Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Στην κόψη του ξυραφιού Ελλάδα και Ευρωζώνη


Δύο είναι τα κρίσιμα ραντεβού για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη. Το ένα είναι την Τρίτη όπου το Γιουργκρούπ θα αποφασίσει να θα δώσει την 6η δόση στη χώρα μας ή θα πάμε σε χρεοκοπία.
Το δεύτερο ραντεβού είναι στις 8 Δεκεμβρίου όπου στη Σύνοδο Κορυφής θα συζητηθεί το μέλλον της Ενωμένης Ευρώπης, κι αν υπάρχει αυτό. Θα παρουσιαστούν πιθανότατα τα σχέδια των Γερμανών για το πώς αυτοί αντιλαμβάνονται την ΕΕ αν και μέχρι τότε έχουμε να δούμε πολλά μπρα ντε φερ με τις άλλες χώρες και κυρίως με το μέτωπο που έχουν συγκροτήσει Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία.

Εκτός σοβαρού απροόπτου λοιπόν την Τρίτη η Ελλάδα θα πάρει την 6η δόση, εκτός κι αν έχουν αποφασίσει να μας πετάξουν έξω από την ΕΕ. Άλλωστε τα λεφτά θα τα πάρουμε μεταξύ άλλων και από τους Ισπανούς και τους Ιταλούς που δανείζονται πλέον επιτόκια – φωτιά.
Αλλά απ’ ότι φαίνεται θα είναι ένα «δώρο» στην κυβέρνηση Παπαδήμου η 6η δόση έτσι ώστε να συμφωνήσει στα όσα έρχονται το αμέσως επόμενο διάστημα. Για παράδειγμα κάτι ακούγεται ότι μπορεί η Ελλάδα να αποδεχθεί μεγαλύτερο κούρεμα του χρέους της με αντάλλαγμα τη μεταφορά των ομολόγων από το ελληνικό στο αγγλικό δίκαιο το οποίο επιτρέπει την κατάσχεση κρατικής περιουσίας.
Ωστόσο, ακόμη κι αν δοθεί η 6η δόση, στον αέρα βρίσκεται η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου και το PSI. Η κίνηση Γάλλων, Ισπανών και Ιταλών να αρνηθούν συμμετοχή των ιδιωτών στο κούρεμα, ουσιαστικά τινάζει στον αέρα τη συμφωνία ενώ υπάρχει το ενδεχόμενο να ζητήσουν κούρεμα κι άλλες χρεοκοπημένες χώρες.
Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, η Ευρωζώνη βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού. Σύμφωνα με δηλώσεις της Γαλλίδας υπουργού  Προϋπολογισμού, Β. Πεκρές, έκανε λόγο για νέο σύμφωνο διακυβέρνησης το οποίο θα προβλέπει πολύ αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες, κυρώσεις για τις απείθαρχες χώρες ή και αποβολή χώρας – μέλους με αντάλλαγμα πιθανότατα ευρωομόλογο και αγορά ομολόγων με μεγαλύτερη άνεση από την ΕΚΤ.
«Η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία θέλουν να είναι η κινητήρια δύναμη μιας περισσότερο ολοκληρωμένης Ευρώπης, πολύ πιο συμπαγούς με πιο σωστούς κανόνες που δεν θα επιτρέπουν δολοπλοκίες», δήλωσε η Γαλλίδα υπουργός.
Αλλά και η εφημερίδα Welt am Sontag αποκαλύπτει σχέδιο της Μέρκελ και του Σαρκοζί το οποίο θα καταθέσουν τις επόμενες ημέρες. Αυτό θα προβλέπει τη δημιουργία ουσιαστικά μιας ευρωζώνης στην οποία θα μπορούν να συμμετέχουν μόνο οι πειθαρχημένες χώρες, οι οποίες θα βάζουν κανόνες για περιορισμό του δημοσίου χρέους ενώ θα πρέπει να αποδεχθούν και μια ομάδα που θα ελέγχει τον προϋπολογισμό τους. Μάλιστα κάνουν λόγο τα ξένα μέσα ενημέρωσης για μια Ευρώπη που θα λειτουργεί στα πρότυπα της συνθήκης Σένγκεν.
Πρόκειται όπως είναι ξεκάθαρο για γερμανικό σχέδιο με την αποδοχή της Γαλλίας και με αντάλλαγμα το ευρωομόλογο για το οποίο δείχνει να υποχωρεί η Μέρκελ. Έτσι, δε θα χρεοκοπήσει καμιά χώρα, δε θα διαλυθεί το ευρώ αλλά θα δημιουργηθεί ένα διαφορετικό τοπίο στην Ευρώπη η οποία θα κινείται με τρεις ταχύτητες.
Η μία θα είναι ο σκληρός πυρήνας των πειθαρχημένων και οικονομικά εύρωστων οικονομιών. Η άλλη θα είναι αυτή των προβληματικών οικονομιών που θα χρησιμοποιούν όμως το ευρώ αλλά ίσως σε διαφορετική μορφή και φυσικά τιμή και θα είναι και οι χώρες της ΕΕ των 27 που είναι εκτός ευρωζώνης.
Ίσως, η 8η Δεκεμβρίου να σημάνει την αλλαγή της συνταγματικής συνθήκης, εκτός αν οι εξελίξεις είναι ραγδαίες.
Σύμφωνα τέλος με το Reuters, το Βερολίνο και το Παρίσι έχουν πλέον καταλάβει πως δεν μπορούν να πείσουν και τους «27» της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υιοθετήσουν το σχέδιο για την αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία που προωθούν.  Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες από Γερμανούς και άλλους Ευρωπαίους αξιωματούχους, οι οποίοι γνωρίζουν το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη, η πρώτη επιλογή της Γαλλίας και της Γερμανίας είναι να υιοθετηθεί η συμφωνία σε επίπεδο Ευρωζώνης. Η δεύτερη λύση που εξετάζουν είναι να προχωρήσουν με 8 έως 10 μέλη από τα «17». Το τρίτο σενάριο προβλέπει μια διμερή συμφωνία μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας, την οποία θα μπορούν να συνυπογράψουν αργότερα κι άλλες χώρες.
Το σχέδιο για Ευρωζώνη δύο ταχυτήτων δεν είναι απίθανο, καθώς -όπως σημειώνουν αξιωματούχοι- υπάρχουν χώρες – μέλη της Ευρωζώνης που είτε αμφισβητούν, είτε δεν μπορούν να ακολουθήσουν το σφιχτό πλαίσιο δημοσιονομικής πειθαρχίας που επιθυμεί να επιβάλει το Βερολίνο.
Το Reuters σημειώνει χαρακτηριστικά ότι εκτός της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, που βρίσκονται στο μηχανισμό στήριξης, ακόμη και η Ιταλία, η Ισπανία ή άλλες χώρες της ανατολικής Ευρώπης, όπως η Σλοβακία, δεν θα κατάφερναν να εφαρμόσουν το αυστηρό πλαίσιο στους προϋπολογισμούς τους, υπό τις δεδομένες οικονομικές συνθήκες, ακόμη κι αν το ήθελαν…
Αναλυτές εκτιμούν ότι η επιλογή για «Ευρωζώνη δύο ταχυτήτων» θα αποτελούσε ισχυρό μέσο πίεσης για τους αμφιταλαντευόμενους, ώστε να προσχωρήσουν στο γαλλογερμανικό σχέδιο, υπό το φόβο ότι οι αγορές θα τους εκλάμβαναν ως τους αδύναμους κρίκους. Ή ως χώρες β’ κατηγορίας στην Ευρωζώνη, δηλαδή χώρες που μπορεί να έχουν το ίδιο νόμισμα, αλλά δεν έχουν πλήρη δικαιώματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου