Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

Σύγκληση της νέας Βουλής και ορκωμοσία των 300 βουλευτών της 15ης περιόδου


 
Χοροσταντούτος του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου και των μελών της Ιεράς Συνόδου, ορκίστηκαν οι βουλευτές της νέας Βουλής, που εξελέγησαν στις 17 Ιουνίου. «Καλή σας δύναμη» ευχήθηκε σε όλους τους βουλευτές ο Αρχιεπίσκοπος. Τον όρκο τους στο κοράνι έδωσαν και οι τρεις μουσουλμάνοι βουλευτές.
Από την ορκωμοσία απουσίαζε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς καθώς, μετά την πρόσφατη εγχείρηση στο μάτι του, οι γιατροί του έχουν συστήσει να παραμένει κλινήρης για μια εβδομάδα. Ο πρώτος αντιπρόεδρος της απερχούσας Βουλής Γιάννης Τραγάκης, ο οποίος προήδρευσε του Σώματος ευχήθηκε, εκ μέρους όλων των βουλευτών, να είναι σύντομα κοντά τους.
Επίσης, στην ορκωμοσία δεν παρίσταντο οι υπουργοί της ΝΔ που συνοδεύουν τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, Δημήτρης Αβραμόπουλος, Κωστής Χατζηδάκης και Χρήστος Σταϊκούρας, καθώς και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, που συμμετέχει στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού
Κόμματος.
Αύριο, θα γίνει η εκλογή του προέδρου της Βουλής και των αντιπροέδρων του σώματος.
 


Πολλά και τα ετερόκλητα πηγαδάκια ενώ δεν έλειψαν και τα… μικροατυχήματα.

 
Το χρονικό της ορκωμοσίας
 
Ώρα 11.15: Ο Γιάννης Τραγάκης ως εκτελών χρέη προσωρινού Προέδρου, κήρυξε την έναρξη των εργασιών της Α΄ Συνόδου της 15η Βουλευτικής Περιόδου. Παράλληλα ευχήθηκε περαστικά στον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και ταχεία ανάρρωση.
 
Αμέσως μετά, ο κ. Τραγάκης κάλεσε στο προεδρείο τους νεότερους σε ηλικία βουλευτές προκειμένου να επικουρήσουν το έργο του. Πρόκειται για τους βουλευτές Γιάννη Κεφαλογιάννη (ΝΔ), Ειρήνη Ελένη Αδαμοπούλου (ΣΥΡΙΖΑ), Κώστα Τριανταφύλλου (ΠΑΣΟΚ) και Μίκα Ιατρίδη (Ανεξάρτητοι Έλληνες).
 
Ο πρόεδρος ανέγνωσε το Προεδρικό Διάταγμα για τη διάλυση της προηγούμενης Βουλής, την προκήρυξη των εκλογών της 17ης Ιουνίου και τη σύγκληση της νέας Βουλής και στη συνέχεια ανέγνωσε τις επιστολές των αρχηγών των κομμάτων για την επιλογή της έδρας που θα καταλάβουν στη νέα Βουλή. Σύμφωνα με αυτές ο Πρόεδρος της ΝΔ και Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς επιλέγει την έδρα της Μεσσηνίας αντί της Αττικής. Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας επιλέγει την έδρα της Α΄ Αθήνας από αυτή της Αχαΐας. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος επιλέγει την έδρα της Α΄Θεσσαλονίκης από την έδρα Ηρακλείου. Ο Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων επιλέγει την έδρα της Β΄ Αθήνας από την έδρα του Έβρου. Ο Πρόεδρος της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος επιλέγει την έδρα της Α΄Αθήνας αντί της Β΄Αθηνών. Ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης επιλέγει την έδρα της Β΄ Αθήνας αντί της Αιτωλοακαρνανίας. Τέλος, η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα επιλέγει την έδρα της Β΄ Αθήνας αντί της έδρας της Α΄Θεσσαλονίκης.
 
Ώρα 11.20: Ο νεότερος σε ηλικία βουλευτής Γιάννης Κεφαλογιάννης καλείται από τον κ. Τραγάκη να συνοδεύσει στην αίθουσα της Ολομέλειας τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.
 
Ώρα 11.25: εισέρχεται στην αίθουσα ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος τον οποίο υποδέχθηκε ο προεδρεύων Ιωάννης Τραγάκης και ξεκινά η τελετή του αγιασμού την οποία παρακολουθούν όρθιοι οι βουλευτές.
 
Ώρα 11.35: Ο Αρχιεπίσκοπος και τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου ψάλλουν το «Σώσον κύριε τον λαόν Σου…».
 
Ώρα 11.40: Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έρανε με τον αγιασμό τον Πρόεδρο του Σώματος Ιωάννη Τραγάκη, τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Παναγιωτόπουλο που κατευθύνθηκε στον Αρχιεπίσκοπο από τα υπουργικά έδρανα. Αμέσως μετά τον αγιασμό δέχθηκε ο Πρόεδρος της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος, ο τέως γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ Κώστας Τασούλας, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος και ο αναπληρωτής υπουργός Μάριος Σαλμάς, ο Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής Λεωνίδας Γρηγοράκος και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης. Ο Αρχιεπίσκοπος έρανε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα που έτεινε ελαφρά το κεφάλι του ως ένδειξη αποδοχής. Δια χειραψίας χαιρέτισε ο Αρχιεπίσκοπος τη Γενική Γραμματέα του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.
 
Ώρα 11.45: ο πρόεδρος Ιωάννης Τραγάκης καλεί τους βουλευτές να σηκωθούν όρθιοι και να δώσουν τον οριζόμενο από το Σύνταγμα όρκο ενώνοντας τον αντίχειρα και το δείκτη του δεξιού τους χεριού. Δεν ύψωσαν το χέρι οι βουλευτές του ΚΚΕ εκτός από την κ. Λιάνα Κανέλλη. Το χέρι ύψωσαν 9 βουλευτές της ΔΗΜΑΡ και 6 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
 
Ώρα 11.46: Ο βουλευτής της ΝΔ Ιωάννης Κεφαλογιάννη προέπεμψε τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου και αμέσως κλήθηκαν να δώσουν όρκο στο Κοράνι οι τρεις μουσουλμάνοι βουλευτές Χουσείν Ζειμπέκ (Ξάνθης ΣΥΡΙΖΑ), Αϊχάν Καραγιουσούφ (Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ) και Αχμέτ Χατζηοσμάν (Ροδόπης ΠΑΣΟΚ). Όρθιοι παρακολούθησαν την ορκωμοσία των μουσουλμάνων βουλευτών όλοι οι συνάδελφοί τους με εξαίρεση τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής που παρέμειναν καθιστοί τα έδρανα τους όπως είχαν πράξει και στην προηγούμενη βραχύβια Βουλή. Προτού ολοκληρωθεί η συνεδρίαση ο κ. Τραγάκης κάλεσε τους βουλευτές να περάσουν από το αρμόδιο γραφείο της Βουλής προκειμένου να υπογράψουν το πρωτόκολλο ορκωμοσίας.
 
 

Τα παραλειπόμενα…
 
Για πρώτη φορά στα μεταπολιτευτικά χρονικά ορκίζεται Βουλή χωρίς την παρουσία του Πρωθυπουργού. Το πρόβλημα υγείας του κ. Σαμαρά τον κράτησε μακριά από την τελετή και πλέον θα πρέπει να δώσει ξεχωριστά όρκο. Άλλη μέρα θα πρέπει να ορκιστεί και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος και ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου που επίσης δεν ήταν στην τελετή αφού βρίσκονται στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Από την τελετή απουσίασαν και οι υπουργοί Δημήτρης Αβραμόπουλος, Κωστής Χατζηδάκης και Χρήστος Σταϊκούρας που πλαισιώνουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη Σύνοδο Κορυφής.
 
Εν αναμονή της έναρξης της τελετής, από τους πρώτους εισήλθαν στην αίθουσα της Ολομέλειας οι βουλευτές της ΝΔ Γιάννης Ανδριανός, Δάνης Τζαμτζής, Γιώργος Καλαντζής και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νάντια Βαλαβάνη. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Αηδόνης μπήκε τελευταίος στην αίθουσα και ενώ ο αγιασμός είχε ξεκινήσει.
 

Η χωροταξία
 
Όλα τα βλέμματα είχαν στραφεί στα έδρανα που παραδοσιακά κατέχει το ΚΚΕ από το 1974 και που έχουν ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΔΗΜΑΡ. Στην τελετή ορκωμοσίας πάντως οι βουλευτές του ΚΚΕ κάθισαν όπου κάθονταν πάντοτε, δηλαδή, στα έδρανα που βρίσκονται στο αριστερό άκρο της αίθουσας. Ο ΣΥΡΙΖΑ μετακινήθηκε στα μπροστινά έδρανα καταλαμβάνοντας τη δεύτερη από αριστερά πτέρυγα εδράνων, εκεί που στην προηγούμενη Βουλή καθόταν το ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ καταλαμβάνει την πτέρυγα των εδράνων που βρίσκεται ακριβώς στο κέντρο, ανάμεσα από τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Πίσω από το ΠΑΣΟΚ βρίσκονται οι Ανεξάρτητοι Έλληνες. Στα άνω έδρανα της ακραίας αριστερής πτέρυγας θα καθίσουν βουλευτές της ΔΗΜΑΡ και σε κάποια έδρανα πίσω τους και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Πληροφορίες αναφέρουν πάντως ότι το θέμα των εδράνων του ΚΚΕ δεν έχει κλείσει και πως η οριστική διευθέτησή του θέματος αυτού θα γίνει μετά την εκλογή νέου Προέδρου της Βουλής.
 
Για τη διάταξη των βουλευτών και των Κοινοβουλευτικών Ομάδων οι υπάλληλοι της Βουλής είχαν «εξοπλιστεί» με σχεδιάγραμμα το οποίο επεδείκνυαν στους βουλευτές, ιδίως τους νεοεκλεγέντες, που προσέρχονταν στην αίθουσα. Χρειάστηκε ακόμη και η συνδρομή του απερχόμενου Γενικού Γραμματέα της Βουλής Θανάση Παπαϊωάννου προκειμένου βουλευτές να καθίσουν στα έδρανα που έχουν προσδιοριστεί ότι θα φιλοξενήσουν τις κοινοβουλευτικές ομάδες στις οποίες ανήκουν.
 


Αβροφροσύνη και καλωσορίσματα
 
Ευχές και καλωσορίσματα αντάλλαξαν οι βουλευτές την ίδια ώρα που από τα κατάμεστα θεωρεία έπαιρναν φωτιά οι φακοί φωτογραφικών μηχανών και κινητών τηλεφώνων για στιγμιότυπα από την τελετή της ορκωμοσίας. Πολλοί ήρθαν άλλωστε στη Βουλή με τα παιδιά και τις συζύγους τους και οι πιο νέοι με τους γονείς τους. Πολλά πιτσιρίκια έδωσαν και τις πρώτες συνεντεύξεις τους αφού τα πλησίασαν τηλεοπτικά συνεργεία και δημοσιογράφοι.
 
Τις περισσότερες ευχές αντάλλαξε η κ. Ντόρα Μπακογιάννη η οποία συνομίλησε με αρκετούς βουλευτές από όλα τα κόμματα πλην της Χρυσής Αυγής, τους βουλευτές της οποίας χαιρέτισε τυπικά με ένα «γεια σας».
 
Άδεια εισόδου στα θεωρεία είχαν εξασφαλίσει πολλές σύζυγοι βουλευτών. Την τελετή παρακολούθησε σύσσωμη η οικογένεια του Γιάννη Τραγάκη που τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί σημαντικά από τους εγγονούς και την εγγονή του.
 


Κοστούμι μπλέ και το τακούνι

Το… dress code των ανδρών περιλάμβανε αποκλειστικά σκούρα μπλε κοστούμια ενώ οι κυρίες επέλεξαν στην πλειονότητά τους ταγιέρ, κοστούμια αλλά και φουστάνια σε ανοιχτά κυρίως χρώματα.
Άτυχη στιγμή είχε η σύζυγος του προέδρου της Χρυσής Αυγής και βουλευτής και η ίδια Ελένη Ζαρούλια καθώς πατώντας στο κόκκινο χαλί στα σκαλιά στο προαύλιο του κοινοβουλίου έσπασε το τακούνι από το λευκό ψηλοτάκουνο πέδιλο της. Η βουλευτής της Χρυσής Αυγής επέδειξε αξιοσημείωτη ψυχραιμία συνεχίζοντας τη διαδρομή της με το τακούνι στο χέρι.
 
Συνάντηση ενός τέως και ενός νυν ήταν αυτή του Αλέξη Τσίπρα με τον Νίκο Κωνσταντόπουλο στην είσοδο της Βουλής. Ο κ. Κωνσταντόπουλος ευχήθηκε θερμά τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για το νεογέννητο παιδί του.
 
Ξεχωριστό στιγμιότυπο ήταν και αυτό της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Ευαγγελίας Αμμανατίδου η οποία μπήκε στο κτήριο με δέκα περίπου νεοεκλέγεντες βουλευτές τους οποίους και ξεναγούσε λέγοντας «το σχολικό λεωφορείο έφτασε».
 
Συνάντηση με τον κ. Βορίδη είχε η Ντόρα Μπακογιάννη στο διάδρομο έξω από την Ολομέλεια και είχαν μια μακρά κατ΄ιδίαν συνομιλία στη συνέχεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου