Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

Μήνυμα Σαμαρά στη Σύνοδο Κορυφής με πακέτο αποκρατικοποιήσεων


Σήμα προσήλωσης στον στόχο για αύξηση των εσόδων και εφαρμογή του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, θέλει να δώσει η κυβέρνηση και τις επόμενες ημέρες –ίσως και ώρες- ο ίδιος ο Πρωθυπουργός θα ανακοινώσει τις πρώτες επιχειρήσεις του δημοσίου που πωλούνται.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, το πρώτο πακέτο αποκρατικοποιήσεων που θα ανακοινωθεί από τη νέα κυβέρνηση το ετοιμάζει ο ίδιος ο κ. Σαμαράς με τους επιτελείς του, σε μια προσπάθεια να τεθεί εκ νέου σε κίνηση η οικονομία και να δημιουργηθεί μια νέα δυναμική.
Οι επιχειρήσεις που πωλούνται  σ΄  αυτό το πακέτο κρατούνται ως επτασφράγιστο μυστικό, ωστόσο
πρόκειται για εταιρείες που ήδη έχουν παραχωρήσει τις μετοχές τους στο Ταμείο αποκρατικοποιήσεων και είναι έτοιμες για παραχώρηση των μετοχών τους.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας όμως η ανακοίνωση θα περιλαμβάνει την Αγροτική Tράπεζα και ένα μέρος του ΟΣΕ, εταιρείες που εκτιμάται ότι το μέγεθός τους και κυρίως ο συμβολισμός τους θα μπορέσουν να δώσουν την απαραίτητη ώθηση που χρειάζεται αυτή τη στιγμή η ελληνική οικονομία.
Ο κ. Σαμαράς είναι της άποψης ότι το όφελος στην οικονομία θα είναι πολλαπλάσιο των κρατικών εσόδων που θα φέρει η πώληση αυτών των δυο επιχειρήσεων αλλά και των άλλων που έπονται, αφού εκτιμάται πως  κάθε 1 ευρώ εσόδων θα φέρει τουλάχιστο 4 ευρώ πρόσθετης ανάπτυξης.
Με άλλα λόγια και το σύνολο του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων που έχει σχεδιαστεί, τα περίπου 20 δισ. ευρώ που εκτιμάται ότι θα εισρεύσουν στα ταμεία στο τέλος της προσπάθειας, θα μεταφραστούν σε 60- 80 δισ. ευρώ πρόσθετη αύξηση του ΑΕΠ έως το 2015.
Ο κ. Σαμαράς προχωρά σ΄ αυτή την άμεση κίνηση που ουσιαστικά έρχεται πριν ακόμα από τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, σε μια προσπάθεια να πείσει τους ξένους ότι η νέα κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να πετύχει και να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της άμεσα.
Αλλά το θέμα δεν είναι μόνον επικοινωνιακό, αφού πλέον δεν υπάρχουν –ή τουλάχιστον όχι όλα- τα εμπόδια που κρατούσαν «αιχμάλωτες» αυτές τις πολιτικές. Τώρα, το PSI έχει ολοκληρωθεί, ολοκληρώνεται η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και κυρίως, πολιτικά η χώρα έχει βγει από την κατάσταση αβεβαιότητας των τελευταίων μηνών, όπου ουσιαστικά από τον περασμένο Δεκέμβριο η χώρα ήταν σε κατάσταση προεκλογική.
 Οι πρώτες κινήσεις του νέου υπουργού Οικονομικών
Σύμφωνα με την προγραμματική συμφωνία των τριών κομμάτων που στηρίζουν τη νέα κυβέρνηση, στις άμεσες προτεραιότητες του νέου υπουργού Οικονομικών θα πρέπει να περιληφθούν και οι ακόλουθες δράσεις:
- Η προετοιμασία της πρότασης για την παράταση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής κατά δύο τουλάχιστον χρόνια.
- Η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων που θα έχουν οι φορολογούμενοι για φέτος ώστε να μην ξεπεράσουν το 25% του εισοδήματός τους.
-  Η καθιέρωση νέου εθνικού φορολογικού συστήματος το οποίο θα προβλέπει:
-  Η επίσπευση των διαδικασιών για την προώθηση των αποκρατικοποιήσεων.
-  Καταργήσεις και συγχωνεύσεις δημόσιων οργανισμών και φορέων, χωρίς απολύσεις μόνιμου προσωπικού.
- Άμεσα μέτρα για την καταπολέμηση της σπατάλης και της διαφθοράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου