Σάββατο 30 Ιουνίου 2012

Η ΜΕΡΚΕΛ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ Πώς το... κάρο μπήκε μπροστά από τα βόδια

Πώς το... κάρο μπήκε μπροστά από τα βόδια
Από την αρχή της κρίσης στην Ευρωζώνη, προ διετίας, Γερμανοί αξιωματούχοι έκαναν συχνά λόγο για την ανάγκη μιας «συνολικής λύσης». Στην βάση αυτή είχε διαμορφωθεί ο άξονας Μερ-κοζί, μεταξύ της Καγκελαρίου και του πρώην Γάλλου Προέδρου.
Όσο η κρίση κλιμακώνεται, τόσο περισσότερο προφανής γίνεται η ανάγκη για συνολική αντιμετώπισή της. Τώρα όλοι συμφωνούν ότι θα πρέπει να κοπεί ο… γόρδιος δεσμός μεταξύ τραπεζικού και δημοσιονομικού προβλήματος. Αυτού, δηλαδή, που συμβαίνει στην Ισπανία, όπου η βαθιά ύφεση που προκαλούν στην οικονομία τα παράλογα μέτρα λιτότητας και οι νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις,
οδηγούν σε αδυναμία αποπληρωμής δανείων χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Η κυβέρνηση Ραχόι καλείται να διαθέσει πάνω από 50 δισ. ευρώ για να διασώσει τις τράπεζες και ήδη το κόστος δανεισμού της στην αγορά έχει ξεπεράσει την «κόκκινη γραμμή» του 7%. Η Μαδρίτη αναγκάστηκε να ζητήσει δάνειο 100 δισ. ευρώ από τους Ευρωπαίους και να δεχθεί η κεντρική κυβέρνηση να είναι υπεύθυνη για αυτό. Εκτοξεύτηκε έτσι το δημόσιο χρέος σε επίπεδα μη βιώσιμα (δεδομένης και της ύφεσης), επιβεβαιώνοντας τους φόβους των αγορών και άρα διατηρώντας τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα.
Τραπεζική ένωση
Η ισπανική κυβέρνηση επιμένει ότι ο δεσμός τραπεζών-δημοσίου θα σπάσει αν το δάνειο χρεωθούν αποκλειστικά οι πρώτες και όχι το δεύτερο. Έτσι, όμως, οι Γερμανοί φοβούνται ότι θα καταλήξουν να διασώζουν τράπεζες, στις οποίες δεν θα έχουν λόγο. Θέτουν, συνεπώς, ως όρο οι τράπεζες που θα μπορούν να λάβουν κεφάλαια από τα κοινοτικά ταμεία να υπόκεινται σε μία κοινή εποπτική Αρχή, η οποία θα υπάγεται στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Κάπως έτσι προέκυψε η πρόταση για την δημιουργία τραπεζικής ένωσης. Να υπαχθούν, δηλαδή, οι Ευρωπαϊκές τράπεζες υπό ένα κοινό εποπτικό πλαίσιο και να προστατεύονται από κοινά ταμεία διάσωσής τους και εγγύησης των καταθέσεων σε αυτές. Τα κεφάλαια για το ταμείο διάσωσης των τραπεζών θα προκύψουν από κάποιο τέλος που θα επιβληθεί σε αυτές. Εκείνα για το ταμείο εγγύησης των καταθέσεων θα πρέπει να προέλθουν από κρατικές εγγυήσεις...
Χάρης Σαββίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου