Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

ΑΥΣΤΡΙΑ Φάιμαν: Μόνο με δραστικά μέτρα θα αποτραπεί η διάλυση της Ευρωζώνης

Φάιμαν: Μόνο με δραστικά μέτρα θα αποτραπεί η διάλυση της Ευρωζώνης
Τη λήψη δραστικών μέτρων για να αποτραπεί η διάλυση της Ευρωζώνης, ζητάει ο καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών, Βέρνερ Φάιμαν, από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, όπως τόνισε ο ίδιος σε σημερινές δηλώσεις του στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία.
Η ΕΕ θα πρέπει να φροντίσει, στα επόμενα βήματά της, να διατεθούν αρκετά μέσα, για να παρέμβει, να προστατεύσει χώρες, για να προστατεύσει τον πληθυσμό από μια διάλυση της Ευρωζώνης, τόνισε χαρακτηριστικά ο Αυστριακός καγκελάριος.
Συγχρόνως, ο ίδιος υπεραμύνθηκε της έκδοσης ευρωομολόγων, σημειώνοντας πως μπορεί να
χρειαστεί χρόνος μέχρι την εισαγωγή τους, ωστόσο αυτά είναι απαραίτητα «εάν θέλουμε να έχουμε σταθερότητα».
Ένα βήμα στην κατεύθυνση έκδοσης κοινών κρατικών ομολόγων, ο κ. Φάιμαν βλέπει στην προτεινόμενη από τον ίδιο αναγνώριση αρμοδιότητας τράπεζας στο Μόνιμο Μηχανισμό Διάσωσης.
Από τη Σύνοδο Κορυφής, ο Αυστριακός καγκελάριος αναμένει, προπάντων, μια συγκεκριμένη πρωτοβουλία για την απασχόληση, σημειώνοντας συγχρόνως πως βέβαια μία μόνον Σύνοδος Κορυφής δεν μπορεί να αντιμετωπίσει όλα τα προβλήματα, τα οικονομικά, της ανταγωνιστικότητας και της ανεργίας.
Από την πλευρά του, ο Αυστριακός αντικαγκελάριος, υπουργός Εξωτερικών και αρχηγός του συγκυβερνώντος (με τους Σοσιαλδημοκράτες) συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, Μίχαελ Σπίντελεγκερ, αναμένει από τη Σύνοδο Κορυφής ένα μεγάλο σχέδιο, ένα μεγάλο άλμα για το μέλλον της Ευρώπης.
Όπως ανέφερε στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ο κ. Σπίντελεγκερ, καθοριστικό θα είναι ένα «θετικό μήνυμα» ότι θα εξαλειφθούν τα «κατασκευαστικά λάθη» της Νομισματικής Ένωσης, ενώ σε ό,τι αφορά τα Ευρωομόλογα, μόνον μακροπρόθεσμα μπορεί να δεχθεί την έκδοσή τους, καθώς ο ίδιος απορρίπτει, όπως λέει, μια κατανομή των χρεών και ένα είδος «ευρωπαϊκής λέσχης χρεών».
Υπενθυμίζεται πως ο καγκελάριος Φάιμαν είχε εκφράσει την άποψη πως στην Ελλάδα δεν θα μοιραστούν δώρα, όμως «θα της δοθεί αέρας για να αναπνεύσει», μιλώντας πρόσφατα σε συνέντευξή του στη μεγαλύτερης κυκλοφορίας αυστριακή εφημερίδα «Κρόνεν Τσάιτουνγκ».
Είχε μάλιστα προσθέσει πως τον Ιούλιο η «τρόικα» θα μεταβεί στην Αθήνα για να εξετάσει κατά πόσο πραγματικά η Ελλάδα παρεκκλίνει από τους στόχους που έχουν τεθεί και κατά πόσο η αναιμική ευρωπαϊκή ανάπτυξη οδηγεί στην ανάγκη επιμήκυνσης του χρονοδιαγράμματος.
Ο ίδιος είχε επίσης επισημάνει την ανάγκη να ενισχυθούν στην Ελλάδα, από την Ευρώπη, αυτοί που θέλουν την ανοικοδόμησή της και όχι οι διεφθαρμένοι ή άπληστοι που τη λεηλατούν, σημειώνοντας πως είναι ένας σκληρός δρόμος και όσο μακριά και αν βρίσκεται ακόμη ο στόχος, πρέπει να συνεχιστεί για να υπάρξει φως στον ορίζοντα.
Ο κ. Φάιμαν, χαιρετίζοντας την επικράτηση των φιλοευρωπαϊκών κομμάτων στις πρόσφατες ελληνικές εκλογές, είχε τονίσει πως θα αποτελούσε «ντροπή» για την πλούσια Ευρώπη μια εξέλιξη που θα οδηγούσε την Ελλάδα στη φτώχεια, κάτι τέτοιο ο ίδιος δεν θέλει καν να φανταστεί, για το λόγο αυτό και θα πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να αποτραπεί, όσο και αν αυτό είναι δύσκολο και όσο και αν τα όργανα που διατίθενται είναι λίγα.
ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου