Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

Διετή παράταση στο Μεσοπρόθεσμο, ζητά ο Βενιζέλος

Μία πολιτική νίκη που θα του πιστωθεί επιζητεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ύστερα από τόσες ήττες και γκάφες. Έτσι προτείνει τώρα στην τρόικα να δοθεί παράταση δύο χρόνων για την επίτευξη των στόχων του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.
Το κύριο αντικείμενο της διαπραγμάτευσης είναι η μείωση του ελλείμματος στο 3%, η οποία με βάση το πρόγραμμα πρέπει να επιτευχθεί το 2014. Η κυβέρνηση τώρα ζητά να γίνει το 2016.
Το επιχείρημα που προβάλει ο υπουργός είναι ότι η ύφεση δεν θα επιτρέψει την μείωση του
ελλείμματος, καθώς θα μειώσει τα έσοδα. Ο Βενιζέλος λέει ότι οι δαπάνες πάνε καλά (με την εξαίρεση των ασφαλιστικών ταμείων, που τα πλήττει η κρίση, η ανεργία και η εισφοροδιαφυγή, που εγγράφονται στον προϋπολογισμό ως δαπάνες). Όμως η ύφεση που, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Υπουργείου Οικονομικών, θα φτάσει στο 5,3%, ενώ μπορεί και να πάει παραπάνω, δεν θα επιτρέψει να μειωθεί το έλλειμμα στο 7,5% το 2011 (μπορεί να φτάσει στο 9%).
Αυτό είναι το πολιτικό αίτημα που έθεσε ο Βενιζέλος στην τρόικα και στους ομολόγους του και έχει μεταφερθεί στην ευρωζώνη. Ως τώρα στην υπόθεση δεν έχει ανακατευτεί ο Παπανδρέου, ο οποίος θα αναλάβει, αν χρειαστεί, τις συζητήσει με τους αρχηγούς των κρατών, γιατί οι πληροφορίες λένε ότι η γερμανική πλευρά είναι εντελώς αντίθετη.
Πάντως η τρόικα, σύμφωνα με πληροφορίες, απορρίπτει το αίτημα, εκφράζοντας την κρατούσα άποψη και στο ΔΝΤ και στο Eurogroup. Υποστηρίζει ότι η ύφεση οφείλεται στο ότι δεν υλοποιούνται το μεσοπρόθεσμο και το μνημόνιο κατά γράμμα. Μάλιστα λένε ότι αν χαλαρώσουν τη θηλιά στην Ελλάδα και αν η Ελλάδα δείξει ότι δεν μπορεί να ελέγξει τα ελλείμματά της, θα τροφοδοτηθεί τέτοια κρίση που θα συμπαρασύρει όλη την ευρωζώνη.
Ένα ερώτημα είναι αν η συζήτηση αυτή θα προκαλέσει εμπλοκή με την εκταμίευση της 6ης δόσης και αν θα επηρεάσει τις ήδη δύσκολες συζητήσεις με την Φινλανδία για την χρηματοδότηση του νέου δανείου της Ελλάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου