"Ψαλίδι" στις κύριες συντάξεις του Δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων ζητεί η τρόικα. Το βασικό σενάριο προβλέπει η περικοπή να αφορά συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ, ενώ σε περίπτωση που τελικά αφορά υψηλότερα ποσά θα συνδυαστεί και με άλλα μέτρα (μείωση εφάπαξ, επιβολή νέας εισφοράς σε όλες τις συντάξεις κ.ά.).
Νέες περικοπές έρχονται στις συντάξεις αν υιοθετηθούν τα μέτρα που ζητάει η τρόικα
"Ψαλίδι" στις κύριες συντάξεις του Δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων ζητεί η τρόικα. Το
βασικό σενάριο προβλέπει η περικοπή να αφορά συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ, ενώ σε περίπτωση που τελικά αφορά υψηλότερα ποσά θα συνδυαστεί και με άλλα μέτρα (μείωση εφάπαξ, επιβολή νέας εισφοράς σε όλες τις συντάξεις κ.ά.).Οι νέες μειώσεις στις συντάξεις θα συμπεριληφθούν στο πακέτο μέτρων για την εξοικονόμηση των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Ουσιαστικά όσο περισσότερα χρήματα εξοικονομηθούν από την εφεδρεία και τις μειώσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων τόσο μικρότερη έκταση θα έχουν οι περικοπές στις συντάξεις (ισχύει βέβαια και το αντίστροφο).
Το βασικό σενάριο που εξετάζεται είναι η περικοπή να αφορά κύριες συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ. Στο τραπέζι έχει υπάρξει και μία εναλλακτική πρόταση για περικοπή στις συντάξεις άνω των 1.500 ευρώ, ωστόσο αυτό θα πρέπει να συνδυαστεί με αντισταθμιστικά μέτρα (π.χ. περικοπές στο εφάπαξ).
Αντιθέτως φαίνεται πως χάνει έδαφος το σενάριο που προβλέπει την περικοπή μόνο όσων συντάξεων υπερβαίνουν τα 2.000 ευρώ. Μια τέτοια ρύθμιση θα αφορούσε περίπου το 3% των συνταξιούχων και θα απέφερε λιγότερα από 250 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που εκτιμάται πως δεν είναι επαρκές.
Οι χαμένοι
Σε περίπτωση που "κλειδώσει" η περικοπή των συντάξεων μεγάλοι χαμένοι θα είναι οι συνταξιούχοι του δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα (ΔΕΚΟ και τράπεζες). Μικρότερο θα είναι το ποσοστό των συνταξιούχων του ΙΚΑ και του ΟΑΕΕ, που θα θιγεί από τις αλλαγές (περίπου 6% με 7%).
Σε περίπτωση που "κλειδώσει" η περικοπή των συντάξεων μεγάλοι χαμένοι θα είναι οι συνταξιούχοι του δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα (ΔΕΚΟ και τράπεζες). Μικρότερο θα είναι το ποσοστό των συνταξιούχων του ΙΚΑ και του ΟΑΕΕ, που θα θιγεί από τις αλλαγές (περίπου 6% με 7%).
Πρέπει να σημειωθεί πως, σε περίπτωση που χρειαστούν ακόμα δραστικότερα μέτρα στο ασφαλιστικό, θα εξεταστεί το ενδεχόμενο να υπάρξει και νέα ειδική εισφορά στις συντάξεις. Ηδη υπάρχει εισφορά στις συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ και τώρα είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο αυτή να επεκταθεί και σε χαμηλότερα ποσά (η εισφορά αυτή θα μπορούσε να ξεκινά από το 2% με 3% και να κλιμακώνεται). Μεγάλοι χαμένοι των αλλαγών είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι, καθώς δέχονται τριπλό "χτύπημα" στο ασφαλιστικό τους καθεστώς.
Η αρχή έγινε με την περικοπή του εφάπαξ και ακολουθεί διπλό "ψαλίδι" στις συντάξεις (καθώς, εκτός από τη μείωση, θα βρεθούν αντιμέτωποι με την αλλαγή του ποσοστού αναπλήρωσης).
Τέλος οι αλλαγές αυτές θα συνδυαστούν και με την περικοπή των επικουρικών συντάξεων, με το ποσοστό αναπλήρωσης να πέφτει στο 20%.
Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος των παρεμβάσεων, αρκεί να αναφερθεί πως στο ΕΤΕΑΜ -το επικουρικό των μισθωτών- το ποσοστό αναπλήρωσης κυμαίνεται σήμερα από 25% έως 45%.
Κατερίνα Κοκκαλιάρη - ΕΘΝΟΣ, 20/9/2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου