Τεράστιο θέμα προκύπτει με τις απολύσεις στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Το ζήτημα δεν δίστασε να το «σηκώσει» χθες το Βήμα: «Όμως η πραγματική αποτυχία της περικοπής των δαπανών αποτυπώθηκε στο κονδύλι της μισθοδοσίας στο δημόσιο το οποίο περιορίστηκε κατά 3,8% ή κατά 502 εκατ. ευρώ ως το τέλος Ιουλίου που υπάρχουν αναλυτικά στοιχεία. Πώς όμως έγινε αυτό όταν οι αποδοχές στο δημόσιο μειώθηκαν κατά 8% από τις περικοπές επιδομάτων, την κατάργηση του Δώρου Πάσχα και επιδόματος καλοκαιρινής αδείας που ισοδυναμούν με ένα μισθό ή 7% των συνολικών αποδοχών και την αποχώρηση 34.000 υπαλλήλων κατά το 2010. Αυτοί συνταξιοδοτήθηκαν, αυξάνοντας το αντίστοιχο κονδύλι των συντάξεων κατά 4,2% ή 261 εκατ.
ευρώ.Αυτό που αποκαλύφθηκε είναι ότι η κυβέρνηση – στην κεντρική διοίκηση – προσέλαβε 16.000 νέους υπαλλήλους συμπεριλαμβανομένων 1300 υπαλλήλων της πρώην Ολυμπιακής που απορροφήθηκαν από τα υπουργεία. Αν η κυβέρνηση ακολουθούσε, όπως είχε δεσμευθεί, τον κανόνα «5 αποχωρήσεις – 1 πρόσληψη», ο αριθμός των νεοπροσληφθέντων θα έπρεπε να είχε συγκρατηθεί χαμηλότερα από τα 7.000 άτομα. Τι συνέβη όμως; Το 2011, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, έγιναν μέχρι το τέλος Ιουλίου 8.300 προσλήψεις εκ των οποίων 1500 μετατάξεις από τους συγκοινωνιακούς φορείς και 250 άτομα από φορείς που καταργήθηκαν. Εφέτος, όμως, ισχύει όπως όλοι θυμούνται, ο κανόνας «10 αποχωρήσεις – 1 πρόσληψη». Άρα, θα πρέπει να φύγουν από το Δημόσιο, 83.000 άτομα. Στους καταλόγους που η κυβέρνηση οφείλει να δώσει στη δημοσιότητα ενόψει της εφαρμογής του μέτρου της εργασιακής εφεδρείας – δηλαδή της προετοιμασίας απολύσεων στο δημόσιο που επιβάλει τώρα διά ροπάλου η τρόικα – ασφαλώς δεν περιλαμβάνονται οι τοποθετήσεις γενικών και ειδικών γραμματέων και των μετακλητών υπαλλήλων που έχουν τοποθετηθεί εκτός διαδικασιών ΑΣΕΠ στα γραφεία τους. Ο αριθμός παραμένει άγνωστος…»
«Kανόνας 1 προς 5: μία πρόσληψη ανά πέντε ψήφους» γράφαμε ήδη από το Φεβρουάριο γιατί με τα στοιχεία για το 2010 που είχε δώσει η ΕΛΣΤΑΤ το 1 προς 5 ήταν φανερό ότι είχε καταστρατηγηθεί. Επειδή απέτυχαν να σώσουν τη χώρα, είπαν να σώσουν τα δικά τους παιδιά; Με πρόσχημα την «απορρόφηση» εργαζομένων φορέων και επιχειρήσεων που καταργούνται, επιχείρησαν να «μαγειρέψουν» και αυτά τα νούμερα. Τώρα γιατί αυτοί της Ολυμπιακής και των συγκοινωνιακών φορέων απορροφήθηκαν και δεν μπήκαν στη διαδικασία των απολύσεων (πολυφορέθηκε η «σαχλαμάρα» της «εργασιακής εφεδρείας») είναι ένα ερώτημα κάθε άλλο παρά ρητορικό…
Οι απολύσεις είναι ένα μέτρο, το οποίο δεν εξαρτάται από εξωγενείς παράγοντες. Δεν μπορεί να συσκοτισθεί η αποτυχία με επιχειρήματα «ήταν βαθύτερη η ύφεση για αυτό είχαμε λιγότερα έσοδα», «δώσαμε πολλά λεφτά στις επιστροφές φόρων λόγω των αποδείξεων» και άλλα φληναφήματα. Δεν μπόρεσαν να τηρήσουν το 1 προς 5 λόγω πιέσεων για προσλήψεις, ή κανείς αρμόδιος δεν το παρακολουθεί;
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τόσο το 2010, όσο και το 2011, υπήρξαν χρονιές αθρόων αποχωρήσεων από το Δημόσιο, υπαλλήλων που είχαν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Άρα ήταν εύκολη (θεωρητικά) η τήρηση του κανόνα. Αλλά και σε αυτό το σημείο η Κυβέρνηση απέτυχε να τηρήσει τα συμφωνηθέντα!!!
Τη στιγμή αυτή, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, είναι άγνωστος ο αριθμός των μετακλητών που υπηρετούν στα Υπουργεία !!! Τόσο δύσκολο είναι να τους μετρήσουν; Δηλαδή που να ζητήσει κανείς στοιχεία για εργαζόμενους με «μπλοκάκι» στο Δημόσιο…
Με λίγα λόγια οι ρουσφετολογικές προσλήψεις ζουν και βασιλεύουν ακόμη και τη στιγμή που χιλιάδες θα απολυθούν από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ενώ άλλοι πρόλαβαν και «τρύπωσαν» στο στενό. Αλλά ούτε εκεί φαίνεται ότι θα γλιτώσουν την απόλυση, καθώς οι πληροφορίες λένε ότι δεκάδες χιλιάδες θα μείνουν στο δρόμο. Ο αριθμός ποικίλει από 70 έως και 250 χιλιάδες. Η νομική οδός έχει βρεθεί και έχει ανακοινωθεί από τον Α΄ Αντιπρόεδρο εδώ και μήνες: οι υπάλληλοι είναι μόνιμοι εφόσον δεν καταργούνται οι φορείς που υπηρετούν ή οι θέσεις για την κάλυψη των οποίων έχουν προσληφθεί.
Το μοντέλο απολύσεων και στο στενό δημόσιο τομέα θα είναι το ίδιο με τον ευρύτερο. Καταργήσεις και συγχωνεύσεις υπηρεσιών, πρώτα απολύσεις υπαλλήλων με χαμηλά τυπικά προσόντα και υπηρετούντων σε μονάδες διοικητικής μέριμνας. Τη συνέχεια δεν την έχει ακόμη καθαρογράψει η τρόικα. Αλλά προβλέπεται ζοφερή για τους «προλετάριους» του Δημοσίου…
Μικρός Οδυσσέας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου