Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

Κρίση, Τουρκία και Κυπριακό συζητήθηκαν σε συνάντηση του Προέδρου της Βουλής Κύπρου με Έλληνες Βουλευτές

Η οικονομική κρίση, οι απειλές της Τουρκίας και το Κυπριακό ήταν τα θέματα που συζητήθηκαν σε συνάντηση που είχε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου με αντιπροσωπεία της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων που πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κύπρο.
Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση ο Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε «τη βαθειά εκτίμησή του για τη διαχρονική συνεισφορά της Ελλάδας στην Παιδεία της Κύπρου».
Αναφερόμενος εν συνεχεία στη δύσκολη οικονομική κατάσταση, που αντιμετωπίζουν Ελλάδα και Κύπρος, ανέφερε ότι τα όποια μέτρα αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας και λιτότητας, εάν δεν συνδυάζονται με μέτρα ανάπτυξης, δεν οδηγούν σε έξοδο από την ύφεση και επιφέρουν παγίωση της Ευρώπης των «δύο ταχυτήτων».
Παράλληλα, επισημαίνοντας τον κυρίαρχο ρόλο των αγορών στη διαμόρφωση των πολιτικών αυτών, ο κ. Ομήρου τόνισε την ανάγκη περαιτέρω εκδημοκρατικοποίησης της οικονομικής διακυβέρνησης.
Προστίθεται ότι ο Πρόεδρος της Βουλής στηλίτευσε τη συνεχιζόμενη αδικοπραγία εκ μέρους της Τουρκίας σε βάρος της Κύπρου και τις κλιμακούμενες τουρκικές απειλές κατά της άσκησης των κυριαρχικών ενεργειακών δικαιωμάτων από την Κυπριακή Δημοκρατία στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη.
Δικαιωμάτων, είπε, που κατοχυρώνονται από το διεθνές δίκαιο και υπέρ των οποίων τάχθηκε ξεκάθαρα η ΕΕ, της οποίας η Τουρκία φιλοδοξεί να καταστεί μέλος.
Η θετική προσέγγιση της Κυπριακής Δημοκρατίας προς την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας εξυπακούει την εκπλήρωση εκ μέρους της χώρας αυτής των υποχρεώσεων της έναντι της ΕΕ και της Κυπριακής Δημοκρατίας, την οποία η Τουρκία επιμένει να μην αναγνωρίζει, πρόσθεσε ο κ. Ομήρου.
Από τη πλευρά του ο Πρόεδρος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων Γεώργιος Καλαντζής υπογράμμισε την καίρια σημασία για κάθε κράτος της διασφάλισης ισχυρής οικονομίας και άμυνας, ενώ τόνισε παράλληλα ότι η επένδυση στην παιδεία και τη νεολαία, αποτελεί το σημαντικότερο καθήκον του κράτους.
Τέλος, αντηλλάγησαν απόψεις αναφορικά με τους καλύτερους δυνατούς τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των δύο Κοινοβουλίων, ειδικότερα όσον αφορά σε θέματα παιδείας και κατάρτισης της νεολαίας στις δύο χώρες. Επισημάνθηκε δε η ανάγκη το όραμα να επικρατήσει της διαχειριστικής προσέγγισης στη διαμόρφωση πολιτικής.
Της αντιπροσωπίας, η οποία βρίσκεται στην Κύπρο έπειτα από σχετική πρόσκληση, ηγείται ο κ. Καλαντζής και σε αυτήν συμμετέχουν ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Χρήστος Αηδόνης και οι Βουλευτές Μαρία Αντωνίου, Αναστάσιος Κουράκης, Σταυρούλλα Ξουλίδου , Αρτέμιος Ματθαιόπουλος και Γεώργιος Κυρίτσης.
Στη συνάντηση παρέστη και ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας Νίκος Τορναρίτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου