Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

Ποιοι είναι οι δύο ύποπτοι για την τραγωδία της Μarfin Κατηγορούμενοι για πράξεις κακουργηματικού χαρακτήρα


Ποιοι είναι οι δύο ύποπτοι για την τραγωδία της Μarfin

Δύο πρόσωπα καλούνται προς απολογία ενώπιον της Δικαιοσύνης για κακουργηματικές πράξεις που αφορούν τον εμπρησμό της Marfin Εgnatia Bank στις 5 Μαΐου του 2010, όπου έχασαν τη ζωή τους τρεις άνθρωποι.

Σύμφωνα με την εφημερίδα "Τα Νέα", στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν οι αρχές που αξιοποίησαν μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων και ανέλυσαν στοιχεία και υπόπτων από φωτογραφίες την ώρα του εμπρησμού.

Από τις καταθέσεις προκύπτει σύμπτωση στην περιγραφή των προσώπων που έσπασαν την τζαμαρία της τράπεζας στην οδό Σταδίου και έβαλαν φωτιά αγνοώντας τις εκκλήσεις ότι μέσα υπάρχουν
άνθρωποι και τίθεται σε κίνδυνο η ζωή τους.
Πληροφορίες από πηγές της Κατεχάκη  λένε πως πρόκειται για έναν 32χρονο Έλληνα και έναν 28χρονο υπήκοο Καζακστάν, παλιούς γνώριμους της Ασφάλειας από τον αντιεξουσιαστικό χώρο.

Οι δικαστικές αρχές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι για δύο άτομα προκύπτουν ποινικές ευθύνες ενώ για άλλα δύο δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία και καλούνται σε επίπεδο μαρτύρων.

Χαρακτηριστικά ένας μάρτυρας που ήταν κοντά στο περιστατικό ανέφερε ότι το ένα από τα δύο άτομα είχε στα χέρια του ένα σακίδιο και έχυσε μέσα στην τράπεζα ένα υγρό, λίγο πριν ξεσπάσει η φωτιά ενώ ένας άλλος δήλωσε πως άκουσε μια γυναίκα να λέει "...είπαμε να τους φοβερίσετε, όχι να τους κάψετε...".

Οι κατηγορούμενοι έχουν κληθεί να απολογηθούν ενώπιον του ανακριτή την Παρασκευή.

Οι συγκλονιστικές μαρτυρίες

Η εφημερίδα δημοσιεύει μερικές από τις συγκλονιστικές μαρτυρίες, όσων κατέθεσαν στη Δικαιοσύνη για την τραγωδία της Marfin.

"Στη Marfin, το κτίριο έπιασε φωτιά και είδα κάτι που θύμιζε σκηνικό στους Δίδυμους Πύργους στην Αμερική. Είδα δηλαδή έναν ηλικιωμένο να πηδάει από τον δεύτερο όροφο του κτιρίου της Marfin για να σωθεί και να πέφτει από την ταράτσα, έναν όροφο πιο κάτω, του διπλανού ακριβώς κτιρίου. Από όσα έμαθα κάποιοι κάηκαν ζωντανοί και μάλιστα το περιμέναμε αυτό μόλις είδαμε τις μολότοφ και είχαμε πει ότι θα καούν οι άνθρωποι σαν τα ποντίκια", αναφέρει ένας εκ των μαρτύρων.

Πολύ σημαντική θεωρείται η κατάθεση που έχει δώσει εργαζόμενος στο βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ.

"Στις δύο το μεσημέρι και ενώ η πορεία συνεχιζόταν κανονικά, αντιλήφθηκα ότι ένα άτομο το οποίο φορούσε μαύρα ρούχα κρατούσε ένα αντικείμενο στα χέρια του και με αυτό σπάει τη τζαμαρία της τράπεζας Marfin, που βρίσκεται απέναντι από το κατάστημα που δούλευα. Το άτομο ήταν ψηλό και αδύνατο. Μόλις έσπασε η τζαμαρία, ένα δεύτερο άτομο, το οποίο φορούσε μαύρα ρούχα, κουκούλα και είχε σακίδιο πλάτης έριξε μέσα βόμβα μολότοφ.

Βγήκαμε από το κατάστημα κρατώντας πυροσβεστήρες προκειμένου να σβήσουμε τη φωτιά. Εγώ είπα στο ψηλό άτομο "Τι κάνετε ρε παιδιά; Έχει γυναίκες επάνω. Έχει κόσμο".

Τότε το ψηλό άτομο μου απάντησε: "Βγάλτε τους όλους έξω".

Γυρίζω μέσα στο κατάστημα και αρχίζω να σβήνω τη φωτιά. Με το που καταφέραμε να σβήσουμε τη φωτιά βλέπω ξαφνικά να σκάει πάλι μέσα στο κατάστημα μία δεύτερη μολότοφ και πάλι να δημιουργείται φωτιά. Τη βόμβα μολότοφ είδα ότι την πέταξε ένα άλλο νεαρό άτομο. Τότε μέσα στο κατάστημα μπαίνει τρίτο νεαρό άτομο.

Στο πρόσωπό του φορούσε μια μάσκα του σκι και μια μαύρη μάλλον μπλούζα για να καλύπτει τα χαρακτηριστικά του προσώπου του. Όταν με πλησίασε τον έπιασα από τον ώμο και του είπα: "Τι κάνετε ρε, έχει κόσμο πάνω..."

"Θα σας κάψουμε όλους" μου απάντησε.

Τη στιγμή εκείνη παρενέβη ένας από τους υπεύθυνους του βιβλιοπωλείου και τότε το νεαρό άτομο περιέλουσε με βενζίνη εμένα και άλλα τρία άτομα".
Ενας από τους μάρτυρες που ήρθε πρόσωπο με πρόσωπο με τους δράστες περιγράφει πως πάνω από δέκα κουκουλοφόροι έσπαγαν με σφυριά τα τζάμια της τράπεζας και στη συνέχεια έριξαν μέσα τουλάχιστον δύο βόμβες μολότοφ. "Ο κόσμος από την πορεία φώναζε "Μη, μη", αλλά οι κουκουλοφόροι τις πέταξαν και έφυγαν πεζοί".

"Γιατί το κάψατε ρε παιδιά; Είπαμε να τους φοβερίσετε, όχι να το κάψετε ή να τους κάψετε..." είναι τα λόγια γυναίκας που φέρεται να συμμετείχε την επίθεση. Σε κατάσταση πανικού φώναζε τη διαφωνία της μέσα στο Μετρό με δυο άνδρες που φέρονται να είναι συνεργοί. Είναι σκηνή που περιγράφει μια από τους μάρτυρες, που συνάντησε τους υπόπτους στο Μετρό και συνδύασε αργότερα όσα άκουσε με την τραγωδία της Marfin.
Η μάρτυρας είναι οικονομολόγος και κατέθεσε: "Στις 14:20 ήμουν στο σταθμό του Μετρό, στο σταθμό Πανεπιστημίου στην έξοδο της Κοραή. Ανέβαινα τα σκαλιά για να βγω στην επιφάνεια. Όταν ξεκίνησα να ανεβαίνω είδα από πάνω να έρχονται δυο νεαροί άνδρες, ψηλόλιγνοι και μια γυναίκα. Κατέβαιναν τρέχοντας τα σκαλιά σαν να τους κυνηγούσαν, ήταν κυριολεκτικά πανικοβλημένοι, έσπρωχναν τον κόσμο για να περάσουν. Όταν διασταυρωθήκαμε στη σκάλα άκουσα τη γυναίκα να φωνάζει. Ήταν σε έξαλλη κατάσταση και τους έλεγε: «Γιατί το κάψατε ρε παιδιά; Είπαμε να τους φοβερίσετε, όχι να το κάψετε ή να τους κάψετε...". Δε θυμάμαι καλά ποιο από τα δυο είπε. Ήταν κοντή, γύρω στο 1.60, φορούσε μαύρα ρούχα και ήταν ταλαιπωρημένη στο πρόσωπο, είχε μαύρα μαλλιά και ήταν πανικοβλημένη".
"Είδα έναν ηλικιωμένο άνδρα να πηδάει από τον δεύτερο όροφο για να σωθεί". Είναι η εικόνα που έχει αποτυπωθεί στο μυαλό ενός από τους μάρτυρες. Μαζί με αυτό που έμοιαζε με την 11η Σεπτεμβρίου. "Είδαμε ομάδα κουκουλοφόρων, πάνω από 10 άτομα, να σπάνε με σφυριά τα τζάμια της τράπεζας. Έριξαν μέσα τουλάχιστον 2 μολότοφ ίσως και περισσότερες".

Την καταδίκη των δραστών ζητάει η οικογένεια της εγκύου 

Την καταδίκη των δραστών του εμπρησμού στη Marfin, αλλά και των υπεύθυνων της τράπεζας για παραλείψεις τους, που οδήγησαν στο τραγικό αποτέλεσμα, ζητά με δήλωσή της η οικογένεια της εγκύου η οποία με άλλους δύο συναδέλφους της βρήκαν φρικτό θάνατο από τη φωτιά. 
Η οικογένεια της Αγγελικής Παπαθανασοπούλου, εξέδωσε γραπτή δήλωση με αφορμή την κλήση σε απολογία δυο κατηγορούμενων για τον φονικό εμπρησμό. 

Ολόκληρη η δήλωση της οικογένειας έχει ως εξής:

"Ακριβώς χίλιες ημέρες μετά τον εμπρησμό της Marfin, που επέφερε το χαμό της Αγγελικής και του κυοφορούμενου παιδιού μας, της Παρασκευής και του Νώντα, η οικογένειά μας παρακολουθεί υπομονετικά τις εξελίξεις στο θέμα της απόδοσης ευθυνών και απονομής δικαιοσύνης για τα γεγονότα της 5ης Μαΐου. Προσδοκούμε τη λυτρωτική για εμάς και τη μνήμη των ανθρώπων μας καταδίκη, τόσο των εμπρηστών, φυσικών αυτουργών, όσο και των υπευθύνων της εργοδότριας τράπεζας Μarfin, που με τις εγκληματικές παραλείψεις τους εξανάγκασαν τους εργαζόμενους να υποστούν αυτό το μαρτυρικό θάνατο.
   Οικογένεια Αγγελικής Παπαθανασοπούλου"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου