Δευτέρα 8 Αυγούστου 2011

Οι επόμενες ημέρες θα είναι κρίσιμες για την Ελλάδα


Αν η επιλεκτική χρεοκοπία που επελέγη πριν μερικές εβδομάδες ήταν το μη χείρον βέλτιστον, αυτό που θα ακολουθήσει εξαιτίας της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης θα είναι δράμα για την Ελλάδα.
Η υποβάθμιση της οικονομίας των ΗΠΑ σε συνδυασμό με το οικονομικό τσίρκο της Ευρωζώνης και τους νάνους πολιτικούς που κυβερνούν την Ευρώπη, προκαλούν όχι απλά πανικό στη χώρα μας αλλά μια βεβαιότητα ότι δε θα βγει αλώβητη από αυτή την κατάσταση.
Κατ’ αρχάς, η χασούρα των Κινέζων από τα
αμερικανικά ομόλογα δε θα επιτρέψει σε κινεζικά κεφάλαια να έλθουν και να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα αλλά και πορτογαλικά, ιταλικά, ισπανικά.
Επίσης, η κακή κατάσταση των ΗΠΑ βάζει σε δεύτερες σκέψεις την πολιτική του ΔΝΤ το οποίο δε φέρεται πλέον διατεθειμένο να δανείζει και να περιμένει πότε θα τα πάρει πίσω όπως στην περίπτωση της Ελλάδας. Δεν είναι τυχαίες οι πληροφορίες από την Ουάσιγκτον ότι η Λαγκάρντ ζητά επιπλέον κούρεμα στα ελληνικά ομόλογα, ουσιαστικά χρεοκοπία. Επίσης, πιέζει για ακόμη πιο σκληρά μέτρα λιτότητας και δημοσιονομικής προσαρμογής αν θέλουμε να μας δώσουν την 8η δόση του πρώτου δανείου και τα λεφτά που τους αναλογούν από το νέο δανεισμό ύψους 109 δις ευρώ.
Στην Ευρώπη τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλά και οι πιέσεις σε Ιταλία και Ισπανία αλλάζουν τα δεδομένα. Για φανταστείτε να χρειαστούν βοήθεια αυτές οι δύο χώρες. Που θα βρεθούν 490 δις για την Ιταλία και άλλα 290 δις για την Ισπανία;
Κάποιοι ήδη κάνουν λόγο για… χρεοκοπία της Ενωμένης Ευρώπης και του ευρώ και για αδυναμία να βρει τόσα λεφτά αλλά και όσα απαιτούνται για να σωθεί η Ελλάδα όπως είχε συμφωνηθεί στις Βρυξέλλες. Τίθεται δηλαδή εν αμφιβόλω η παροχή της βοήθειας στο μέλλον για τη χώρα μας εκτός κι αν γίνει πλέον πραγματικότητα το ευρωομόλογο. Και σ’ αυτή την ωστόσο θα πρέπει να βρεθούν επενδυτές για να τα αγοράσουν.
Οι Ευρωπαίοι δεν αποκλείεται να ζητήσουν ή μάλλον να απαιτήσουν από την Ελλάδα πιο σκληρές μεταρρυθμίσεις, ποιο γρήγορες ιδιωτικοποιήσεις, νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, νέους φόρους. Και δε θα δείξουν έλεος αν ο προϋπολογισμός δε βγαίνει και η κυβέρνηση δε μπορεί να βρει έσοδα. Πλέον η διαπραγμάτευση με την τρόικα βρίσκει σε ακόμη περισσότερο δεινή θέση την Ελλάδα η οποία θα αναγκαστεί να αποδεχθεί πολύ επώδυνες αποφάσεις.
Η παγκόσμια αναταραχή ευνοεί και τις επιδιώξεις της Μέρκελ για σκλήρυνση της στάσης εναντίον της Ελλάδας. Δεν είναι καθόλου τυχαίο δημοσίευμα του Spiegel που αναφέρει ότι η καγκελάριος Μέρκελ φέρεται να επιμένει στη λιτότητα και στις περικοπές δαπανών ως μόνη συνταγή για την κρίση χρέους στην Ευρώπη.
Κι όλα αυτά με μια κυβέρνηση που πνέει τα λοίσθια, που δεν μπορεί να διαχειριστεί μικρότερες κρίσεις, όχι μια σαν κι αυτή. Μια κυβέρνηση που με τις κινήσεις της έχει κλείσει τα σχολεία και τα πανεπιστήμια, έχει κλείσει τα νοσοκομεία, τα ασφαλιστικά ταμεία είναι στο κόκκινο, τα ταμεία είναι άδεια, οι οφειλές του κράτους αυξάνοντα κι έχουν ξεπεράσει τα 6,5 δις ευρώ.
Δυστυχώς οι επόμενες ημέρες θα κρίνουν πολλά για την παγκόσμια οικονομία. Θα κρίνουν όμως και το μέλλον της Ελλάδας που τώρα πια είναι ακόμη πιο κοντά σε μια καραμπινάτη χρεοκοπία χωρίς υποκοριστικά και επιθετικούς προσδιορισμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου