Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2018

Στις κάλπες η Κύπρος την Κυριακή

kuprosΣτη μάχη των προεδρικών εκλογών στην Κύπρο ρίχνονται την Κυριακή εννέα υποψήφιοι, ωστόσο, εκτιμάται ότι ο νέος Πρόεδρος θα αναδειχθεί στον δεύτερο γύρο στις 4 Φεβρουαρίου, αφού κανείς υποψήφιος δεν φέρεται ικανός να εξασφαλίσει το 50+1% των ψήφων.
Οι βασικοί υποψήφιοι είναι: Νίκος Αναστασιάδης, Νικόλας Παπαδόπουλος, Σταύρος Μαλάς, Γιώργος Λιλλήκας και Χρίστος Χρίστου. Αν επαληθευτούν οι δημοσκοπήσεις, αύριο ο νυν Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης θα περάσει πρώτος και με διαφορά στον δεύτερο γύρο. Το ζητούμενο είναι ποιος θα είναι ο αντίπαλός του. Ορισμένες δημοσκοπήσεις δείχνουν τον Νικόλα Παπαδόπουλο και άλλες τον Σταύρο Μαλά. Ωστόσο, η διαφορά τους βρίσκεται στο όριο του στατιστικού λάθους.

Νίκος Αναστασιάδης, Νικόλας Παπαδόπουλος, Σταύρος Μαλάς, Γιώργος Λιλλήκας και Χρίστος Χρίστου, απευθύνθηκαν προς τον λαό καλώντας τον να προσέλθει στις κάλπες. Με συναισθηματική γλώσσα, επιχείρησαν να αγγίξουν ευαίσθητες χορδές του εκλογικού σώματος στο τελικό κάλεσμα για την κάλπη.
Η προεκλογική εκστρατεία έληξε με αλληλοκατηγορίες για το μέλλον της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας. Πάντως, η σημερινή μέρα των υποψηφίων, προσφέρεται για χαλάρωση. Ο Νίκος Αναστασιάδης θα γευματίσει με την οικογένειά του στη Λεμεσό. Σε εστιατόριο της Λευκωσίας θα δεξιωθεί τους συνεργάτες του ο Νικόλας Παπαδόπουλος, σε καφετέρια στην παλιά πόλη της Λευκωσίας θα βρεθεί ο Σταύρος Μαλάς με την ομάδα του, ενώ ο Γιώργος Λιλλήκας θα πιει μαζί με φίλους και συνεργάτες τον καφέ του στη οδό Λήδρας.
Σε οργανωτικό επίπεδο τα επιτελεία συνεχίζουν να δουλεύουν στο «κόκκινο», επιδιώκοντας την εξασφάλιση ψήφων της τελευταίας στιγμής. Το μεγάλο στοίχημα για όλους είναι «αφενός η μέγιστη δυνατή συσπείρωση των κομμάτων, που στηρίζουν την υποψηφιότητά τους και αφετέρου η αλίευση στα νερά των ψηφοφόρων της αποχής».
Ο Γενικός Έφορος Εκλογών, Κύπρος Κυπριανού, ανέφερε ότι ο συνολικός αριθμός των εγγεγραμμένων εκλογέων στον μόνιμο εκλογικό κατάλογο ανέρχεται στους 550.593. Στον ειδικό εκλογικό κατάλογο των εγκλωβισμένων, περιλαμβάνονται άλλοι 283 εκλογείς, ανεβάζοντας τον αριθμό των εκλογέων που έχουν δικαίωμα ψήφου στις εκλογές της 28ης Ιανουαρίου στις 550.876. Από αυτούς, 11.683 θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα σε ένα από τα 38 εκλογικά κέντρα, που θα λειτουργήσουν σε 15 χώρες στο εξωτερικό.
Τις εκλογές θα παρακολουθήσει και ομάδα παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ). Κύριο αντικείμενο της αποστολής τους είναι η παρακολούθηση της προεκλογικής εκστρατείας και η κάλυψή της από τα ΜΜΕ, όπως επίσης και το ζήτημα των προεκλογικών δαπανών των υποψηφίων. Πρόσθετα, και έπειτα από αίτημα της επιτρόπου Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, ομάδα λειτουργών του Γραφείου της θα επισκεφθεί εκλογικά κέντρα, ώστε επί τόπου να βεβαιωθεί ότι τα προσωπικά δεδομένα των εκλογέων τυγχάνουν σεβασμού.
Οι ώρες ψηφοφορίας είναι από τις 7:00 μέχρι τις 18:00 (ώρα Ελλάδος), με διάλειμμα μίας ώρας, μεταξύ των ωρών 12:00- 13:00.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου