Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

Μεταρρυθμίσεις τώρα ή ποτέ

5 προτάσεις για να μη χάσουν τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ την ευκαιρία
Σήμερα, που η κοινωνία ζητά αλλαγές και το αυτονόητο επιστρέφει στην καθημερινότητα, η ανώτατη εκπαίδευση δεν πρέπει να μείνει πίσω. Τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ χρειάζονται άμεσες τομές προκειμένου να ενισχυθεί το αυτοδιοίκητό τους και να μπορέσουν να λειτουργήσουν, στα πρότυπα του εξωτερικού.
Η προσαρμογή των προγραμμάτων σπουδών στις ανάγκες της αγοράς και η άμεση σύνδεση εκπαίδευσης και εργασίας, δεν πρέπει να μείνει άλλο ως μία κοινότυπη ευχή, αλλά να γίνει επιτέλους πράξη. Η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, έχει σήμερα μοναδική ευκαιρία, να τολμήσει να εντοπίσει τα ουσιαστικά προβλήματα και να προσφέρει λύσεις.
Είναι ευκαιρία να προχωρήσουμε σε πραγματική Αξιολόγηση (με ταυτόχρονη κατάταξη των ελληνικών ΑΕΙ), τα αποτελέσματα της οποίας θα συνδέονται με τη χρηματοδότηση των Ιδρυμάτων, πέραν των λειτουργικών αναγκών. Είναι κρίσιμο να δούμε ξανά το μοντέλο διακυβέρνησης, δεδομένου πως τα Συμβούλια Διοίκησης απέτυχαν στη σύνθεση τους, μιας και αντί για ανθρώπους
της αγοράς και των τοπικών κοινωνιών που θα προωθήσουν την καλή φήμη των ιδρυμάτων, θα συγκεντρώσουν ιδιωτικές χρηματοδοτήσεις, θα βοηθήσουν στη διοίκηση μεταφέροντας τις πρακτικές εμπειρίες τους, εξελέγησαν στην πλειονότητα των θέσεων μέλη της καθηγητικής συντεχνίας -αρκετοί βέβαια ιδιαιτέρως αξιόλογοι- που θα επικοινωνούν μέσω skype μία φορά το μήνα.
Είναι επιτακτική ανάγκη να δούμε ξανά το ζήτημα της φύλαξης των κτιρίων και των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας. Με την κατάργηση του ασύλου της ανομίας έγινε η αρχή, ωστόσο πρέπει να δημιουργηθούν παράλληλες δομές. Δεν πρέπει να φοβηθούμε, αλλά να προχωρήσουμε άμεσα στη δημιουργία ομάδων Φύλαξης μέσα στα Ιδρύματα υπό την εποπτεία της Ελληνικής Αστυνομίας, ώστε να υπάρχει πραγματική φύλαξη κτιρίων και υποδομών και να σταματήσει, μία και καλή, κάθε έκνομη πράξη που βρίσκει καταφύγιο στους περιβάλλοντες χώρους των ιδρυμάτων. Μέσα στην κρίση όμως, είναι αναγκαία η άμεση ανακοπή του φαινομένου της ολοένα και μεγαλύτερης εγκατάλειψης σπουδών, λόγω οικονομικής αδυναμίας. Επιπλέον, ζητάμε την αξιοποίηση δημοσίων κτιρίων, προκειμένου με χρήση της πρακτικής των ΣΔΙΤ να κατασκευαστούν νέες εστίες, ώστε να καλυφθεί η ζήτηση για χαμηλού κόστους στέγαση των φοιτητών σε όλη τη χώρα.
Είναι σημαντικό τώρα που η κοινωνία αλλάζει και το πολιτικό σύστημα προωθεί μεταρρυθμίσεις παντού, τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα να μη μείνουν στην άκρη. Να τολμήσουμε τις αλλαγές και να μη διστάσουμε να προχωρήσουμε. Η επόμενη αναθεωρητική Βουλή άλλωστε έχει μοναδική ευκαιρία να δώσει άλλη πνοή στη δημόσια ανώτατη εκπαίδευση, αυξάνοντας το επίπεδο της μέσω του ανταγωνισμού και αναθεωρώντας το Άρθρο 16 για τη λειτουργία και μη κρατικών Πανεπιστήμιων.
Η δική μας γενιά, αυτοί που θα ζήσουμε την Ελλάδα την επόμενη της κρίσης, δε φοβόμαστε τις αλλαγές. Τις επιδιώκουμε. Βγαίνουμε μπροστά και φέρνουμε την αλλαγή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου