Οι
κυβερνήσεις της Ευρωζώνης μετέθεσαν για το 2014 την περαιτέρω μείωση
-πέραν της μίας ποσοστιαίας μονάδας που αποφασίστηκε να ισχύσει άμεσα-
του περιθωρίου επιτοκίου των διακρατικών δανείων στην Ελλάδα, με την
οποία προβλέπεται να επιτευχθεί η μείωση του ελληνικού χρέους στο 124%
του ΑΕΠ το 2020, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται έγγραφα που είναι σε γνώση του και δηλώσεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων, τα άμεσα μέτρα που ανακοινώθηκαν από το Eurogroup οδηγούν σε μείωση του ελληνικού χρέους στο επίπεδο του 126,6% επί του ΑΕΠ το 2020. Η περαιτέρω μείωση του επιτοκίου για τα δάνεια στην Ελλάδα - που θα περιόριζε κατά ένα επιπλέον ποσοστό της τάξης του 2,7% του ΑΕΠ το χρέος- μετατέθηκε για το χρόνο που η Ελλάδα θα επιτύχει πρωτογενές
πλεόνασμα στον προϋπολογισμό της.
Σύμφωνα με αξιωματούχους, τους οποίους επικαλούνται οι Financial Times, η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα στα τέλη του 2014, μετά δηλαδή τις γερμανικές εκλογές.
Καθώς η συμφωνία του Eurogroup προβλέπει ήδη τη μείωση του επιτοκίου των διακρατικών δανείων σε μόλις 50 μονάδες βάσης (μισή ποσοστιαία μονάδα) πάνω από τα διατραπεζικά επιτόκια, κάθε περαιτέρω περικοπή του θα επέβαλε σχεδόν με βεβαιότητα ζημιές στις πιστώτριες χώρες της Ευρωζώνης.
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αναγνώρισε την Τρίτη ότι στο Eurogroup συμφωνήθηκε η περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας, όταν αυτή επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα.
Ένα άλλο μέτρο που εξέτασαν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι για τη μείωση του ελληνικού χρέους, αναφέρει το δημοσίευμα, ήταν η μείωση της συμμετοχής της χώρας στα προγράμματα των διαρθρωτικών ταμείων της ΕΕ, μέσω της οποίας το χρέος της Ελλάδας θα μπορούσε να περιορισθεί κατά επιπλέον 2,6% του ΑΕΠ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου