Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011

ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ

Σας γράφει μια πολύτεκνη μητέρα από την Κέρκυρα, που η κόρη της πέτυχε σε υψηλόβαθμο Πανεπιστημιακό Τμήμα στη Θεσ/νικη... και που η ίδια υπηρετούσε στην Ανώτατη Εκπαίδευση για 29 χρόνια.

Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των Πανελληνίων εξετάσεων, τη μεγάλη χαρά για την επιτυχία της κόρης μου στη Σχολή που επιθυμούσε έρχεται να επισκιάσει η απόγνωση και το οικονομικό αδιέξοδο, αφού έχω άλλα τρία παιδιά εκ των οποίων ο ένας μεγαλύτερος γιος είναι
πτυχιούχος του ΕΜΠ, Τμ.Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ και άνεργος και τα άλλα δύο παιδιά είναι φοιτητές σε Παν/μια στην Αθήνα.

Καλούμαι επομένως – εν μέσω αυτής της πρωτοφανούς και τραγικής οικονομικής κατάστασης που βρίσκομαι, και την οποία άλλωστε βιώνουν οι περισσότερες οικογένειες- να συντηρήσω ταυτόχρονα τρία σπίτια ή να διακόψω τις σπουδές σε κάποιο από τα παιδιά μου!!

Μέσα σε αυτόν τον προβληματισμό μου έρχεται να προστεθεί η αγανάκτηση, η απογοήτευση και η οργή για όσα διαβάζω ή ακούω για την εισαγωγή των παιδιών των πολυτέκνων στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας, χωρίς να έχουν τα απαιτούμενα μόρια και ότι τα φαινόμενα αυτά συμβαίνουν λόγω της διακριτικής μεταχείρισης του Υπουργείου Παιδείας υπέρ των πολυτέκνων, της δήθεν δηλαδή πολιτικής του Υπουργείου υπέρ των πολυτέκνων! ΛΑΘΟΣ! Η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας ουδόλως λειτούργησε υπέρ των πολυτέκνων. Αντίθετα κατήργησε εντελώς αδικαιολόγητα και αιφνιδιαστικά το ευεργετικό μέτρο των μετεγγραφών των πολυτέκνων και αντί αυτού δημιούργησε με ιδιαίτερη προχειρότητα, εξαιρετική ταχύτητα, χωρίς κανένα σχεδιασμό και πρόβλεψη για το αποτέλεσμα, ένα έκτρωμα Νόμο, ο οποίος οδήγησε σε γελοίες καταστάσεις, απαξιώνοντας και ισοπεδώνοντας τον ήδη ψυχοφθόρο αναξιόπιστο και απάνθρωπο θεσμό των πανελληνίων εξετάσεων, και για τον οποίο Νόμο ο τ. Υφυπουργός κ. Πανάρετος περηφανευόταν λέγοντας ότι κατάφερε «να τετραγωνίσει τον κύκλο»!

Όταν το Μάρτιο του 2011 ενημερωθήκαμε για πρώτη φορά ότι πρόκειται να αλλάξει ο Νόμος περί μετεγγραφών και άρχισε η δημόσια διαβούλευση (άλλη υποκρισία και αυτή!) για το θέμα αυτό, όσοι είχαμε τη δυνατότητα να συμμετέχουμε, συμμετείχαμε, παλέψαμε, επιχειρηματολογήσαμε, παρακαλέσαμε, απευθυνθήκαμε στους αρμοδίους του Υπουργείου Παιδείας με επιστολές, προβλέποντας τα οικτρά και άδικα αποτελέσματα που θα είχαμε. Μάλιστα η Ανώτατη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων, η οποία αγωνίσθηκε για να μην ψηφιστεί ο Νόμος αυτός, είχε τονίσει ότι θα δημιουργηθεί φαινόμενο «λευκής κόλλας». Μάταια όμως. Κανείς μας δεν εισακούστηκε.

Τι ίσχυε για τις μεταγραφές, σύμφωνα με το Ν.860/79, τον οποίο το Υπουργείο κατήργησε μετά από 32 χρόνια.
-Εισαγωγή σε Πανεπιστήμια ή ΤΕΙ με ίδιες βάσεις πανελλαδικών εξετάσεων για όλους τους υποψηφίους. Ισονομία και αξιοκρατία λοιπόν!
-Και στη συνέχεια, έχοντας όμως ο πολύτεκνος υποψήφιος ως προϋπόθεση την επιτυχία σε κάποιο ΑΕΙ ή ΤΕΙ, κι εφόσον συνέτρεχαν κάποιοι συγκεκριμένοι λόγοι, είχε τη δυνατότητα να μετεγγραφεί σε ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟ και μόνο Πανεπιστημιακό Τμήμα ή ΤΕΙ.

Τι συνέβη με το νόμο της κας Διαμαντοπούλου
1. Καταργήθηκαν οι μετεγγραφές.
2. Καθορίστηκε ειδικός αριθμός θέσεων ειδικών κατηγοριών (Πολύτεκνοι κ.α.)

Με ποια κριτήρια καθορίστηκε ο αριθμός αυτός δεν γνωρίζουμε. Ο μεγαλύτερος όμως αριθμός αυτών δόθηκε σε Πανεπιστημιακά Τμήματα των Αθηνών. Στα περιφερειακά ΑΕΙ και ΤΕΙ δόθηκε ελάχιστος αριθμός (στην Κέρκυρα μόνο 2 ανά Τμήμα).

3. Τέθηκε εισοδηματικό κριτήριο για τις οικογένειες των πολυτέκνων των οποίων τα παιδιά διεκδικούσαν θέσεις στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ Αθηνας και Θεσ/νικης.

Στις 16 Ιουνίου 2011 εκδόθηκε Υπουργική Απόφαση από το Υπουργείο Παιδείας (αριθμ.Φ.253/67430/Β6/15.6.2011) με την οποία τίθενται άλλα δύο περιοριστικά μέτρα, χωρίς να αναφέρονται στο Νόμο!

1. Αποκλείσθηκε εντελώς το δικαίωμα από τους πολύτεκνους που κατοικούν στην επαρχία ή τα νησιά να διεκδικήσουν θέσεις ειδικών κατηγοριών σε ένα από τα Τμήματα ΑΕΙ ή ΤΕΙ που βρίσκονται εκτός της διοικητικής τους περιφέρειας και που οι υποψήφιοι επιθυμούν, (έθεσε δηλαδή γεωγραφικό περιορισμό), παρά το γεγονός ότι πουθενά στο Νόμο που ψηφίστηκε το Μάιο 2011 δεν αναφερόταν κάτι τέτοιο!

2. Αποκλείσθηκε στα παιδιά των πολυτέκνων να κάνουν χρήση της πολυτεκνικής τους ιδιότητας εάν κάποιο από τα τέκνα της πολύτεκνης οικογένειας είχε υπερβεί το 23o έτος της ηλικίας του. Κι αυτό επίσης δεν αναφέρεται στο Νόμο που ψηφίστηκε.

Επομένως τις θέσεις των ειδικών κατηγοριών των πολυτέκνων που δόθηκαν στα ΑΕΙ και ΤΕΙ που βρίσκονται στην Αττική (και που είναι οι περισσότερες) δεν είχαν το δικαίωμα να τις διεκδικήσουν οι πολύτεκνοι όλης της χώρας, αλλά να τις διεκδικήσουν και να τις καλύψουν μόνο οι πολύτεκνοι που κατοικούν στην διοικητική περιφέρεια Αττικής και που πληρούν ΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ και τα ΗΛΙΚΙΑΚΑ ΟΡΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟΝ ΑΥΤΟΙ! Και πόσοι άραγε είναι αυτοί? Το είδαμε.
Συνέπειες

1. Απίστευτο φιάσκο!. Η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας χάρισε κυριολεκτικά την εισαγωγή σε υψηλόβαθμα ΑΕΙ και ΤΕΙ της Αθήνας υποψηφίων οι οποίοι πιθανόν να μην εισάγονταν ούτε σε κάποιο από τα χαμηλόβαθμα ΤΕΙ.

2. Άνιση μεταχείριση και αδικία μεταξύ των υποψηφίων των πανελληνίων εξετάσεων.

3. Άνιση μεταχείριση και αδικία ακόμη και μεταξύ των πολυτέκνων της χώρας. Υπήρξαν άριστοι υποψήφιοι πολύτεκνοι στην περιφέρεια ή στα νησιά και αφαιρέθηκε από αυτούς το δικαίωμα να διεκδικήσουν θέσεις των Πανεπιστημίων που βρίσκονται εκτός της γεωγραφικής τους περιφέρειας.

4. Θέσπιση βάσεων εισαγωγής δύο κατηγοριών στα ΑΕΙ και ΤΕΙ.

5. Αιφνιδιασμός και ανατροπές στη ζωή μας την τελευταία στιγμή. (Ας μην ξεχνάμε ότι η ψήφιση που Νόμου αυτού έγινε δυο μέρες πριν την έναρξη των πανελληνίων εξετάσεων και η έκδοση της Υπουργικής Απόφασης , με την οποία έθεσε και άλλα δύο περιοριστικά μέτρα, συνέπεσε με την προθεσμία υποβολής των μηχανογραφικών δελτίων στις 16/6/2011).

6. Άλλο ένα αποτυχημένο πείραμα του Υπουργείου Παιδείας εις βάρος μας και εις βάρος των ονείρων των παιδιών μας.

Φταίει μόνο ο «Νόμος - Εφεύρεση» του Υπουργείου Παιδείας
Εμείς οι πολύτεκνοι ουδέποτε ζητήσαμε να εισάγονται τα παιδιά μας σε ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας χαριστικά, υποσκελίζοντας τους άλλους συνυποψηφίους. Αυτό που ζητάμε είναι να διαγωνίζονται όπως όλα τα παιδιά της χώρας μας και αφού εισαχθούν μόνο με τις ικανότητές τους, να έχουν τη δυνατότητα να μετεγγραφούν σε αντίστοιχο Τμήμα πόλης που έχουν το άμεσο συμφέρον, εκεί που είναι και τα άλλα παιδιά μας. Ό,τι δηλαδή ίσχυε έως τώρα.

Φανταστείτε μια πολύτεκνη οικογένεια με 4 παιδιά και άνω να σπουδάζει τα παιδιά της σε τέσσερις ή πέντε διαφορετικές πόλεις της Ελλάδος , δηλαδή να συντηρεί 4-5 κι ένα των γονέων έξι σπίτια ταυτόχρονα! Αυτό πέτυχε με το Νόμο αυτό το Υπουργείο Παιδείας!

Αυτό που πρέπει τάχιστα να γίνει είναι:
Η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας (η οποία φέρει αποκλειστικά και μόνον η ιδία την ευθύνη) να εγκύψει με πολιτικό θάρρος στο πρόβλημα που η ίδια δημιούργησε και:

-Να αποσύρει τάχιστα το Νόμο αυτό.
-Να επαναφέρει σε ισχύ τις διατάξεις που ίσχυαν για τις μετεγγραφές των πολυτέκνων (εδώ και 32 χρόνια!!)
-Να βρει τρόπο να διορθώσει το λάθος της, να αποκαταστήσει τη ζημία που έχει προκαλέσει στους φετινούς υποψηφίους που ανήκουν στην κατηγορία των πολυτέκνων !!

Μετά τιμής
Μ. Γ.Π.
tromaktiko

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου