Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

Τζαμί στο στρατόπεδο Παύλου Μελά προτείνει ο Μπουτάρης!

Το θέμα της εύρεσης κατάλληλου μόνιμου χώρου λατρείας για τους περίπου 5.000 μουσουλμάνους που ζουν στην περιοχή της Θεσσαλονίκης απασχόλησε τον τελευταίο καιρό κυβερνητικούς αλλά και τοπικούς παράγοντες. Σχετικό αίτημα ετέθη προς τον κ. Μπουτάρη και από τον τούρκο πρόξενο, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας "Θεσσαλονίκη"  το ζήτημα συζητήθηκε και κατά την πρόσφατη επίσκεψη του δημάρχου στην Ίμβρο. Εκεί ο κ. Μπουτάρης είχε συνάντηση με τον.... οικουμενικό πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος «του ζήτησε ευγενικά να συμβάλει, ώστε η ελληνική πολιτεία να διευκολύνει τους μουσουλμάνους στην άσκηση των θρησκευτικών καθηκόντων τους».
Απαντώντας σε ερώτημα της εφημερίδας εάν μπορεί να διατεθεί στους μουσουλμάνους ένα από τα υπάρχοντα τζαμιά ο κ. Μπουτάρης είπε: «Κατά τη γνώμη μου η καταλληλότερη λύση θα ήταν να δοθεί το τέμενος που υπάρχει στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά, το οποίο λειτουργούσε μέχρι και την απελευθέρωση ως λατρευτικός χώρος, δεν έχει άλλες λειτουργίες και βρίσκεται και σε καλή κατάσταση». Ο δήμαρχος φάνηκε να απορρίπτει το αίτημα που έχει διατυπωθεί από τη μουσουλμανική κοινότητα για παραχώρηση του Αλατζά Ιμαρέτ στην Κασσάνδρου.
«Εμείς δεν έχουμε καμία αντίρρηση για το τέμενος του Π. Μελά», δηλώνει στη "Θεσσαλονίκη" ο Οσμάν Ισμαήλογλου, πρόεδρος του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Μουσουλμάνων Μακεδονίας-Θράκης, αν και, όπως είπε, θα προτιμούσαν το Αλατζά Ιμαρέτ, επειδή χωρά περισσότερους πιστούς. Όπως ανέφερε ο κ. Ισμαήλογλου, στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης και τους διπλανούς νομούς κατοικούν περίπου 4.000 μουσουλμάνοι (800 οικογένειες), που κατάγονται από τη Θράκη. Σε 600 υπολογίζονται οι ομόθρησκοί τους από το Αφγανιστάν, την Παλαιστίνη, το Πακιστάν, την Αφρική, ενώ άγνωστος είναι ο αριθμός των αλβανών μουσουλμάνων, οι οποίοι δεν έχουν δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα θρησκευτικά ζητήματα. Όλοι αυτοί -ανάλογα με την εθνότητα- μοιράζονται στους πέντε χώρους λατρείας που έχουν δημιουργηθεί ατύπως, στην πλατεία Τυρολόης, τον Αραβικό Σύνδεσμο, τη Θεολογική σχολή, τις Φοιτητικές Εστίες και το Σιδηροδρομικό Σταθμό.
thestival.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου