Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Προειδοποίηση με σημασία



Η κουβέντα της κ. Χίλαρι Κλίντον προς τον Αχμέτ Νταβούτογλου ότι «δεν θέλουμε εντάσεις και προκλήσεις» στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι η πλέον προχωρημένη προειδοποίηση της αμερικανικής κυβέρνησης προς την Άγκυρα, η οποία συνεχίζει να παίζει με τη φωτιά και να απειλεί με πόλεμο την Κύπρο και το Ισραήλ. Η συζήτηση στο ξενοδοχείο WaldorfΑstoria μεταξύ των δύο υπουργών είχε στιγμές έντασης -κυρίως από την πλευρά του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας- που αντιμετωπίστηκαν με ψυχραιμία από την επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Η κ. Κλίντον το ξέκοψε στον κ. Νταβούτογλου για το θέμα των κυπριακών γεωτρήσεων.
Υποστηρίζουμε, του είπε, το δικαίωμα της Κύπρου να αναζητεί νέες πηγές ενέργειας και μάλιστα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ φρόντισε να δημοσιοποιήσει την αμερικανική αυτή θέση, που αυτή τη φορά δεν ειπώθηκε από έναν ανώνυμο Αμερικανό αξιωματούχο, αλλά από την ίδια την υπουργό Εξωτερικών. Έχω υποστηρίξει πολλές φορές από αυτή τη στήλη ότι «τα πράγματα αλλάζουν στη γειτονιά μας».
Και είναι μία μεγάλη αλήθεια. Το πρόβλημα, αν θέλετε, είναι ότι αλλάζουν πάρα πολύ γρήγορα και σε λίγο δεν θα προλαβαίνουμε τις εξελίξεις. Αυτό που έχει τεράστια σημασία είναι ότι σε αυτή τη φάση τα συμφέροντα της Κύπρου (και κατ’ επέκταση της Ελλάδας) συμπίπτουν απόλυτα με τα αμερικανικά και τα εβραϊκά. Και θα έλεγα πως πρόκειται για θετική εξέλιξη, διότι είναι μία ευκαιρία για το Ισραήλ και τις ΗΠΑ να ξεπλύνουν τις αμαρτίες τους εις βάρος του Ελληνισμού (πραξικοπήματα και χούντες σε Ελλάδα και Κύπρο, αλλά και τυφλή υποστήριξη στην Τουρκία). Χωρίς τη διπλωματική και οικονομική βοήθεια της Ουάσιγκτον και του Τελ Αβίβ, η τουρκική κατοχή θα είχε τερματιστεί προ πολλού. Είναι ένα γεγονός που δεν χωράει καμία αμφισβήτηση.
Στην Ουάσιγκτον δόθηκε μεγάλη σημασία στην έκκληση του Αμερικανού πρώην πρέσβη Αμπράμοβιτς -και γνωστού μέχρι πρόσφατα φιλότουρκου- προς τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα. Του ζήτησε να υπογραμμίσει, στη συνάντηση που είχε στο περιθώριο της Γ.Σ. του ΟΗΕ με τον Ταγίπ Ερντογάν, ότι η Αμερική στην περίπτωση πολέμου θα επιλέξει να βοηθήσει το Ισραήλ και όχι την Τουρκία. Η αλλαγή της στάσης του κ. Αμπράμοβιτς, που παλαιότερα ήταν και «πολιτικός ατζέντης» της Άγκυρας στην αμερικανική πρωτεύουσα και στους Εβραιοαμερικανούς, δείχνει και κάτι άλλο εξίσου σημαντικό: ότι το Εβραϊκό Λόμπι έλαβε εντολή από το Τελ Αβίβ να συνταχθεί με τις υπόλοιπες αντιτουρκικές δυνάμεις στην Ουάσιγκτον. Η Τουρκία και ο Ταγίπ Ερντογάν θα σταματήσουν να προκαλούν στην ανατολική Μεσόγειο και να απειλούν την Κύπρο, την Ελλάδα και το Ισραήλ, μόνο εάν το αμερικανικό μήνυμα είναι ηχηρό και σκληρό ταυτόχρονα. Όσο και να παρουσιάζονται σήμερα ανεξάρτητοι και να δρουν και να αντιδρούν ως υπερδύναμη, οι Τούρκοι εξαρτώνται οικονομικά και κυρίως στρατιωτικά από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Πρόεδρος Ομπάμα πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να σταματήσει να χαϊδεύει τον Ερντογάν ως να είναι ένα «άτακτο παιδί». Ο σημερινός πρωθυπουργός της Τουρκίας έχει ισλαμική ατζέντα, είναι επικίνδυνος και με τα τερτίπια του θέτει σε κίνδυνο τα συμφέροντα όλων των λαών της ανατολικής Μεσογείου, αλλά και της Αμερικής. Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας δεν θα συνετιστεί με συμβουλές. Και το μήνυμα που θα τον φοβίσει, περιλαμβάνεται στη δέσμη εισηγήσεων του Αμπράμοβιτς… Οι αναλυτές θεωρούν τις διαβεβαιώσεις του κ. Ομπάμα από το βήμα της Γ.Σ. του ΟΗΕ ως απόφαση για επιλογή του Ισράηλ έναντι της Τουρκίας. Πρόκειται για μία κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ Ι:
Αλλαγμένο είδαμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη. Κράτησε χαμηλούς τόνους και προσπάθησε να αποφύγει συζητήσεις για την τραγωδία στο Μαρί, για να μη μεταφερθούν οι εντάσεις και στην κυπριακή Ομογένεια. Θα κρατήσω τη δήλωσή του ότι συνεχίζονται οι έρευνες και θα αποδοθούν ΣΙΓΟΥΡΑ ευθύνες…
ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΙΙ:
Δεν είδαμε στον ΟΗΕ τον προεδρικό διπλωματικό σύμβουλο Παντελίδη και αρκετοί υπέθεσαν πως οι σχέσεις του με τον Πρόεδρο Χριστόφια είναι “νεκρές”. Για κάποιον περίεργο λόγο πιστεύω ότι ο εν λόγω πρέσβης, που είχε λάβει μέρος και στις εργασίες της αμαρτωλής Μπίλντενμπεργκ, θα επιβραβευθεί με μεγάλη πρεσβεία…
ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ:
Ελπίζω να είναι μέρος του διπλωματικού παιγνιδιού η προεδρική δήλωση ότι ακόμη και αν δεν υπάρξει λύση, θα βρεθεί τρόπος να ωφεληθούν από τον πλούτο της Κύπρου και οι Τουρκοκύπριοι. Δεν πρέπει να ξεχνά κανείς ότι η Κύπρος είναι ακόμα σε εμπόλεμη κατάσταση και οι Τουρκοκύπριοι έχουν ταχθεί με τον καταχτητή…

Μιχάλης Ιγνατίου:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου