Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

Μόνο παράταση ζωής σε ένα σίγουρο μελλοθάνατο μπορεί να δώσει η Τροϊκα


Ένα ακόμη δραματικό 15νθήμερο ξεκινά από Δευτέρα για την Ελλάδα καθώς το κλιμάκιο της τρόικας, μετά την αναβολή για μία εβδομάδα της επίσκεψής του, είναι στην Αθήνα. Η… πραγματική κυβέρνηση της χώρας έρχεται να αξιολογήσει τα οικονομικά δεδομένα αλλά δε χρειάζεται και πολύς χρόνος για να αντιληφθεί ότι όλοι οι στόχοι της υποτιθέμενης κυβέρνησης έχουν πέσει έξω.
Οι κόκκινες κάρτες θα διαδέχονται η μία την άλλη αφού από τον περασμένο Ιούνιο που δόθηκε η έγκριση για την 5η δόση του δανείου, τα πράγματα έχουν χειροτερέψει.

Ο κ. Βενιζέλος δεσμεύτηκε να προχωρήσει σε γενναίες κινήσεις στον τομέα των μεταρρυθμίσεων, αλλά έμεινε στα λόγια. Όλα όσα γράφτηκαν στο Μεσοπρόθεσμο, το οποίο ψηφίστηκε υπό το εκβιαστικό δίλημμα της χρεοκοπίας, δεν έχουν καμιά ουσιαστική ισχύ. Εκτός φυσικά από τους φόρους που καλούμαστε όλοι να πληρώσουμε.
Ουσιαστικά στο μόνο που πετυχαίνει η κυβέρνηση είναι στην οικονομική αφαίμαξη εκατομμυρίων πολιτών χωρίς όμως αποτέλεσμα.
Πώς να εξηγήσουν στην τρόικα ότι ο στόχος για ανάπτυξη -3,8% θα γίνει τελικά -5,3%. Και πώς θα δικαιολογήσουν την αποτυχία της μείωσης του ελλείμματος στο 7,6% του ΑΕΠ όπως είχαν υποσχεθεί. Τα παραμύθια περί παγκόσμιας ύφεσης δεν περνάνε πλέον, τους έμαθε και ο κόσμος και η τρόικα.
Η κυβέρνηση διαδίδει ότι θα επαναδιαπραγματευτεί με τους τροϊκανούς το χρονοδιάγραμμα και τους στόχους του Μεσοπρόθεσμου με μετάθεση των ιδιωτικοποιήσεων και της δημοσιονομικής προσαρμογής.
Λόγια του αέρα, αφού αν ήθελαν, θα έκαναν επαναδιαπραγμάτευση πριν ψηφίσουν το Μεσοπρόθεσμο.
Δεν μπορεί να δικαιολογηθεί επίσης η διάλυση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Παρά τις γκάφες με τις εφορίες που δεν δουλεύουν η πραγματικότητα είναι ότι μόνο όσοι δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς πληρώνουν σ’ αυτή τη χώρα. Οι υπόλοιποι ζουν στην υγεία των κορόιδων.
Εκείνο που κανείς δεν καταλαβαίνει είναι γιατί η κυβέρνηση συνεχίζει να ακολουθεί αυτή την πολιτική που οδηγεί στην καταστροφή και είναι φαύλος κύκλος. Επιβάλλει μέτρα για είσπραξη φόρων, δεν πετυχαίνει τους στόχους γιατί ο κόσμος δεν έχει λεφτά ή γιατί το κράτος είναι αδύνατο να εισπράξει, πέφτουν έξω στη μείωση του ελλείμματος και ξανασυζητούν για νέα μέτρα.
Αυτό θα κάνουν και στη νέα διαπραγμάτευση με την τρόικα. Θα υποσχεθούν μέτρα για να εγκριθεί η δόση. Όμως, αυτό πλέον δεν έχει καμιά σημασία, απλά είναι παράταση ζωής σε ένα σίγουρο μελλοθάνατο. Οι συζητήσεις γίνονται υπό τη σκιά της σίγουρης διάλυσης της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου για τη νέα δανειοδότηση της Ελλάδας.
Οπότε, ακόμη κι αυτή η δόση να εγκριθεί χωρίς πρόβλημα, οι χώρες της Ευρώπης δεν εμφανίζονται διατεθειμένες να συνεχίσουν να πληρώνουν. Ειδικά όταν βλέπουν ότι οι πολιτικές που ακολουθούνται δεν οδηγούν σε επίτευξη των στόχων.
Γι’ αυτό και είναι πολύ δύσκολο να εγκριθεί από την πλευρά της Κομισιόν μια αναθεώρηση του στόχου για έλλειμμα 7,6% φέτος. Ένα έλλειμμα που φαίνεται να είναι πάνω από 8% και ίσως κοντά στο 8,5%, μια μονάδα του ΑΕΠ πάνω από το στόχο ή μαύρη τρύπα πάνω από 2,2 δις ευρώ. Που θα βρεθούν αυτά; Με νέα μέτρα, η γνωστή συνταγή των αποτυχημένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου