη χώρα, καθώς οι συνεχείς μειώσεις μισθών και συντάξεων θα εξανεμίσουν εντελώς την αγοραστική δύναμη των Ελλήνων, ενώ την ίδια ώρα η χώρα θα χρησιμοποιεί όλα της τα χρήματα για την επιβίωση των πολιτών της και δεν θα μένει ευρώ για επενδύσεις και ανάπτυξη.
Στο διάστημα αυτό, η Ελλάδα θα βρίσκεται σε διεθνή απομόνωση, θα συνεχίσει να μην δανείζεται, ενώ το ίδιο θα ισχύσει και για τις τράπεζές της, που έτσι θα συνεχίσουν να μην λαμβάνουν μέρος στην δανειοδότηση της ανάπτυξης.
«Η διαδικασία της συντεταγμένης χρεοκοπίας της Ελλάδας έχει ήδη ξεκινήσει», είπε και ο γερμανικής υπηκοότητας καθηγητής Οικονομίας του πανεπιστημίου της Οξφόρδης Κλέμενς Φουστ, μιλώντας στην Deutsche Welle.
«Βασίζω την άποψη μου στο γεγονός, ότι η Ελλάδα σε συνεργασία με τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης έχει ήδη διαπραγματευτεί την μερική αναδιάρθρωση του χρέους της, όπως π.χ. την επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής των δανείων. Αυτό είναι χαρακτηριστικό δείγμα μιας διαδικασίας πτώχευσης, όπως επίσης η μείωση των τόκων και η αναδιαπραγμάτευση των δανειακών όρων».
Ο Φουστ, σύμβουλος του Γερμανού υπουργού των Οικονομικών Σόιμπλε, ξεκαθάρισε πως η περικοπή του ελληνικού χρέους θα πρέπει να είναι της τάξεως του 50% με 60%, καθώς «μόνο σε αυτήν την περίπτωση θα είχε η χώρα μια προοπτική, αλλά και τότε η Ελλάδα θα χρειαστεί μια δεκαετία για να ευημερήσει».
Μια δεκαετία για να σταθούμε στα πόδια μας βλέπει και ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Αυστρίας Κρίστοφ Λάιτλ, που, όπως είπε, οι χώρες της Ευρωζώνης θα πρέπει να προσαρμοστούν σε μια μακροπρόθεσμη μεταφορά κεφαλαίων στην Ελλάδα, καθώς η χώρα χρειάζεται μια δεκαετία προκειμένου να ανακάμψει η οικονομία της.
Ο Λάιτλ επιμένει πως κάθε άλλη λύση θα είναι εξαιρετικά ακριβή και επώδυνη για την ευρωζώνη, ενώ κατηγόρησε τους Ευρωπαίους ηγέτες πως «παίζουν με τη φωτιά».
Και έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός πως μια στάση πληρωμών της Ελλάδας θα είχε ως άμεση συνέπεια απώλειες 5 δις ευρώ για τις αυστριακές τράπεζες και τις ασφαλιστικές εταιρίες που έχουν στην κατοχή τους ελληνικούς τίτλους.
Παράλληλα, όπως είπε, η πτώση των εξαγωγών θα προκαλούσε ζημίες 40 δις ευρώ στην αυστριακή οικονομία και πολλά εξαρτώνται από το αν η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη ή θα επιστρέψει στη δραχμή, καθώς από μια ελληνική χρεοκοπία θα πλήττονταν και οι αυστριακές τράπεζες που δραστηριοποιούνται στα Βαλκάνια.
Αυτά είναι τα θέματα. Διαφορετικά, ουδείς θα ασχολείτο με αφορισμούς όπως ο χθεσινός του κ. Βενιζέλου, σύμφωνα με τον οποίο «η συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και στο ευρώ είναι μία αμετάκλητη και θεμελιώδης εθνική επιλογή την οποία ο ελληνικός λαός προστατεύει με τις θυσίες του γιατί γνωρίζει πόσο πολύτιμη είναι».
Η χθεσινή (αναθεωρημένη) πρόβλεψη του ΔΝΤ για ανώτατο επίπεδο χρέους της Ελλάδας στο 189% του ΑΕΠ το 2012, σε συνδυασμό με την εμμονή της τρόικας για μέτρα που, όπως λέγεται ότι είπε ο κ. Βενιζέλος «υπερβαίνουν την εντολή μας», κρατούν την Ελλάδα σε μια ισορροπία τρόμου, πάνω σε ένα σχοινί χωρίς δίχτυ.
Οι εικόνες από την χθεσινή διαδήλωση, με δημοσίους υπαλλήλους να καίνε τα ειδοποιητήρια της εφορίας, στέλνουν το μήνυμα πως έχουν ήδη δημιουργηθεί συνθήκες αδυναμίας καταβολής των φόρων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου