Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

Λιγότεροι εισακτέοι σε ΑΕΙ - ΤΕΙ


  Αύριο Πέμπτη στις 12:30 το μεσημέρι ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος θα παρουσιάσει το σχέδιο «Αθηνά», για την αναμόρφωση του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας.

Το σχέδιο, μετά την ανακοίνωσή του, θα αποσταλεί στην ΑΔΙΠ και σε όλα τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας και θα τεθεί σε τελικό στάδιο διαβούλευσης, για χρονικό διάστημα 45 ημερών.

Το τελικό σχέδιο περιλαμβάνει μειώσεις τμημάτων κυρίως με παρόμοια γνωστικά αντικείμενα, οπότε είναι σαφές ότι ο αριθμός των φετινών εισακτέων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, μέσω Πανελληνίων, θα είναι μικρότερος από τον αντίστοιχο περσινό.

Εν τω μεταξύ, σε θετικό κλίμα έγινε σήμερα η συνάντηση του υπουργού Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλου με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, για το σχέδιο «Αθηνά».

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης αναλύθηκαν και οι παθογένειες της εκπαίδευσης που ππρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα.

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν ο υφυπουργός Θ. Παπαθεοδώρου, καθώς και οι τομεάρχες Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, κ.κ. Κουράκης και Φωτίου.
Λίγες ώρες πριν, μίλησαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιώργος Παναγιωτάκης, πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, ο Κώστας Ρέμελης, πρύτανης του Πανεπιστημίου Θράκης και ο Πάρις Τσάρτας, πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, τονίζοντας ότι είναι αναγκαίες οι αλλαγές και η αναδιάρθρωση του ακαδημαϊκού χάρτη, καθώς τα τελευταία χρόνια ιδρύθηκαν και λειτουργούσαν τμήματα χωρίς ουσιαστική μελέτη. Επίσης ορισμένοι απ΄ αυτούς αναφέρθηκαν σε προτάσεις που έχουν ακουσθεί, όπως η συνένωση Πανεπιστημίων, ή ακόμη και Πανεπιστημίων με ΤΕΙ. Ειδικότερα, επιφυλάξεις για το εγχείρημα διατύπωσε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Γιώργος Παναγιωτάκης, τονίζοντας ότι το Γαλλικό μοντέλο δεν είναι εύκολο να εφαρμοσθεί σε μεγάλο αριθμό Ιδρυμάτων στην Ελλάδα, καθώς για να επιτύχει προϋποθέτει όλες οι σχολές να βρίσκονται στην ίδια πόλη και όχι χιλιόμετρα μακριά.
Οι πρυτάνεις δήλωσαν ότι μόλις δημοσιοποιηθεί το σχέδιο θα συνεδριάσουν εκτάκτως στο Λαύριο.
Συνεχίζουν να λειτουργούν αυτόνομα το Μετσόβειο και το Πανεπιστήμιο Αθηνών
 
Δημιουργείται ένα υπερπανεπιστήμιο το οποίο θα συντονίζει το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, το Οικονομικό, το Γεωπονικό, το Πάντειο και το Χαροκόπειο. Και τα πέντε αυτά ιδρύματα θα διατηρήσουν τους τίτλους τους.
 
Πιθανόν να δημιουργηθεί και ένα υπερ-ΤΕΙ στην Αθήνα το οποίο θα συντονίζει σε διοικητικό και εκπαιδευτικό επίπεδο τα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά.
 
Επίσης οι υποδομές των Ιδρυμάτων (αμφιθέατρα, εργαστήρι κλπ) θα μπορούν να χρησιμοποιούνται και από φοιτητές άλλων πανεπιστημίων.
 
Για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ της επαρχίας φαίνεται ότι οι συγχωνεύσεις θα ακολουθήσουν άλλο μοντέλο. Το υπουργείο Παιδείας θα προχωρήσει σε δεκάδες συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων, στα οποία καταγράφονται κάθε χρόνο ελάχιστες πρώτες προτιμήσεις και ένας μεγάλος αριθμός φοιτητών εγκαταλείπει τις σπουδές του.
 
Τα κριτήρια των ενοποιήσεων
 
Τα βασικά κριτήρια που προσμετρώνται από το υπουργείο Παιδείας για τις συγχωνεύσεις τμημάτων είναι τα εξής:
 
- Το μέγεθος των ιδρυμάτων
 
- Η αναλογία φοιτητών-διδασκόντων
 
- Η διασπορά τμημάτων ανά ΑΕΙ-ΤΕΙ
 
- Η ερευνητική δραστηριότητα και η διεθνής αναγνώριση των ιδρυμάτων
 
- Η απορρόφηση των αποφοίτων στην αγορά εργασίας και η ελκυστικότητα των γνωστικών αντικειμένων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου