Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

Νέα ρύθμιση για ληξιπρόθεσμες ιδιωτών στο Δημόσιο

Νέα ρύθμιση για ληξιπρόθεσμες ιδιωτών στο ΔημόσιοΜε τα κρατικά ταμεία να "στεγνώνουν" από ρευστό και την κυβέρνηση να για την άντληση κεφαλαίων τόσο για την επαναγορά ομολόγων όσο και για την εύρυθμη λειτουργία του κράτους το οικονομικό επιτελείο προωθεί νέα ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές με περισσότερες και μικρότερες δόσεις. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το ποσο των δόσεων θα μειωθεί στα 80-100 το μήνα. Για την επιβεβαίωση του αισθήματος δικαιοσύνης το υπουργείο σκέφτεται να εισάγει νέα κριτήρια κάτω από τα οποία θα κρίνεται η συμπεριφορά των φορολογουμένων και θα παρέχονται οι διευκολύνσεις.
Το ποσοστό των ληξιπρόθεσμων οφειλών έχει αυξηθεί κατακόρυφα, ιδιαίτερα το μήνα Οκτώβριο, με τους φορολογούμενους να αδυνατούν να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Όπως ανέφερε και ο
κ. Μαυγαράνης υπάρχει περιθώριο για να βελτιωθεί το υφιστάμενο καθεστώς δόσεων, χωρίς όμως να ανατραπεί η διαδικασία που προβλέπεται στον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.
Τι προβλέπει η νέα ρύθμιση:
- Περισσότερες μηνιαίες δόσεις. Οι φορολογούμενοι με ληξιπρόθεσμα χρέη θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν στον προϊστάμενο της ΔΟΥ αίτημα πρώτης διευκόλυνσης για τμηματική πληρωμή πάσης φύσεως ληξιπρόθεσμων χρεών σε έως 36 δόσεις. Σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία, η εξέταση αιτήματος χορήγησης διευκόλυνσης τμηματικής καταβολής ληξιπρόθεσμων οφειλών ενεργείται από τον έφορο με βάση τα κριτήρια και τους συντελεστές βαρύτητας ανάλογα το εισόδημα, τη συμπεριφορά του οφειλέτη κ.ά. ως ακολούθως:
Το άθροισμα των συντελεστών βαρύτητας διαμορφώνει τον αριθμό των μηνιαίων δόσεων της διευκόλυνσης. Στην περίπτωση που ο οφειλέτης αξιολογηθεί με τον μεγαλύτερο συντελεστή σε κάθε κατηγορία μπορεί να πληρώσει το χρέος του σε 26 δόσεις. Όμως κανείς δεν λαμβάνει τους ανώτατους συντελεστές, με αποτέλεσμα οι δόσεις στην πρώτη αίτηση να μην είναι περισσότερες από 15. Η αλλαγή των κριτηρίων και των συντελεστών θα διευρύνει τις δόσεις και θα μπορούν πλέον οι οφειλέτες να πληρώσουν τα χρέη τους με την πρώτη αίτηση σε 36 δόσεις.
- Δεύτερη ευκαιρία. Στη ρύθμιση θα μπορούν να μπουν ακόμα και όσοι φορολογούμενοι είχαν υπαχθεί στο παρελθόν σε ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων χρεών, πλήρωσαν ορισμένες δόσεις και στη συνέχεια εγκατέλειψαν τη ρύθμιση. Μάλιστα, αν πληρώσουν κανονικά την πρώτη δόση της νέας ρύθμισης, θα μπορούν να αυξήσουν τον αριθμό των δόσεων έως και σε 48.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου