Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Όταν στον Γοργοπόταμο στέλνεις τον Γραμματέα Καταναλωτή, είναι ώρα να φεύγεις!


Γράφει η Σοφία Βούλτεψη


Από τότε που βρέθηκε η συγγνώμη, χάθηκε το φιλότιμο. Μιλώντας στο «Σπίγκελ» ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου παραδέχθηκε πως δεν είναι αλάνθαστος.

«Κάναμε λάθη», είπε. «Και εγώ ο ίδιος έκανα λάθη». Από την απάντησή του, βέβαια, δεν προκύπτει πως θέλει να παραδεχθεί ποια ακριβώς ήταν τα λάθη του – κάτι ψέλλισε για καθυστερήσεις και υπερβολικά βάρη στον λαό.

Παραδέχεται αορίστως πως έγιναν λάθη, πως έκανε λάθη και δείχνει να θεωρεί πως πλήρωσε με τον πρωθυπουργικό του θώκο.

Αυτό, όμως, ούτε αποτελεί σπουδαία τιμωρία, ούτε διορθώνει τα λάθη.

Και στην ουσία πρόκειται για μια γρήγορη αυτοκριτική ως προϊόν πρόχειρης μεταμέλειας, ενώ μέχρι την τελευταία στιγμή υποστήριζε πως «σώζουμε την Ελλάδα».

Ακόμη και στο υπουργικό συμβούλιο στη διάρκεια του οποίου ανακοίνωσε την απόφασή του «να κινήσει τις διαδικασίες», επέμενε πως δεν χρειάζεται κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, διότι «εμείς είμαστε κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας».

Παρ' όλα αυτά, στη συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό χρειάστηκε να ψάξει πολύ για να εντοπίσει κάποια θετικά της κυβέρνησής του και στο τέλος κάτι ανέφερε για αναμόρφωση του ασφαλιστικού (την οποία ο ίδιος εμπόδιζε όταν βρισκόταν στην αντιπολίτευση) και τα γνωστά περί της (ανύπαρκτης) διαφάνειας, αλλά και περί… εξάλειψης της γραφειοκρατίας και… μείωσης των δαπανών.

Τίποτε από αυτά δεν έχει γίνει. Ο κ. Παπανδρέου εξακολουθεί να αναφέρεται στο προ του 2009 πρόγραμμα του κόμματός του, δηλώνοντας αναληθώς ότι έχει εφαρμοστεί και έχει αποφέρει καρπούς.

Και σα να μην έφθανε αυτό, ο ίδιος μεν έφυγε (λέμε τώρα), αλλά μας άφησε κληρονομιά ένα υπουργικό συμβούλιο που αποδεδειγμένα υπήρξε το πιο ανίκανο από όσα έχουν περάσει από τη χώρα.

Τώρα, όλοι μαζί διαγκωνίζονται για το ποιος θα βρεθεί σε προνομιακότερη θέση όσον αφορά στον αγώνα της διαδοχής, ενώ παράλληλα εξαπολύουν βέλη ο ένας στον άλλον.

Αυτά δεν συμβαίνουν πουθενά. Πηγαίνουμε από επεισόδιο σε επεισόδιο. Ο κ. Πάγκαλος, αν και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης από την πρώτη ημέρα, θυμήθηκε τώρα να μας πει πως η κυβέρνηση απέτυχε στην εφαρμογή του Μνημονίου (που περιλάμβανε και τις συγχωνεύσεις οργανισμών για την οποία ήταν υπεύθυνος ο ίδιος), ασκώντας παράλληλα κριτική τόσο στο οικονομικό επιτελείο, όσο και στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη.

Ο τελευταίος, δέχθηκε τα πυρά του κ. Πάγκαλου προφανώς επειδή δεν σπάει αρκετά κεφάλια η αστυνομία, όταν υπάρχουν κινητοποιήσεις, αλλά και επειδή ο ίδιος (ο Πάγκαλος), στας δυσμάς του βίου του, όπως, είπε, δεν μπορεί να κυκλοφορήσει στην Πλατεία Συντάγματος χωρίς «να λοιδορηθεί από τον κάθε τυχόντα».

Για το πρώτο, το συζητάμε. Αν αποφασίσουμε ότι η χώρα πρέπει να κυβερνηθεί με μεγαλύτερο σπάσιμο κεφαλιών, το ξανασυζητάμε.

Για το δεύτερο, δεν αντιλαμβάνομαι τι μπορεί να κάνει η αστυνομία. Να περιμένει στο Σύνταγμα μπας και περάσει ο κ. Πάγκαλος και του πετάξει καμιά κουβέντα κανένας πολίτης, οπότε να συλληφθεί πάραυτα;

Ακατανόητα πράγματα. Δηλαδή το γεγονός ότι ο κόσμος διαμαρτύρεται και αισθάνεται απέχθεια για όλους όσοι κυβέρνησαν τη χώρα τα τελευταία τριάντα χρόνια είναι ζήτημα… καλύτερης αστυνόμευσης;

Το γεγονός ότι ο πολιτικός κόσμος δεν μπορεί να παρευρεθεί σε παρελάσεις και άλλες τελετές – όπως έγινε και προχθές με την 189η επέτειο της απελευθέρωσης του Ναυπλίου – είναι θέμα που μπορεί να αντιμετωπιστεί με αστυνομικά μέτρα;

Για το γεγονός ότι στην 69η επέτειο από την ανατίναξη της Γέφυρας του Γοργοποτάμου, της σημαντικότερης στιγμής της ενωμένης Εθνικής Αντίστασης, την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο… Γενικός Γραμματέας Προστασίας του Καταναλωτή, ποιος φταίει;

Και δεν έφτανε αυτό. Ο κ. Παπουτσής δεν το άφησε να πέσει κάτω. Εξέδωσε γραπτή ανακοίνωση εναντίον του αντιπροέδρου της κυβέρνησης στην οποία μετέχει!

Με αιχμές για την ηλικία του αντιπροέδρου και για το επίπεδο αντίληψης της πραγματικότητας που διαθέτει σχετικά με τους λόγους για τους οποίους αντιδρά ο κόσμος!

Όταν δεν μας φορολογούν, μας απασχολούν με τα αυτονόητα και με διάφορα σοφίσματα.

Τόσο οι μετέχοντες σ’ αυτό το αγλάισμα που είναι η κυβέρνηση Παπαδήμου, όσο και ο (μέχρι στιγμής) αρχηγός τους.

Αλλά ο κ. Παπανδρέου, μιλώντας στον «Κόσμο του Επενδυτή» (12-13 Σεπτεμβρίου του 2009), είχε μιλήσει για… κράτος-στρατηγείο με 16 υπουργεία και 4 θεματικούς κύκλους (Άμυνα και εξωτερική πολιτική, δημόσια τάξη, ασφάλεια και δικαιοσύνη, μεγάλες υποδομές και οικονομία).

Και σε άλλη συνέντευξη, στην Ελευθεροτυπία, μιλούσε για εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς. «Υπάρχουν πολλοί άξιοι Έλληνες εκτός ΠΑΣΟΚ, αλλά και εκτός κομμάτων, τους οποίους θα καλέσω να συμβάλουν από θέσεις ευθύνης», έλεγε.

Προφανώς, εννοούσε την… κυβέρνηση που θα σχηματιζόταν στην Ιταλία δυο χρόνια αργότερα.

Ο ίδιος, όχι μόνο μας βομβάρδισε με υπουργούς, αναπληρωτές και υφυπουργούς, αλλά τους φόρτωσε και στην σημερινή δήθεν κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας.

Ο κ. Παπανδρέου, από τη ΔΕΘ, είχε επίσης υποσχεθεί τον Σεπτέμβριο του 2009 μεγάλη δραστηριότητα για τις πρώτες εκατό ημέρες (που ως γνωστόν πήγαν χαμένες και αυτές και άλλες εκατό, σύνολον τουλάχιστον διακόσιες).

Και τι δεν είχε υποσχεθεί ο άνθρωπος στο πλαίσιο του «Σχεδίου Εθνικής Ανάτασης», όπως είχε διαφημιστεί:

Αυστηροί κανόνες Δημοσιονομικής Διαχείρισης (μέτρα για τη δημοσιονομική εξυγίανση, διπλογραφικό σύστημα σε όλους τους Οργανισμούς, κωδικοποίηση φορολογικής νομοθεσίας, επαναφορά πόιντ σίστεμ, κατάργηση Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων. Σύστημα σύνδεσης των Υπηρεσιών των υπουργείων Οικονομίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Αλλαγή συστήματος προμηθειών, ειδικά στα νοσοκομεία). Κατάργηση «γαλάζιων» ρυθμίσεων στο Ασφαλιστικό, οικονομική ενίσχυση του συστήματος, καθιέρωση βασικής σύνταξης ως κοινή αφετηρία για όλες τις συντάξεις (950 ε το ζευγάρι, 550 για τον συνταξιούχο).

Αλλαγές στον Τειρεσία για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθιέρωση πλαισίου για την άρση αντικινήτρων επιχειρηματικότητας και αύξηση της χρηματοδότησής τους μέσω ΤΕΜΠΤΕ. Κατάργηση ΕΤΑΚ και επιστροφή Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας. Ενίσχυση του εισοδήματος με αυξήσεις στους μισθούς πάνω από τον πληθωρισμό, χορήγηση έκτακτου επιδόματος στους φτωχούς, πάγωμα τιμολογίων ΔΕΚΟ για την καταπολέμηση της ακρίβειας.

Τα είπε και στη δήλωσή του με την προκήρυξη των εκλογών:

«Έχουμε τη γνώση, έχουμε την πολιτική βούληση. Ξέρουμε τα προβλήματα. Έχουμε προτείνει λύσεις. Λύσεις αξιόπιστες, που σέβονται το βιός και τις ελπίδες του ελληνικού λαού. Λύσεις εφικτές, αλλά και δίκαιες. Λύσεις που υπηρετούν τον πολίτη και όχι μικροκομματικά ή ισχυρά συμφέροντα των λίγων».

Και επίσης:  «Έχουμε σχέδιο. Σχέδιο ανάπτυξης και εξόδου από τη σημερινή κρίση, που σε τόσους τομείς μαστίζει την καθημερινή ζωή των πολιτών. Έχουμε και τη δύναμη και την τόλμη να συγκρουστούμε με κάθε κατεστημένο που κρατά τη χώρα μας καθηλωμένη».

Με συγχωρείτε, κ. Πάγκαλε, αλλά αν πρέπει να σπάσουν κάποια κεφάλια, αυτά δεν ανήκουν σ’ αυτούς που σας πίστεψαν και σας ψήφισαν.

Γι’ αυτό δεν τολμάει κανείς να εμφανιστεί στον Γοργοπόταμο και στέλνετε τον Γενικό Γραμματέα Προστασίας Καταναλωτή!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου