Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

Υπολειτουργούν 42 Μουσικά Σχολεία λόγω οικονομικής δυσπραγίας

Ηδη έχουν χαθεί 9.708 διδακτικές ώρες
 ΥΠΟΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΤΑ 42 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΛΟΓΩ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΥΣΠΡΑΓΙΑΣ
Ρέκβιεμ για τα μουσικά σχολεία
Από την Κρήτη μέχρι την Κομοτηνή και από την Κέρκυρα μέχρι τη Ρόδο και τη Μυτιλήνη οι μαθητές των 42 μουσικών σχολείων θα συναντηθούν και θα ενώσουν τις φωνές τους στους δρόμους όλης της χώρας, την Τετάρτη 30 Ιανουαρίου, σε ταυτόχρονες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.
Ηδη έχουν χαθεί 9.708 διδακτικές ώρες Τρεις μεγάλες κινητοποιήσεις έχουν προγραμματιστεί την ημέρα αυτή. Μία στη Θεσσαλονίκη για τα μουσικά σχολεία της Βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλίας, μία στο Ηράκλειο της Κρήτης και μία στο υπουργείο Παιδείας, στην οποία θα συμμετάσχουν τα μουσικά σχολεία της Αττικής, της Κεντρικής και Δυτικής Ελλάδας και της Πελοποννήσου.
Η δραματική μείωση των λειτουργικών δαπανών έχει φέρει τα σχολεία αυτά σε κατάσταση έκτακτης
ανάγκης, ενώ κάποια περιφερειακά απειλούνται ακόμη και με λουκέτο. Η έλλειψη καθηγητών, κυρίως των μουσικών ειδικοτήτων, αναγκάζει τα περισσότερα σχολεία να υπολειτουργούν, ενώ χάνονται χιλιάδες διδακτικές ώρες σε μουσικά μαθήματα.
Μέχρι στιγμής, στα 42 μουσικά σχολεία όλης της χώρας έχουν χαθεί 9.708 διδακτικές ώρες, ενώ το υπουργείο Παιδείας προχώρησε στην πρόσληψη ωρομίσθιων εκπαιδευτικών μόλις στις 8 Ιανουαρίου και ενώ είχε ήδη εκπνεύσει το πρώτο τρίμηνο της σχολικής χρονιάς.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την καταμέτρηση που έκαναν, ενδεικτικά σε κάποια σχολεία, οι σύλλογοι γονέων, μέχρι τις 30 Νοεμβρίου είχαν χαθεί σε εβδομαδιαία βάση οι εξής διδακτικές ώρες: Δράμα 467 ώρες, Σέρρες, 420 ώρες, Καβάλα, 292, Ξάνθη 280, Κομοτηνή 291.
Με ωρομίσθιους
Πώς καλύπτει το υπουργείο Παιδείας αυτά τα κενά; Αναφέρουμε τρεις χαρακτηριστικές περιπτώσεις:
1. Στο μουσικό σχολείο Αγρινίου. Για να καλυφθούν 568 κενές ώρες διδασκαλίας την εβδομάδα, το υπουργείο Παιδείας ενέκρινε την πρόσληψη 30 ωρομίσθιων εκπαιδευτικών μουσικών ειδικοτήτων.
2. Στο μουσικό σχολείο Βαρθολομιού στην Ηλεία. Για 200 κενές ώρες διδασκαλίας μουσικών μαθημάτων την εβδομάδα, το υπουργείο Παιδείας ενέκρινε την πρόσληψη ωρομίσθιων εκπαιδευτικών που αντιστοιχούν σε κάλυψη 9 ωρών.
3. Στο μουσικό σχολείο Κομοτηνής. Για 300 κενές ώρες διδασκαλίας την εβδομάδα, το υπουργείο Παιδείας ενέκρινε πρόσληψη ωρομισθίων που αντιστοιχούν σε κάλυψη 12 ωρών. Με τον ίδιο τρόπο επιχειρεί το υπουργείο Παιδείας να καλύψει τα τεράστια διδακτικά κενά σε όλα τα μουσικά σχολεία, ομολογώντας όμως την αδυναμία πλήρους κάλυψης εξαιτίας της έλλειψης πιστώσεων. «Υπάρχει και η πρόθεση και ο σχεδιασμός για την κάλυψη κενών στα μουσικά σχολεία, στο πλαίσιο πάντα των δυνατοτήτων μας» ήταν η δήλωση που έκανε την περασμένη Πέμπτη ο υφυπουργός Παιδείας, Θ. Παπαθεοδώρου, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Ι. Γκιόκα, για τα οξυμένα προβλήματα των μουσικών σχολείων.
«Η πολιτική της κυβέρνησης καταδικάζει σε υπολειτουργία τα μουσικά σχολεία για μια ολόκληρη σχολική χρονιά, χωρίς αυτά να μπορούν να τηρήσουν το προβλεπόμενο αναλυτικό τους πρόγραμμα», δήλωσε ο κ. Γκιόκας.
Μέχρι στιγμής, για την κάλυψη των κενών στα μαθήματα μουσικής παιδείας, το υπουργείο Παιδείας έχει προσλάβει 248 αναπληρωτές πλήρους ωραρίου, ενώ όπως είπε ο κ. Παπαθεοδώρου «διατέθηκαν πιστώσεις για την πρόσληψη ωρομισθίων εμπειροτεχνών στα παραδοσιακά όργανα και από 8 Ιανουαρίου δόθηκε η δυνατότητα να γίνει πρόσληψη ωρομίσθιων καθηγητών σε όλα τα μουσικά σχολεία συνολικά για 546 ώρες την εβδομάδα».
ελευθεροτυπια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου