Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

Νέα σχέση της Ελλάδας και του Κατάρ

Με τις συναντήσεις του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον ομόλογό του τού Κατάρ και την ανώτατη ηγεσία του Εμιράτου, επισημοποιήθηκε η νέα σχέση των δύο χωρών.
Κυβερνητική πηγή εξηγούσε ότι έγιναν σημαντικά βήματα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και της αξιοπιστίας μεταξύ των δύο κρατών, που θα δημιουργήσει τη βάση για μία επιτάχυνση των επιδιώξεων για επιχειρηματικές συμφωνίες.
Η ίδια πηγή έδινε έμφαση στο ότι ξεπεράστηκε η δυσπιστία που είχε δημιουργηθεί στην ηγεσία του Κατάρ από προηγούμενες επαφές που είχαν.
«Τώρα προχωράμε, αλλά θα γίνουν σταθερά βήματα, θα πάμε σχέδιο με σχέδιο» πρόσθετε.
Η ηγεσία του Κατάρ εξακολουθεί να επιμένει σε διακρατικές συμφωνίες, κατανοεί, όμως, τις δυσκολίες που υπάρχουν στην Ελλάδα, λόγω των δεσμεύσεών της από τους ευρωπαϊκούς κανόνες. Το Εμιράτο έχει εκδηλώσει συγκεκριμένο ενδιαφέρον για ορισμένα από τα 37 περιφερειακά αεροδρόμια της Ελλάδος και τις 48 μαρίνες που είναι προς αποκρατικοποίηση από την ελληνική
κυβέρνηση.
Παράλληλα προωθείται το σχέδιο για τη δημιουργία ενός κοινού επενδυτικού ταμείου, με κεφάλαια από τις δύο χώρες, που θα επενδύσει σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Η ελληνική κυβέρνηση χρειάζεται την έγκριση της ΕΕ, ενώ αναζητά τα κεφάλαια της δικής της συμμετοχής, που μπορεί να είναι τμήμα από το ΕΣΠΑ.
Η νέα σχέση των δύο χωρών δημιουργεί περιθώριο για την ανάπτυξη των απευθείας σχέσεων των επιχειρηματιών από τις δύο χώρες.
Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «οι επιχειρηματίες που συνόδευσαν την κυβερνητική αποστολή είναι υψηλού επιπέδου και αυτό συνιστά και ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή τους».
Ο κ. Σαμαράς παρουσίασε στην ηγεσία του Κατάρ φακέλους με συγκεκριμένα σχέδια, που έχουν αναπτύξει Έλληνες επιχειρηματίες και στα οποία μπορούν να συμμετάσχουν ιδιωτικά ή κρατικά κεφάλαια του Εμιράτου. Είναι τομείς, όπως το φάρμακο, η υγεία, ο τουρισμός, η ενέργεια, ακόμη και εμπορικά κέντρα (Mall).
Τέλος υπάρχει πάντα ενδιαφέρον από την πλευρά του Εμιράτου για τη δημιουργία σταθμού υγροποιημένου αερίου στην Ελλάδα -όχι, όμως, στον Αστακό- στην Καβάλα και την Αλεξανδρούπολη.
Μετά τις συναντήσεις του με την ηγεσία του Εμιράτου ο κ. Σαμαράς επισκέφθηκε το τεχνητό νησί Ρearl Island και ενημερώθηκε για το εντυπωσιακό πρότζεκτ, το οποίο έχει σχεδόν ολοκληρωθεί.
Επιχειρηματικό Συμβούλιο Ελλάδας-Κατάρ.
Με πρωτοβουλία του ΣΕΒ ιδρύθηκε στη Ντόχα το Επιχειρηματικό Συμβούλιο Ελλάδας-Κατάρ.
Η σχετική συμφωνία υπογράφηκε από τον πρόεδρο του «ΣΕΒ – Επιχειρηματικό Συμβούλιο Διεθνών Δράσεων» Θανάση Λαβίδα στο Φόρουμ που πραγματοποιήθηκε σήμερα, στη Ντόχα του Κατάρ, παρουσία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και των υπουργών που τον συνοδεύουν.
Μετά την υπογραφή, ο κ. Λαβίδας, σχολιάζοντας την πρωτοβουλία του ΣΕΒ για την ίδρυση του διμερούς Επιχειρηματικού Συμβουλίου, τόνισε ότι «είμαστε αποφασισμένοι να ανακινήσουμε το ενδιαφέρον ξένων μεγάλων επιχειρηματικών σχημάτων στη χώρα μας. Οι ελληνικές επιχειρήσεις, παρ΄ όλες τις δυσκολίες και τις προκλήσεις, με την παρουσία τους εδώ δηλώνουν έτοιμες να προχωρήσουν σε επιχειρηματικά σχέδια που θα αποδώσουν ουσιαστικά οφέλη, θα δημιουργήσουν δουλειές και νέες θέσεις εργασίας και θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη της χώρας μας και γενικότερα της ελληνικής κοινωνίας».
Συνεχίζοντας ο κ. Λαβίδας δήλωσε ότι «το Επιχειρηματικό Συμβούλιο Ελλάδας- Κατάρ είναι το πρώτο που συστήνεται με χώρα του αραβικού Κόλπου και εντάσσεται στο στρατηγικό πλάνο του ΣΕΒ Επιχειρηματικό Συμβούλιο Διεθνών Δράσεων να δημιουργήσει πλατφόρμα επαφών και δικτύωσης εκτός συνόρων, σε περιοχές και αγορές πρωταρχικής σημασίας για την ελληνική επιχειρηματική κοινότητα». Ήδη, οι πρώτες επαφές είναι αισιόδοξες, ενώ ο «ΣΕΒ- Επιχειρηματικό Συμβούλιο Διεθνών Δράσεων» θα αναλάβει τη διοργάνωση επίσκεψης καταριανών ομίλων στην Ελλάδα το προσεχές διάστημα.
Tο Επιμελητήριο του Κατάρ είναι ο κεντρικός επιχειρηματικός φορέας της χώρας και περιλαμβάνει όλες τις μεγάλες εταιρείες και επενδυτικά Ταμεία του Κατάρ, που αναζητούν πρόσφορο έδαφος σε αναπτυσσόμενες αγορές για να τοποθετηθούν σε επιλεγμένες επενδύσεις μακροχρόνιας προοπτικής.
Από ελληνικής πλευράς μέλη του Συμβουλίου είναι 22 εταιρείες με ηγετική θέση στον χώρο των κατασκευών, της ενέργειας, της βαριάς βιομηχανίας, των δομικών υλικών, της πληροφορικής, της φαρμακοβιομηχανίας, της ένδυσης, του χρηματοπιστωτικού τομέα, της παροχής νομικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών.
ΑΠΕ – ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου