Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

«Αντιπολίτευση» και πάλι η Νέα Δημοκρατία-Έντονη διαφοροποίηση από πτυχές της κυβερνητικής πολιτικής...

Στα… έδρανα της αντιπολίτευσης «κάθεται» και πάλι η Νέα Δημοκρατία και μετά από μια πολύ σύντομη εκεχειρία με επίκεντρο την ψήφο εμπιστοσύνης που έδωσε στην κυβέρνηση του κ. Λ. Παπαδήμου, αρχίζει με έντονο τρόπο να διαφοροποιείται από πτυχές της κυβερνητικής πολιτικής.

Η ηγετική ομάδα της Ν.Δ. έχει ως βασικό στόχο να μην εγκλωβισθεί σε ρόλο κυβερνητικού εταίρου και ως εκ τούτου θα εντείνει τις παρεμβάσεις της για θέματα επικαιρότητας, αμφισβητώντας με μεγαλύτερη ένταση την κυβερνητική πολιτική.
«Δεν σημαίνει ότι με τη δημιουργία της κυβέρνησης Παπαδήμου, η ΝΔ ξέχασε αυτά τα οποία έλεγε» είναι η βασική αρχή που κυριαρχεί στο επιτελείο του προέδρου του κόμματος κ. Αντ. Σαμαρά.
Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες, παραμονή της επετείου δυο χρόνων του κ. Σαμαρά στην ηγεσία της Ν.Δ., είχαμε μια στροφή στην αντιπολιτευτική δράση, μετά τη νηνεμία των προηγούμενων ημερών.

Χαρακτηριστική περίπτωση ο εκπρόσωπος του κόμματος κ. Ι. Μιχελάκης που έθεσε ξανά με μεγαλύτερη ένταση το χαράτσι στα ακίνητα μέσω της ΔΕΗ. «Η υπομονή έχει εξαντληθεί. Καλούμε τους αρμόδιους υπουργούς να δώσουν άμεσα λύση σε αυτό το μεγάλο και ευαίσθητο κοινωνικό πρόβλημα» είπε.

Την ίδια στιγμή ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. κατήγγειλε ουσιαστικά απόπειρα επηρεασμού των ΜΜΕ με διαφημίσεις, τονίζοντας πως τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μια άνευ προηγουμένου σπουδή υπουργείων και οργανισμών να προκηρύξουν διαφημιστικούς διαγωνισμούς αμφιβόλου αξιοπιστίας και αποτελεσματικότητας.

Μάλιστα ο κ. Μιχελάκης, αφού σημείωσε ότι σε αυτές τις εποχές που το Δημόσιο προσπαθεί να περιορίσει τις δαπάνες του, υπουργεία και μονοπωλιακοί Οργανισμοί που ελέγχονται από το κράτος, όπως το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, το Υπουργείο Ανάπτυξης, η ΔΕΗ και ο ΟΠΑΠ, προχωρούν σε προκηρύξεις διαγωνισμών υψηλού budget με στόχο να δεσμεύσουν, με τις αποφάσεις τους, την επόμενη κυβέρνηση.

«Η ΝΔ δεν θα επιτρέψει τέτοιες διαδικασίες. Γι' αυτό και ζητά, άμεσα, τη διακοπή των διαγωνισμών και τη συγκρότηση διακομματικών επιτροπών, με τη συμμετοχή δικαστικών αντιπροσώπων, για την προκήρυξη, αξιολόγηση και ανάθεση οποιουδήποτε κρατικού διαφημιστικού κονδυλίου» ανέφερε.

Επίσης, υψηλόβαθμα στελέχη της ΝΔ, εμφανίζονται αποφασισμένα η αξιωματική αντιπολίτευση να ασκήσει έντονη κριτική ακόμα και σε υπουργεία που συμμετέχουν στελέχη της, όπως π.χ. στο υπουργείο Οικονομικών.

Ξαναπήραν τα αντιπολιτευτικά όπλα


Ενδεικτική είναι η στάση του υφυπουργού Οικονομικών και καθηγητή Μακροοικονομίας κ. Ι. Μουρμούρα που, μετά την ενημέρωσή του από τον Διευθύνων Σύμβουλο του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, κ. κ. Μητρόπολου, ξεκαθάρισε, πως άλλο αξιοποίηση και άλλο εκποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Σε αυτή τη λογική, οι τομεάρχες Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης, οι κκ. Κυρ. Μητσοτάκης και Κ. Χατζηδάκης και ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας κ. Ν. Μηταράκης, έθεσαν το θέμα της αξιοποίησης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, για το οποίο προτάσσουν το τρίπτυχο: διαφάνεια, σεβασμός στο περιβάλλον και όσο το δυνατόν μεγαλύτερο οικονομικό όφελος για το Δημόσιο.

Τα συγκεκριμένα στελέχη ζήτησαν από τον υπουργό Περιβάλλοντος κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και τον κ. Μητρόπουλο να προσέλθουν το ταχύτερο δυνατόν στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής, ώστε να ενημερώσουν τους βουλευτές για τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί και για την εξέλιξη της προετοιμασίας του διαγωνισμού.

Σε αντιπολιτευτική λογική, κινήθηκε και ο αναπληρωτής τομεάρχης Εξωτερικών κ. Κ. Γκιουλέκας που εν αναμονή της απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για την προσφυγή των Σκοπίων κατά της Ελλάδας, προέβη σε μια πολύ σκληρή ανακοίνωση.

Διχογνωμία για το χρόνο των εκλογών
Το θέμα του χρόνου των εκλογών αποτελεί ένα από τα κεντρικά θέματα συζήτησης στο εσωτερικό της Ν.Δ. Τη στιγμή που υψηλόβαθμα κομματικά στελέχη επιμένουν ότι η κυβέρνηση είναι μεταβατική και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση ο βίος της να παραταθεί, ορισμένοι φιλελεύθεροι βουλευτές της Ν.Δ. έχουν διαφορετική αντίληψη στις συνομιλίες τους στο παρασκήνιο.

Στην ίδια λογική με τους φιλελεύθερους κινήθηκε ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ κ. Κ. Μητσοτάκης που από την Κρήτη, αν και ανέφερε χθες ότι οι εκλογές πρέπει να γίνουν γρήγορα, παρατήρησε ωστόσο ότι κανείς πατριώτης Ελληνας δεν πρέπει να ζητήσει πρόωρα τη διακοπή του έργου της κυβέρνησης Παπαδήμου.

«Δεν είναι δυνατόν κανείς εχέφρων άνθρωπος και πατριώτης Ελληνας να δεχθεί ότι πρέπει να διακοπεί καλά και σώνει το έργο αυτής της κυβέρνησης που είναι η σωτηρία της πατρίδας» σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρώην Πρωθυπουργός.

Όμως βουλευτές αναφέρουν ότι η κυβέρνηση Παπαδήμου δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως «υπηρεσιακή», αλλά ως πλήρως λειτουργική και παραγωγική. «Όσο και αν αυτή η κυβέρνηση είναι μεταβατική, η αξία της δεν ορίζεται από τον σύντομο χρόνο ζωής της, αλλά από την εθνική χρησιμότητά της» είχε πει στη Βουλή ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. κ. Δ. Αβραμόπουλος, ενώ χθες ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης, σημείωσε (ΝΕΤ): «Έχουμε κάθε λόγο αυτή η κυβέρνηση να τρέξει ακόμη γρηγορότερα για να φέρει εις πέρας την αποστολή για την οποία έχει λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή.»

Εκλογές το Μάρτιο βλέπει η Ντόρα
Προς τα τέλη Μαρτίου οριοθετεί το χρόνο των εκλογών η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας κυρία Ντόρα Μπακογιάννη. Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό 102 της ΕΡΤ3 υπογράμμισε ότι υπάρχει βέβαια θέμα νομιμοποίησης της κυβέρνησης, αλλά χρειάζεται χρόνος για την ολοκλήρωση του έργου της, ενώ είπε ότι βλέπει εκλογές στα τέλη Μαρτίου. Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας δήλωσε ωστόσο ότι νιώθει δικαιωμένη από τις εξελίξεις, καθώς και η ΝΔ μετά από ένα χρόνο όπως είπε, προσαρμόστηκε με αυτό που η ΔΗΣΥ έλεγε εδώ και ένα χρόνο. 
 
tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου