Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

Τι κρύβεται πίσω από το φλερτ Παπανδρέου- ΣΥΡΙΖΑ


papandreou tsiprasΕδώ και δύο εβδομάδες τα Παραπολιτικά με αποκαλυπτικό ρεπορτάζ είχαν αναφερθεί στο φλερτ Παπανδρέου - ΣΥΡΙΖΑ και τους λόγους για τους οποίους γίνεται αυτό. Μέρα με την μέρα το ρεπορτάζ επιβεβαιώνεται , καθώς μετά την χτεσινή αβάντα του Δραγασάκη στο "λεφτά υπάρχουν" , ήρθε σήμερα το άρθρο της Θοδώρας Τζάκρη στην Αυγή και η παρέμβαση του βουλευτή Ντόλιου , που έκανε λόγο για σωστή κατεύθυνση στην τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ. 
Έγραφε πριν 2 εβδομάδες ο Γιώργος Κατσίγιαννης στα Παραπολιτικά: 
Ως πρωτοβουλία µε ιδιοτελή κίνητρα ερµηνεύεται η πρόσφατη απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου να στείλει ερωτηµατολόγιο στους πρώην υπουργούς του ΠΑΣΟΚ, ζητώντας να εκθέσουν τις απόψεις τους για όσα συνέβησαν κατά την περίοδο διακυβέρνησής του. 
Στην αρχή, και ορθώς, η κίνηση αυτή του κ. Παπανδρέου συνδέθηκε µε τις πληροφορίες που τον φέρουν να διαµορφώνει συνθήκες επανόδου στα πολιτικά πράγµατα της χώρας, καθώς αναζητούσε
απαντήσεις και στο ερώτηµα εάν ο ίδιος υπονοµεύτηκε εκ των έσω ή από εξωθεσµικά κέντρα.
Ωστόσο, σε πολλούς πρώην υπουργούς και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κινήθηκαν άλλου είδους υποψίες όταν λίγα 24ωρα αργότερα έγινε γνωστή η πρόταση του εισαγγελέα για παραποµπή του κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου σε ειδικό δικαστήριο αναφορικά µε την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, µε την οποία και απέρριπτε το επιχείρηµα περί παραγραφής λόγω του ότι είχε προηγηθεί η εκλογική αναµέτρηση τον Μάιο του 2012.
ΝΕΑ ΤΡΟΠΗ
Η πρωτοβουλία αυτή του κ. Παπανδρέου µε το επίµαχο «ερωτηµατολόγιο» πήρε άλλη τροπή µετά την παρέµβαση του εισαγγελέα για την υπόθεση του κ. Παπακωνσταντίνου. Οχι µόνο επειδή ο τελευταίος υπήρξε ο πιο έµπιστος συνεργάτης του όταν ήταν πρωθυπουργός, αλλά γιατί η µη αναγνώριση της αποσβεστικής προθεσµίας για τις κατηγορίες που βαρύνουν τον πρώην «τσάρο» αφήνει έκθετο τον ίδιο τον κ. Παπανδρέου απέναντι στη ∆ικαιοσύνη, αναφορικά µε τα εκκρεµή αιτήµατα για κατάθεση προτάσεων εξεταστικής ή προανακριτικής επιτροπής ως προς την ευθύνη για τις αποφάσεις που ελήφθησαν µε σκοπό την υπαγωγή της χώρας στο Μνηµόνιο. 
Σηµειωτέον ότι σχετική προαναγγελία-δέσµευση για διερεύνηση των συνθηκών υπό τις οποίες αποφασίστηκε η χώρα να περάσει στον ζυγό του Μνηµονίου έχει γίνει τόσο από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαµαρά όσο και από τον επικεφαλής της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα.
Ως εκ τούτου, το «ερωτηµατολόγιο» του κ. Παπανδρέου δεν έχει να κάνει µόνο µε την εκ των υστέρων αποκάλυψη των υπονοµευτών του, αλλά και µε την προληπτική διασφάλιση των ατοµικών του ευθυνών. Αυτό γιατί όσοι υπουργοί εισέλθουν στη διαδικασία να εκφράσουν γραπτώς τις θέσεις τους για τη διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τη συγκεκριµένη περίοδο θα του προσφέρουν εξ αντικειµένου «πολιτική ασυλία». Καθώς, αφενός µεν, θα αναγκαστούν να δικαιολογήσουν τις υπογραφές τους, οπότε καθίστανται συνυπεύθυνοι για το πρώτο Μνηµόνιο, αφετέρου δε, θα υποχρεωθούν να είναι παρόντες στην υπεράσπιση µιας πολιτικής µε συλλογικά χαρακτηριστικά, που δεν θα επικεντρώνονται µόνο στον «τσάρο» ή στον πρώην πρωθυπουργό. 
Με βάση τα παραπάνω, αρκετοί υπουργοί προσανατολίζονται στο να µην απαντήσουν στο ερωτηµατολόγιο του κ. Παπανδρέου, καθώς δεν θέλουν να «εµπλακούν» σε σενάρια πιθανής συνυπευθυνότητας, που µπορεί να στοιχειοθετήσει για προσωπικούς λόγους ο κ. Παπανδρέου, ώστε να µη χρεωθεί εξ ολοκλήρου και µαζί µε τον κ. Παπακωνσταντίνου την απόφαση για υπαγωγή της χώρας στο Μνηµόνιο.
ΑΒΑΝΤΕΣ
Η αγωνία του κ. Παπανδρέου να µη «στοχοποιηθεί» ως κύριος υπεύθυνος για το καθεστώς «κατοχής» της χώρας από τους δανειστές έχει τροφοδοτήσει στο πολιτικό παρασκήνιο έντονες συζητήσεις, που συνδέονται µε την τρέχουσα επικαιρότητα, µε αιχµή το «φλερτ» συγκεκριµένων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ µε τον ΣΥΡΙΖΑ ή την αρνητική τους στάση απέναντι στον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Αντώνη Σαµαρά, που επίσης ευνοεί την Κουµουνδούρου.
Πέραν της απόλυτης ανεπάρκειας του κ. Βενιζέλου να κουµαντάρει σε κοµµατικό και κοινοβουλευτικό επίπεδο τη συµπεριφορά των στελεχών του, τα πρόσωπα που τις τελευταίες ηµέρες έδωσαν ρέστα για να αβαντάρουν την πολιτική γραµµή του ΣΥΡΙΖΑ προέρχονται από το «παπανδρεϊκό στρατόπεδο» και θεωρούνται άνθρωποι που ανήκουν στη σφαίρα επιρροής του πρώην πρωθυπουργού. 
Το γεγονός αυτό ενισχύει το σενάριο της παρασκηνιακής συνεννόησης ανάµεσα στον κ. Αλέξη Τσίπρα και τον κ. Παπανδρέου, ώστε ο τελευταίος να µείνει «ατσαλάκωτος» και «ανενόχλητος» µέχρι τις επόµενες εκλογές, οπότε και η Κουµουνδούρου, έχοντας εξασφαλίσει τη διαφοροποίηση δικών του στελεχών, θα «παγώσει» οποιονδήποτε κοινοβουλευτικό έλεγχο για τα πεπραγµένα της διακυβέρνησής του. 
Σηµειωτέον ότι µέχρι σήµερα για όσες υποθέσεις έχει προβάλει η αξιωµατική αντιπολίτευση ως σκανδαλώδεις ποτέ δεν έχει βάλει στο κάδρο τον πρώην πρωθυπουργό. Ο δε εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, όταν είχε ερωτηθεί για τη λίστα Λαγκάρντ και γιατί δεν είχε συµπεριλάβει στην πρότασή της η Κουµουνδούρου για προανακριτική επιτροπή τον κ. Παπανδρέου, είχε απαντήσει ότι «οι πρώην πρωθυπουργοί πάνε σπίτια τους και όχι σε ειδικά δικαστήρια».
Το αλισβερίσι µε τον Τσίπρα
Οι άνθρωποι του κ. Γιώργου Παπανδρέου που τις τελευταίες ηµέρες ενίσχυσαν την επιχειρηµατολογία του ΣΥΡΙΖΑ ή προέβαλαν ως ιδεολογικό άλλοθι την ανάγκη απεγκλωβισµού του ΠΑΣΟΚ από τον σφιχτό κυβερνητικό εναγκαλισµό µε τη Ν.∆. είναι η βουλευτής Πέλλας Θεοδώρα Τζάκρη, ο πρώην υπουργός Νίκος Σηφουνάκης και ο πρώην υπουργός και βουλευτής ∆ηµήτρης Κρεµαστινός. Εκείνος δε που «αποκάλυψε» τη δυναµική που έχει το υπόγειο «φλερτ» και αλισβερίσι ανάµεσα στον κ. Παπανδρέου και τον κ. Αλέξη Τσίπρα ήταν ο πρώην υφυπουργός του ΠΑΣΟΚ και επίσης προνοµιακός συνοµιλητής του πρώην πρωθυπουργού, Γιάννης Πανάρετος, ο οποίος ενθάρρυνε τον αρχηγό της αξιωµατικής αντιπολίτευσης να κάνει άνοιγµα στις «παπανδρεϊκές» δυνάµεις, εφόσον θέλει να διεκδικήσει την εξουσία. Φυσικά, η «φυγή» στελεχών του «παπανδρεϊκού» µπλοκ προς τον ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεκινήσει, δίχως να τυγχάνει της αποδοκιµασίας του πρώην πρωθυπουργού, από πρόσωπα που τον ενθάρρυναν να µην εγκαταλείψει την πρωθυπουργία και την προεδρία του κόµµατος. Οπως η Λούκα Κατσέλη, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου κ.ά. (parapolitika)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου