Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Πάνε (εμμέσως) στο 70% το «κούρεμα» του χρέους



Ο «καθαρός γερμανισμός» αποτελεί θανάσιμη παιδική αρρώστια για τον ευρωπαϊσμό και η Γερμανία ήταν δυστυχώς πάντα επιρρεπής σε αυτόν. Οι κραδασμοί στον πυρήνα του ευρώ πλήττουν σοβαρά το κύρος του κοινού νομίσματος, ενώ στη Γαλλία πληθαίνουν εκείνοι που μετατρέπουν τα λεφτά τους σε δολάρια. Η συγκεκριμένη εξέλιξη τρομάζει τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, που, ενώ αποτελούσε μέχρι τώρα τον ισχυρότερο παραστάτη της «γερμανικής Ευρώπης», φαίνεται να τρομάζει από την τευτονική μονομέρεια της συναδέλφου του Ανγκελα Μέρκελ.

Η αποδυνάμωση του ευρώ σε σχέση με το δολάριο διευκολύνει προς το παρόν τη Γερμανία, καθώς τη βοηθά να διατηρεί σε υψηλά επίπεδα τις εξαγωγές. Αντίθετα, αυξάνει τα προβλήματα του Αμερικανού προέδρου Ομπάμα, που δεν επιθυμεί αποδυνάμωση του ευρωπαϊκού νομίσματος.

Ο γαλλογερμανικός άξονας, που επεξεργάζεται ένα νέο σύμφωνο σταθερότητας, δυσαρέστησε μέχρι και τον επίτροπο Ολι Ρεν που πήρε προχθές, μιλώντας στην ιταλική Βουλή, αποστάσεις από τη διακυβέρνηση της Ευρώπης με δικτατορικό τρόπο.

Ο ίδιος έθεσε τρεις προϋποθέσεις που διασφαλίζουν τη συνέχιση της ύπαρξης του ευρώ: 1) Να πειστεί η Γερμανία για την κρισιμότητα της έκδοσης ευρωομολόγων. 2) Να νιώσουν οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι τη σημασία της βαθύτερης ενοποίησης και της αυστηρότερης οικονομικής διακυβέρνησης. 3) Τα παραπάνω να γίνουν στη βάση της πολυφωνίας και όχι της δικτατορίας δύο κρατών, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κοινοτικός επίτροπος.

Η αγωνία για το μέλλον του ευρώ ενισχύεται από τις πιέσεις που δέχονται Ισπανία και Ιταλία. Η πρώτη σκέφτεται να αποτανθεί για βοήθεια στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (EFSF), ενώ στις ιταλικές εφημερίδες εμφανίζονται σενάρια που θέλουν το ΔΝΤ να σώζει και την Ιταλία...

Η Γαλλία, βλέποντας τις επιθέσεις στις δύο μεγάλες χώρες της ευρωζώνης, πρότεινε να αναλάβει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) την πρωτοβουλία να τυπώσει χρήμα. Η πρόταση έπεσε πάνω στον γερμανικό ύφαλο, ο οποίος δέχτηκε ως μόνη παραχώρηση στο έκτακτο των συνθηκών τη συνέχιση από την ΕΚΤ της αγοράς ομολόγων (που ήδη γίνεται) των χωρών που βρίσκονται σε πίεση.

Μέσα σε αυτήν την αφηνιασμένη θάλασσα η Ελλάδα προσπαθεί να βρει αγκυροβόλιο. Εκτός από την 6η δόση, προτεραιότητα σημαντική είναι η ολοκλήρωση του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων (PSI).

Στις διαπραγματεύσεις, εκτός του «κουρέματος» του 50%, η Ελλάδα προτείνει η καθαρή τρέχουσα αξία των νέων ομολόγων να διαμορφωθεί στο 25% της αξίας αυτών που αντικαθιστούν, αντί του 45% που ανέμεναν οι τράπεζες. Ανοιχτά παραμένουν επίσης και τα θέματα που αφορούν το κουπόνι των νέων ομολόγων.

Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι από την εφαρμογή του PSI να υπάρχει ετήσια εξοικονόμηση τόκων της τάξης των 4,5-5 δισ. ευρώ.

Για να αντεπεξέλθουν στο PSI, οι ελληνικές τράπεζες θα ενισχυθούν με 30 δισ. ευρώ μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.


Δ.Γ. Παπαδοκωστόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου