Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για τον εν δυνάμει πρωθυπουργό Αντώνης Σαμαρά

Βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή του δρόμου

Ο πρόεδρος τη Ν.Δ. την τελευταία εβδομάδα βρέθηκε σε πραγματικά δύσκολη θέση. Οι δάνειες δυνάμεις απαιτούσαν την υπογραφή του για να ξεμπλοκάρουν την 6η δόση του δανείου και παράλληλα πλήθος ήταν οι επιθέσεις προς το πρόσωπο του, τόσο από την αριστερά, όσο και από τα κόμματα και σχηματισμούς που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου. 
Από την μία να τον καλούν να υπογράψει, ώστε να υπάρχουν χρήματα στο ταμείο και να μην βαρέσει κανόνι -όπως λέει και ο λαός μας- η χώρα και από την άλλη να του ζητούν να πει όχι στην απίστευτη αυτή απαίτηση της τρόικας. 
Έτσι στην ζυγαριά ο κ. Σαμαράς έβαλε από την μία το να μπορούν να πληρωθούν παραμονές Χριστουγέννων τα εκατομμύρια των εργαζόμενων και η χώρα να συνεχίσει να λειτούργει ως ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος και από την άλλη να ρίξει στον Καιάδα την ελληνική υπερηφάνεια. 
Πραγματικά την κατάσταση στην οποία βρέθηκε ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν μπορούμε να την ευχηθούμε ούτε στον εχθρό μας. Κι αυτό διότι ο κ. Σαμαράς ισορρόπησε σε πραγματικά τεντωμένο σχοινί με τις πιέσεις να είναι αφόρητες. 
Ο κ. Σαμαράς κλήθηκε να δείξει τις σκακιστικές του ικανότητες και ειλικρινά πιστεύουμε ότι τα κατάφερε. Από την μία γλίτωσε την Ελλάδα από περιπέτειες, για τις οποίες την κύρια ευθύνη φέρει ο Γ. Παπανδρέου με την αλόγιστη απόφαση του για το δημοψήφισμα, όταν όλα έδειχναν πως μετά τη Σύνοδο Κορυφής της 27ης Οκτωβρίου θα υπήρχε εξομάλυνση. Από την άλλη έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στους δανειστές μας, πως δεν έχουν ξεμπερδέψει με την Ελλάδα. 

Έτσι στην επιστολή με τον πλέον επίσημο τρόπο επισημαίνει ότι το πρόγραμμα εξυγίανσης της χώρας απέτυχε παταγωδώς και ότι οι ακολουθούμενες πολιτικές δεν οδηγούν σε επιθυμητό αποτέλεσμα. Και σε αυτό δεν ευθύνονται μόνο οι αστοχίες των δύο τελευταίων χρόνων. Όπως επίσης στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα, πως οι όροι θα τεθούν και πάλι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τονίζοντας πως είναι αναγκαία η τροποποίηση των κανόνων. 
Κάτι που αποδεικνύει το ότι ο κ. Σαμαράς ούτε καν που σκέφτηκε να απεμπολήσει το δικαίωμα διαπραγμάτευσης. 
Όμως εδώ θα πρέπει να σκεφτούμε και την εμμονή των δανειστών στην υπογραφή Σαμαρά για να δοθεί η 6η δόση, κάτι που θα αποφασιστεί στο Eurogroup της 29ης Νοεμβρίου. 

Η τρόικα αντιμετωπίζει τον πρόεδρο της Ν.Δ. ως τον εν δυνάμει πρωθυπουργό και γι’ αυτό δίνει τόση σημασία στην υπογραφή. Αυτό από την μία προσθέτει κύρος στον αρχηγό της κεντροδεξιάς παράταξης και από την άλλη τον γεμίζει υποχρεώσεις για την επόμενη ημέρα, όταν και θα κληθεί μετά τις εκλογές να αναλάβει το τιμόνι της χώρας. 

Ο κ. Σαμαράς οφείλει απέναντι στον ελληνικό λαό να είναι έτοιμος για όλες τις κακοτοπιές. Ειδικά μετά την λαίλαπα Παπανδρέου, όπου επί δύο χρόνια το μόνο που έκανε ήταν να απαντά καταφατικά σε όλες τις απαιτήσεις των εταίρων μας, μη υπολογίζοντας τον ελληνικό λαό. Και η τελευταία κίνηση του Σαμαρά με την σύνταξη και την αποστολή της επιστολής αποδεικνύει, ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. είναι πανέτοιμος για αλλεπάλληλες παρτίδες σκακιού υψηλότατου επιπέδου. 

Το ζήτημα που τίθεται, λοιπόν, είναι εάν όλοι οι υπόλοιποι στη Ν.Δ. έχουν την θέληση και την δυνατότητα να ακολουθήσουν τον αρχηγό σε αυτό το δύσκολο δρόμο για το καλό της πατρίδας. Και το λέμε αυτό, διότι με τις δηλώσεις, τις κοκορομαχίες και τις διαρροές σε φίλους δημοσιογράφους δεν επιτυγχάνεται απολύτως τίποτα. 

Αντίθετα φτιάχνεται μία εικόνα στην κοινωνία για συνύπαρξη αργόσχολων, οι οποίοι θυμίζουν περισσότερο ρεμπέτ-ασκέρι, παρά δίδεται η εντύπωση ότι υπάρχει ένας οργανωμένος μηχανισμός, ο οποίος έχει πρόγραμμα, στόχους και τρόπο διοίκησης για το καλό του τόπου. 

Ο κ. Σαμαράς με τη δήλωση του πως όποιος ανοίγει ανύπαρκτα θέματα εντός του κόμματος θα εκδιωχθεί, έδειξε προς όλους ότι πρέπει να ακολουθήσουν τη ρότα που έχει χαράξει ο καπετάνιος. 
Αναμφίβολα είναι απόλυτα θεμιτές οι διαφορετικές απόψεις και οι διαφωνίες. Όπως επίσης και οι προτάσεις για άλλη πολιτική σε επιμέρους θέματα. Εξάλλου αυτό αρμόζει σε ένα μεγάλο πολυτασικό κόμμα εξουσίας. Όμως είναι άλλο η διαφωνία και η διαφορετική πρόταση κι άλλο το ξεκατίνιασμα σε ραδιοτηλεοπτικά μέσα και σε ιστοσελίδες. 

Ας αναλογιστούν όλοι εντός της Ν.Δ. το δύσκολο έργο που τους περιμένει. Μόλις το αναλογιστούν θα τους κοπεί η όρεξη για καβγαδάκια και διαφωνίες ιδεολογικού περιεχομένου. Είτε αυτοί είναι βουλευτές, είτε φίλοι, είτε μικρά, μεσαία και μεγάλα στελέχη της παράταξης. 

Και μάλιστα τώρα που βρισκόμαστε στην αρχή ενός δύσβατου και κακοτράχαλου δρόμου.
elpida

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου