Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

Κλείνουν συμβολικά 8 με 10 το πρωί τα σχολεία στη Θεσσαλονίκη

«Ολα καλά» τα βλέπει -ούτε λίγο ούτε πολύ- ο περιφερειάρχης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Θεόδωρος Καρτσιώτης, ενώ αύριο η Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων του νομού ξεκινά δίωρες συμβολικές καταλήψεις για τα προβλήματα στα σχολεία της Θεσσαλονίκης.
Κατά τα λεγόμενα του κ. Καρτσιώτη, το 50% των βιβλίων έχει μοιραστεί στα παιδιά, η διπλοβάρδια σχεδόν δεν υπάρχει και τα κενά σε 2.600 σχολικές μονάδες είναι μόλις 239 θέσεις εκπαιδευτικών.
Εντελώς διαφορετική αντίληψη των πραγμάτων φαίνεται πως έχουν όμως οι Ενώσεις Γονέων και Κηδεμόνων της Θεσσαλονίκης, που με απόφαση της ομοσπονδίας τους προχωρούν αύριο σε δίωρες
καταλήψεις στα σχολεία, διαμαρτυρόμενοι για τις ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς και βιβλία, καταγγέλλοντας «τραγική ολιγωρία του υπουργείου Παιδείας».
Σε πρώτη φάση οι καταλήψεις θα πραγματοποιηθούν 8 με 10 το πρωί, με τη συμμετοχή μαθητών και εκπαιδευτικών. Μετά την πρωινή προσευχή, οι πρόεδροι των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων σκοπεύουν να ενημερώσουν τους μαθητές για το σκοπό της κατάληψης, ενώ τα παιδιά θα παραμείνουν στην αυλή με τους δασκάλους και τους καθηγητές τους.
Η διοίκηση της ομοσπονδίας θα συνεδριάσει εκ νέου την Πέμπτη στις 7 το απόγευμα, προκειμένου να εξετάσει την πιθανή κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.
Ο περιφερειάρχης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Θεόδωρος Καρτσιώτης, σε συνέντευξη Τύπου περιέγραψε μια... σχεδόν ιδανική κατάσταση:
* Περίπου το 50% των βιβλίων, μαζί με αυτά που έχουν επιστραφεί από μαθητές μεγαλύτερων τάξεων ή αυτά που βρίσκονταν από τις προηγούμενες χρονιές στις αποθήκες των σχολείων, έχουν μοιραστεί στους μαθητές. Ανέφερε επίσης ότι το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο ανέλαβε να τυπώσει τις πρώτες 40 σελίδες σε εννέα τίτλους βιβλίων της Γ' Γυμνασίου.
* Την ίδια στιγμή τα ποσοστά διπλοβάρδιας στα σχολεία της Θεσσαλονίκης βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα. Στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση ανατολικής Θεσσαλονίκης είναι κάτω από 1% (δύο Νηπιαγωγεία κι ένα Δημοτικό), στην δευτεροβάθμια της ίδιας περιοχής είναι 3% (τέσσερα Γυμνάσια και τέσσερα Λύκεια), στην πρωτοβάθμια της δυτικής Θεσσαλονίκης είναι 4% (16 Νηπιαγωγεία και δύο Δημοτικά) και στη δευτεροβάθμια της ίδιας περιοχής είναι 2% (δύο Γυμνάσια και δύο Λύκεια).
Σε ό,τι αφορά τις μεταφορές μαθητών με λεωφορεία, πρόβλημα εξακολουθούν να έχουν τα περίπου 45 παιδιά Ρομά που διαβιούν σε καταυλισμούς της Περαίας.
 
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 20/9/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου