Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

Σχολείο αναγκάζει μαθητές να αγοράζουν ηλεκτρονικές ταμπλέτες

sxoleio-anagkazei-mathites-na-agorazoyn-ilektronikes-tampletes

Δυσεξήγητη πολιτική -ιδίως εν μέσω οικονομικής κρίσης- ακολουθεί η διοίκηση του Πρότυπου Πειραματικού Σχολείου Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς υποχρεώνει τους μαθητές, σύμφωνα με καταγγελίες γονέων, που επιθυμούν να παρακολουθούν τα μαθήματα, να προμηθεύονται ηλεκτρονικές ταμπλέτες τύπου Ιpad!

To αποτέλεσμα είναι αρκετοί από τους γονείς να βρίσκονται σε αδιέξοδο, καθώς όπως καταγγέλλουν, έχουν, πλέον, δυο επιλογές: Είτε τα παιδιά τους να παραμείνουν στο σχολείο, είτε να τα μεταφέρουν σε άλλο όπου ακολουθείται ο παραδοσιακός τρόπος παράδοσης.
Για το ζήτημα το οποίο έχει προκαλέσει «τριγμούς» στην εκπαιδευτική κοινότητα, τοποθετήθηκε και η βουλευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, κυρία Σταυρούλα Ξουλίδου, η οποία μέσω επίκαιρης ερώτησης, ζήτησε από τον υπουργό Παιδείας να την ενημερώσει για τις ενέργειες στις οποίες
πρόκειται να προβεί. Βέβαια περιμένουμε και την απάντηση της διοίκησης του Σχολείου στις καταγγελίες των γονέων. Ας τα πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.
Ακριβή μου εκπαίδευση
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ και καταγγελίες γονέων, στο Πειραματικό Σχολείο Αθηνών αρκετοί καθηγητές, εν μέσω οικονομικής κρίσης, αναγκάζουν τους ανήλικους μαθητές να προμηθεύονται ηλεκτρονικές ταμπλέτες (Ipad), προκειμένου να είναι σε θέση να παρακολουθούν τα μαθήματα. Από την άλλη πλευρά, τα αντικείμενα που θεωρούνταν δεδομένα -τουλάχιστον μέχρι σήμερα- για το σχολικό περιβάλλον, όπως μολύβια, ξύστρες, γόμες και στυλό έχουν εκλείψει και στον βωμό της τεχνολογικής εξέλιξης έχουν αντικατασταθεί από ακριβές ηλεκτρονικές ταμπλέτες.
Απόρροια των παραπάνω είναι αρκετοί γονείς να αδυνατούν να ανταποκριθούν στις επιταγές του σχολείου και πλέον να σκέφτονται την μετεγγραφή των παιδιών τους.
«Αναγκάζουν όλα τα παιδιά από 4η δημοτικού και πάνω να προμηθευτούν ipad από συγκεκριμένο κατάστημα του Κολωνακίου με έκπτωση 10%. Αν δεν το πάρουν, τότε δεν θα μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα. Στυλό, μολύβια, τετράδια και γραπτές εργασίες έχουν καταργηθεί γιατί όλα γίνονται μέσω της ταμπλέτας. Χωρίζουν τα παιδιά σε πλούσιος και φτωχούς. Πρόκειται για Παιδεία δύο ταχυτήτων. Φανταστείτε ένα εννιάχρονο παιδί τι κινδύνους διατρέχει, κουβαλώντας στην τσάντα του ένα μηχάνημα 700 ευρώ» αναφέρει χαρακτηριστικά ένας γονέας. 
«Να καταργηθούν οι εισαγωγικές εξετάσεις»
Πέρα όμως από την οικονομική αφαίμαξη, οι γονείς των παιδιών που φοιτούν στο πειραματικό σχολείο Αθηνών, εκφράζουν την έντονη αντίθεσή τους και όσο αφορά τις εισαγωγικές εξετάσεις που απαιτούνται προκειμένου ένας μαθητής να πάει από το Γυμνάσιο στο Λύκειο.
Οι κηδεμόνες των παιδιών, υποστηρίζουν ότι οι εξετάσεις που διενεργούνται αντίκεινται στον Νόμο 3966/11, σύμφωνα με τον οποίο στα πειραματικά σχολεία «έχει θέση τυχαίο δείγμα μαθητών που επιλέγεται με συγκεκριμένη διαδικασία και σίγουρα δεν αναφέρεται ως μοναδικός σκοπός των σχολείων αυτών ότι είναι η αριστεία των μαθητών».
«Το παράδοξο είναι ότι ο ίδιος ο νόμος αναιρεί τον εαυτό του και απαιτεί τη διαδικασία εξετάσεων από το Γυμνάσιο στο Λύκειο. Οι εξετάσεις αναπτύσσουν την ανταγωνιστικότητα μεταξύ των μαθητών, ενώ επιλέγονται οι μαθητές με τη μεγαλύτερη βαθμολογία. Τα προγράμματα σπουδών, η εισαγωγή μαθητών με αυξημένες ικανότητες και η υιοθέτηση της 'ψηφιακής τάξης' με ipad λειτουργούν αντιθετικά με τις αρχές της παιδαγωγικής επιστήμης» επισήμανε ένας άλλος γονέας. 
Νίκος Παναγιωτόπουλος
newpost

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου