Μια αλλοπρόσαλλη τακτική σχετικά με το μέλλον των τραπεζών, ακολουθεί η κυβέρνηση με αποτέλεσμα κάποιοι εγχώριοι τραπεζικοί όμιλοι να κινδυνεύουν να χάσουν την ελληνική τους ταυτότητα και να πέσουν στα χέρια ξένων. Γερμανικές και γαλλικές τράπεζες καραδοκούν καθώς ορισμένα από τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού. Και δεν εννοούμε μόνο την κεφαλαιοποίησή τους στο χρηματιστήριο που
βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά. Άλλωστε, ποιος θα φανταζόταν ότι η Εθνική θα είχε 2.70 ευρώ, η Eurobank και Alpha 1,5-2 ευρώ, ή η Marfin μόλις 29 λεπτά. Οι αποδόσεις των μετοχών σ ένα μήνα ήταν Εθνική –30%, Alpha –38%, Τράπεζα Κύπρου –40%, Marfin Popular –51% , Τράπεζα Πειραιώς 41% και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο –56%. Έτσι, με μερικά δις ευρώ κάποιος ξένος επενδυτής μπορεί να αγοράσει όλες τις τράπεζες μαζί.
Κι ενώ κάποτε η ίδια η κυβέρνηση περηφανευόταν για το ισχυρό τραπεζικό σύστημα που άντεξε στην κρίση λόγω Lehman, τώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με τον σίγουρο αφελληνισμό κάποιων τραπεζών.
Εδώ έχει σημασία να παραθέσουμε ένα σημείο από την σημερινή συνέντευξη του Α. Σαμαρά στον “Κόσμο του Επενδυτή”:
Πώς σχολιάζετε τις φήμες περί κρατικοποίησης των τραπεζών;
Α. Σαμαράς: Ασφαλώς δεν μπορώ να σχολιάσω φήμες. Γιατί μεταξύ άλλων αυτό θα τις ανατροφοδοτούσε. Πάντως συντηρούνται από λανθασμένες κινήσεις, οι οποίες επιδεινώνουν την πτωτική τάση του Χρηματιστηρίου. Και απαξιώνουν τα πάντα…
Η αλλοπρόσαλλη τακτική της κυβέρνησης έγκειται στο γεγονός ότι από τη μια έχει δώσει δεκάδες δις ευρώ για να τις ενισχύσει κι από την άλλη, αφαιρεί ρευστότητα σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή, αναγκάζει σε κούρεμα ομολόγων αφού πρώτα τις «φόρτωσε» με τοξικά και παράλληλα, ανακοινώνει νομοσχέδιο για τη δημιουργία «κακής» τράπεζας η οποία θα απορροφήσει τα άθλια χαρτοφυλάκια των τραπεζών.
Οι δηλώσεις Βενιζέλου ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα γίνει με κοινές μετοχές σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το νέο πακέτου δανεισμού της Ελλάδας είναι στον αέρα μετά τις γκάφες με τις εγγυήσεις, επέτειναν την κατάσταση και οδήγησαν σε κατάρρευση τον τραπεζικό κλάδο και το χρηματιστήριο γενικότερα. Όταν χθες ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, ερωτήθηκε εάν το Δημόσιο θα λάβει προνομιούχες ή κοινές μετοχές σε περίπτωση ένταξης των τραπεζών στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, απάντησε: «Το μνημόνιο αναφέρει ρητά ότι το Δημόσιο λαμβάνει κοινές μετοχές τραπεζών σε αυτό το ενδεχόμενο».
Την ίδια στιγμή, τις τελευταίες ημέρες το δημόσιο έχει αποσύρει περί τα 15 δις ευρώ από τις εγγυήσεις στις τράπεζες αφήνοντάς τις εκτεθειμένες ενώ η ίδια είχε εγγυηθεί για τη ρευστότητά τους.
Σε συνδυασμό με το κούρεμα έως και 21% των ομολόγων που κρατούν οι τράπεζες γίνεται αντιληπτό ότι υπάρχει τεράστιο πρόβλημα, για κάποιους στα όρια της επιβίωσης.
Κάποιοι κάνουν λόγο για υπόγειο πόλεμο μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζιτών αλλά μάλλον είναι πολύ… επαναστατικό για την κυβέρνηση να πάει κόντρα στους τραπεζίτες που τόσο καιρό είχε αγκαλιάσει.
Επίσης, φήμες που κυκλοφόρησαν έκαναν λόγο για επίσπευση των συγχωνεύσεων τραπεζών με Alpha και Eurobank να βρίσκονται σε πυρετώδεις συζητήσεις. Το σίγουρο είναι ότι σύντομα κάτι θα «σκάσει» στην αγορά. Θα είναι άραγε deal, κατάρρευση τράπεζας;
Το πιο πιθανό είναι κάποιες τράπεζες να αναγκαστούν να προσφύγουν στο Ταμείο Επείγουσας ρευστότητας και να οδηγηθούν σε κρατικοποίηση. Αυτό σημαίνει ότι στρώνεται το χαλί του γενικού ξεπουλήματος ελληνικών τραπεζών σε ξένους. Αυτό φυσικά μπορεί να γίνει έπειτα από μια μεγάλη συγχώνευση και με τις αποτιμήσεις να παραμένουν χαμηλές. Ποιος ξένος όμως δε θα ήθελε σε τιμή ευκαιρίας ελληνικές τράπεζες που έχουν σημαντικά assets, από ακίνητα μέχρι δάνεια αλλά και συμμετοχές σε ελληνικές επιχειρήσεις.
Η κυβέρνηση επιλέγει να ανοίξει την Κερκόπορτα και να μπουν οι ξένοι να αλώσουν το τραπεζικό σύστημα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου