Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Σπάει σε τρια μέρη η Ευρώπη!



Eναλλακτικές προτάσεις που θα συμπληρώνουν και θα ενισχύουν τη δημοσιονομική ορθοδοξία που προσπαθεί να επιβάλει η Γερμανία της Μέρκελ προωθούν από κοινού Βερολίνο και Παρίσι, εν όψει της Συνόδου Κορυφής στις 8 και 9 Δεκεμβρίου, που αναμένεται, έως έναν βαθμό, να αποτελέσει το στίγμα προθέσεων για το μέλλον όχι μόνο της ευρωζώνης αλλά ολόκληρης της Ε.Ε. Σύμφωνα με πληροφορίες της γερμανικής «Welt am Sonntag», η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί θα καταθέσουν στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής την πρόταση για τη συγκρότηση μιας «Σούπερ Λίγκας» της ευρωζώνης. Η πρόταση, που θα βάλει και επίσημα την ταφόπλακα στο αρχικό όραμα της Ενωσης της αλληλεγγύης, προβλέπει τη δημιουργία μιας Ευρώπης τριών ταχυτήτων. Εκτός από την Ε.Ε. των 27 και την ευρωζώνη των 17,
θα υπάρχει και ο λεγόμενος ισχυρός πυρήνας, στον οποίο θα ανήκουν όσα κράτη είναι διατεθειμένα να δεχτούν αυστηρά κριτήρια για τον περιορισμό του δημόσιου χρέους και τον έλεγχο του εθνικού τους προϋπολογισμού από τη συγκεκριμένη ομάδα. Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η εφημερίδα, η συγκεκριμένη ομάδα θα λειτουργεί στα πρότυπα της Συνθήκης του Σένγκεν, στην οποία συμμετέχουν και κράτη εκτός Ε.Ε. Η γαλλογερμανική κίνηση, που πιθανόν να κατατεθεί εντός των επόμενων ημερών, έχει ως απώτερο στόχο να λειτουργήσει ως μαξιλάρι ασφαλείας έως ότου αποφασιστεί και ψηφιστεί η αναθεώρηση της συνθήκης της Λισαβόνας, μια διαδικασία που μπορεί να αποδειχτεί ιδιαίτερα χρονοβόρα.

Η πρόταση Μέρκελ - Σαρκοζί περιλαμβάνει επίσης αναθεωρημένο ρόλο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία θα έχει τη δυνατότητα μεγαλύτερης παρέμβασης στις κεφαλαιαγορές, με αυξημένη αγορά ομολόγων κρατών-μελών της ευρωζώνης. Εάν αυτό επιβεβαιωθεί, θα αποτελέσει την πρώτη υποχώρηση της Γερμανίδας καγκελαρίου, η οποία δέχεται ασφυκτικές πιέσεις και στο εσωτερικό της χώρας της, μετά την αποτυχία της περασμένης εβδομάδας στη δημοπρασία γερμανικών ομολόγων.

Πάντως, ότι η ευρωζώνη κινείται πλέον ταχύτατα προς ένα νέο Σύμφωνο Σταθερότητας κατά τα γερμανικά πρότυπα επιβεβαιώνεται και επίσημα από την πλευρά του Παρισιού. Ενδεικτική ήταν η δήλωση της υπουργού Προϋπολογισμού της Γαλλίας Βαλερί Πεκρές στο Canal + ότι «είναι ένα νέο σύμφωνο διακυβέρνησης για όλα τα μέλη της ευρωζώνης: διακυβέρνηση με πραγματικούς κανόνες και πραγματικές κυρώσεις, που θα αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη». Στην πιο αυστηρή εκδοχή του ευρωπαϊκού Συμφώνου Σταθερότητας για τους δημοσιονομικούς κανόνες, εκτός από τη Γαλλία και τη Γερμανία, συμμετέχει και η Ιταλία του Μάριο Μόντι.

Το σενάριο της Ευρώπης των τριών ταχυτήτων δεν είναι νέο. Από το 2010 οι οικονομολόγοι της Standard & Poor’s είχαν προβλέψει το ενδεχόμενο δημιουργίας μιας Ε.Ε. τριών ταχυτήτων, με τις περιφερειακές αδύναμες οικονομίες, από τη μια πλευρά, τις ισχυρές της Γερμανίας και της Γαλλίας, από την άλλη, και τη βρετανική οικονομία στη μέση. Για Ευρώπη τριών ταχυτήτων εκτενείς αναφορές είχαν κάνει σε πρόσφατα άρθρα τους, μετά και το ναυάγιο του G20, οι οικονομολόγοι Πολ Κρούγκμαν και Νουριέλ Ρουμπινί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου