Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

Τι πραγματικά συζήτησαν Σαμαράς-Ερντογάν

Σε ουδέτερο έδαφος γίνονται οι πιο κρίσιμες συναντήσεις. Ειδικά, όταν αφορούν συνάξεις ιδιαίτερου ενδιαφέροντος που αφορούν, χώρες, όπως η Ελλάδα και η Τουρκία. Σε μια χρονική στιγμή που πολλοί ανέμεναν να κυριαρχήσει η επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά στο Κατάρ, περισσότερο σημασία έχει, η συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, επέλεξε να συναντηθεί με τον Ερντογάν, τον αναμορφωτή της Τουρκίας, μετά την εποχή του ΔΝΤ και τον δημιουργό της μεσαίας τάξης στη γειτονική χώρα, στη Ντόχα του Κατάρ.
Η συνάντηση αυτή έδωσε την αφορμή να δημιουργηθεί πλήθος ερωτημάτων για το σκοπό της συνάντησης, που αιφνιδίασε πολλούς και προκάλεσε σωρεία αναλύσεων για το χρονικό σημείο που επιλέχθηκε να γίνει η συνομιλία των δυο ηγετών.
Οι σχέσεις των δυο χωρών δεν είναι και οι καλύτερες το τελευταίο διάστημα, ειδικά μετά τη δημόσια συζήτηση που ξεκίνησε πριν λίγες εβδομάδες για την μελλοντική πρόθεση της Ελλάδας να προχωρήσει σε ανακήρυξη της ΑΟΖ.
Η συνάντηση της Ντόχα, κρύβει πολλά μυστικά, που δεν θα υπήρχαν, εάν η συνομιλία τους ήταν
προγραμματισμένη και ενταγμένη στο διπλωματικό πλαίσιο, με ότι αυτό σημαίνει.
Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις περνάνε μια κρίσιμη περίοδο και παρά το γεγονός ότι δεν υφίσταται πολεμικό κλίμα, η καχυποψία παραμένει και δεν υπάρχει διάγνωση για περαιτέρω βελτίωση, αν και μεταδίδονται και από τις δυο πλευρές, μηνύματα για ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
Ο Ερντογάν επιχείρησε να εμφανίσει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του, σύμφωνα με τα Τουρκικά ΜΜΕ, τη δική του εκδοχή, για τη συνάντηση με τον Σαμαρά. «Μετέφερα στον Έλληνα πρωθυπουργό την επιθυμία μας να μην τεθεί σε εφαρμογή η απόφαση (που αφορά το διορισμό 240 ιμάμηδων στη Δυτική Θράκη) και να ακυρωθεί», είπε το μεσημέρι της Τετάρτης ο Τούρκος Πρωθυπουργός.
«Επιθυμούμε ολόψυχα να λυθούν τα θέματα που προέκυψαν τελευταία και κυρίως το θέμα των 240 ιμάμηδων έτσι ώστε να μην θίγεται η αντίληψη της καλής γειτονίας και συνεργασίας μας» ανέφερε ο Ερντογάν που διευκρίνισε, ότι ο Σαμαράς του απάντησε πως η ελληνική κυβέρνηση θα κάνει τις απαιτούμενες ενέργειες.
Το ενδιαφέρον όμως στοιχείο είναι πως ο Ερντογάν, ισχυρίστηκε ότι την ώρα που πλησίαζε η αναχώρησή του από το Κατάρ, δέχτηκε την πρόσκληση του Σαμαρά για να συναντηθούν και να συνομιλήσουν.
Όμως, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες από την ελληνική πλευρά, η συνάντηση «κλείδωσε» την περασμένη Δευτέρα, ενώ το Μέγαρο Μαξίμου, είχε ενημερωθεί μόλις την περασμένη Παρασκευή ότι ο Ερντογάν θα ήταν στη Ντόχα του Κατάρ.
Ανεξάρτητα, όμως από το πότε έκλεισε η συνάντηση, η ίδια η επαφή των δυο ηγετών είχε τη δική της ιδιαίτερη σημασία, ενόψει της επίσκεψης Σαμαρά στις 4 και 5 Μαρτίου στην Τουρκία για τη σύγκληση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας (High - Level Cooperation Council).
Η συνάντηση αυτή  που θα είναι και η πιο σημαντική θα γίνει στη σκιά των κινήσεων στην ευρύτερη γεωπολιτική σκακιέρα και ενώ η Ελλάδα δεν έχει εγκαταλείψει τις πρωτοβουλίες της, είτε για την κατάθεση συντεταγμένων για τα εξωτερικά όρια της υφαλοκρηπίδας, είτε για την ανακήρυξη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).
Το θέμα αυτό, σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες πληροφορίες, δεν συζητήθηκε στη συνάντηση Σαμαρά-Ερντογάν στη Ντόχα, παρά τα δημοσιεύματα των ελληνικών ΜΜΕ (π.χ. όπως της Καθημερινής που προέβαλλε στην πρώτη της σελίδα την Τετάρτη 30 Ιανουαρίου, ότι ο Σαμαράς έθεσε το θέμα της ΑΟΖ).
Αυτό αναμένεται, εκτός απρόοπτου, να συζητηθεί στην Τουρκία στις αρχές Μαρτίου, ενώ μέχρι στιγμής η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει λάβει οριστικές αποφάσεις για το τι πρέπει να πράξει.
M.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου