Σάββατο 30 Ιουνίου 2012

ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΤΡΟΙΚΑ Ανοιχτό σε αλλαγές για την Ελλάδα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

Ανοιχτό σε αλλαγές για την Ελλάδα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο
Ανοιχτό σε αλλαγές στο μείγμα οικονομικής πολιτικής που ακολουθείται στην Ελλάδα, με την προϋπόθεση ότι οι στόχοι που έχουν τεθεί παραμένουν σε ισχύ, είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Αυτό προκύπτει από χθεσινές δηλώσεις του εκπροσώπου του Ταμείου, κ. Τζέρι Ράις, ο οποίος γνωστοποίησε παράλληλα πως η τρόικα επιστρέφει στην Αθήνα στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.
Ομως, όπως πρόσθεσε, η επιθεώρηση του ελληνικού προγράμματος θα καθυστερήσει, καθώς αρχικά θα γίνουν οι πρώτες συζητήσεις με την κυβέρνηση, θα ακολουθήσει ο έλεγχος από τα τεχνικά
κλιμάκια και στη συνέχεια θα επιστρέψουν οι επικεφαλής για τις τελικές διαπραγματεύσεις.
Πηγές εκτός Ταμείου υποστήριξαν ότι «αυτό που προέχει, πριν ακολουθήσει η διαπραγματευτική ομάδα, είναι να τοποθετηθεί η κυβέρνηση για το πρόγραμμα αυτό καθ' αυτό». Σημείωσαν ότι εάν η κυβέρνηση απαντήσει στον κ. Τόμσεν ότι επιθυμεί αλλαγές, τότε ο κ. Τόμσεν πρέπει να επιστρέψει και να να ενημερώσει το διοικητικό συμβούλιο.
Η διάρκεια
Και ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Ολι Ρεν, κ. Αλταφάζ, αναφέρθηκε στην επικείμενη επίσκεψη της τρόικας και απαντώντας σε ερώτηση για τη διάρκειά της, είπε ότι «είναι πάντα δύσκολο όταν πρόκειται για την Ελλάδα να προβλέψουμε πόσο χρόνο θα διαρκέσουν οι έλεγχοι».
Ο εκπρόσωπος Τζέρι Ράις εξήγησε χθες, ότι ο κ. Τόμσεν και η αποστολή θα συζητήσουν με τη νέα ελληνική κυβέρνηση και θα επιχειρήσουν να συλλέξουν στοιχεία. Σύμφωνα με πηγές, το κυριότερο που επιθυμούν να γνωρίζουν είναι την απάντηση στο βασικό ερώτημα: εάν η κυβέρνηση θα συνεχίσει να εργάζεται στο παρόν πρόγραμμα και εάν υλοποιείται το πρόγραμμα ή όχι.
Ο κ. Ράις τόνισε ότι «η διαδικασία θα γίνει βήμα βήμα. Πρώτα θα γίνει η αποτύπωση των δεδομένων και ύστερα θα ακολουθήσει η διαπραγματευτική αποστολή», τόνισε.
Στον εκπρόσωπο τέθηκε και πάλι το θέμα των πιθανών αλλαγών.
«Οι στόχοι του προγράμματος», είπε, «όπως έχουν συμφωνηθεί, παραμένουν ως η βάση των διαπραγματεύσεων. Αν η κυβέρνηση έχει ιδέες για το πώς οι στόχοι μπορούν να επιτευχθούν, είμαστε ανοικτοί σε αυτές τις συζητήσεις», απάντησε ο κ. Ράις.
Πρόσθεσε ότι προτεραιότητα του Ταμείου είναι να ακούσει τις απόψεις της νέας κυβέρνησης. Εϊναι σημαντικό, πάντως, ότι το ΔΝΤ θεωρεί πως η ελληνική κυβέρνηση «μπορεί να διαχειριστεί τον προϋπολογισμό για κάποιο χρονικό διάστημα». Οι πηγές εξήγησαν ότι «υπονοεί πως το κράτος αντέχει και μετά την 31η Ιουλίου χωρίς την εκταμίευση της επόμενης δόσης».
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου