Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

Τα λεφτά των ταμείων; Ποιά λεφτά;

Τα έχουμε περίπου ξαναπεί, αλλά να τα ξαναπούμε ...
Ορισμένοι νομίζουν ότι φταίει το διαβολικό το PSI (που απάλλαξε τον μέσο Έλληνα από 10.000 ευρώ κατά κεφαλήν χρέος) για την σημερινή κατάντια του ασφαλιστικού συστήματος. 

Η αλήθεια είναι ότι το PSI δεν μείωσε την ικανότητα του ασφαλιστικού συστήματος να μπορεί να πληρώσει συντάξεις, ούτε στο ελάχιστο.

Είτε είχε γίνει το PSI είτε όχι, οι συντάξεις θα έπρεπε να μειωθούν διότι απλά δεν υπάρχουν λεφτά. Ή με λίγα λόγια: λεφτά για συντάξεις που δεν υπάρχουν, δεν θα
πληρωθούν.

Εξηγούμεθα:


Προ της κρίσης που ξεκίνησε από το 2008 και προ του PSI, το νούμερο ένα θέμα της ημέρας ήταν η πτώχευση του συνταξιοδοτικού μας σύστημα.


Τι φταίει για αυτό είναι άλλο θέμα και όχι του σημερινού άρθρου. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι όλα τα ταμεία είχαν πτωχεύσει πολύ πριν το PSI.


Πριν το PSI τα ταμεία, σύμφωνα με διάφορα νούμερα που είχαν ανακοινωθεί από εδώ και από εκεί, είχαν στο ενεργητικό τους περίπου 24 δισ. ευρώ σε κρατικά ομόλογα.


Μόνο το 2010, τα συνολικά ποσά που δαπανήθηκαν από τον κρατικό προϋπολογισμό για συντάξεις, ήταν περίπου 18 δισ. ευρώ. Τα ποσά αυτά ήταν για επιδοτήσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία και για την πληρωμή κρατικών συντάξεων. Τα δε συνολικά ποσά που εκταμιεύτηκαν μεταξύ του κράτους και τις πληρωμές των ταμείων για συντάξεις ήταν περίπου 32 δισ. ευρώ.


Σημειώστε παρακαλώ ότι ακόμα και αν είχαμε ρευστοποιήσει το 100% των ομολόγων που είχαν στην κατοχή τους τα ταμεία, για την πληρωμή συντάξεων, δεν θα έφταναν ούτε για ένα χρόνο.


Σημειώστε επίσης ότι -ανάλογα ποιον θέλετε να πιστέψτε και εμπιστεύεστε- το αναλογιστικό έλλειμμα των ταμείων τότε ήταν μεταξύ 200 δισ. ευρώ έως και 600 δισ. ευρώ (νομίζω ότι κάπου πήρε το μάτι μου και μια μελέτη για μεγαλύτερα νούμερα).


Με λίγα λόγια, είτε είχαν τα λεφτά των ομολόγων τα ταμεία είτε όχι, πάλι δεν θα μπορούσαν να πληρώσουν τις μεγάλες παχουλές συντάξεις του διογκωμένου κρατικού τομέα, διότι τα αποθεματικά των ταμείων, συγκριτικά με το μακροπρόθεσμο αναλογιστικό έλλειμμα είναι μια σταγόνα στον ωκεανό.


Τα ταμεία μη έχοντας περιουσιακά στοιχεία (τον λόγο δεν τον εξετάζω), εξαρτώνται 100% από τον κρατικό προϋπολογισμό και τους σημερινούς εργαζόμενους για εισφορές για να πληρώσουν συντάξεις.


Και όπως αντιλαμβάνεστε όλοι σας, ούτε ο κρατικός προϋπολογισμός έχει σάλιο και με ανεργία 50% στους νέους, ούτε υπάρχει σάλιο από εισφορές.


Όποτε αγαπητέ αναγνώστη, όλοι αυτοί οι που επικαλούνται ότι οι κακοί οι Γερμανοί και το διαβολικό το PSI (αλλά και το μελλοντικό PSI που θα γίνει) είναι η αιτία για την μείωση των συντάξεων, δεν κατανοούν ότι τα λεφτά έχουν φαγωθεί πολύ πριν το PSI και πολύ πριν την τωρινή ύφεση. Πιο συγκεκριμένα, ουδέποτε υπήρχαν.


Τέλος, δεν έχω ακούσει τίποτα για τα ποσά των ταμείων που έχουν χαθεί σε άλλες επενδυτικές δραστηριότητες. Για παράδειγμα, πόσες μετοχές του ΟΤΕ είχαν τα ταμεία και πόσες των τραπεζών;


Επίσης, ουδέποτε έχω ακούσει τίποτα για τις ευθύνες των διοικούντων των ταμείων σχετικά με την διαχείριση των χρημάτων αυτών και αν οι διοικήσεις αυτές έκαναν καλή δουλειά ή όχι.


Διότι εννοείται ότι αν ήμουν εγώ διαχειριστής θα είχα σκοτώσει προ πολλού ομόλογα και τραπεζικές μετοχές. Αυτοί όμως τι έχουν κάνει; Δεν ξέρω, απλά από περιέργεια ρωτάω. Διότι ναι μεν να δεχτώ ότι δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα στην περίπτωση των ομολόγων, με τις μετοχές όπως τι έχουν κάνει;


Η κατάληξη είναι ότι δεν φταίει το PSI, αλλά ότι το συνταξιοδοτικό σύστημα είχει πτωχεύσει πολύ πριν το PSI. Και όσο πιο γρήγορα το αντιληφθούμε αυτό και αποφασίσουμε να φτιάξουμε ένα διαφορετικό συνταξιοδοτικό σύστημα (όχι για τους σημερινούς, αλλά για την επόμενη γενιά), τόσο το καλύτερο. 


Αν δεν μπορούμε να σταματήσουμε με λέμε ψέματα στους εαυτούς μας, τότε δεν θα φτιαχτεί τίποτα.
Κ.Στούπας
http://www.capital.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου