ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΗΜΕΡΕΣ η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει, ύστερα από πολύμηνη καθυστέρηση, τις τελικές της αποφάσεις για τις κρατικές υπηρεσίες που κλείνουν ή συγχωνεύονται. Ανεξάρτητα από τις αντιδράσεις των εργαζομένων, για το εάν οι συγκεκριμένοι φορείς παράγουν έργο ή όχι, η κυβέρνηση βρίσκεται εκτεθειμένη καθώς ταυτόχρονα οδηγεί σε παράλυση έναν από τους σημαντικότερους και πιο επιτυχημένους θεσμούς της δημόσιας διοίκησης. Πρόκειται για τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών, που δημιουργήθηκαν το 2003 από το «εκσυγχρονιστικό» ΠΑΣΟΚ, αναβαθμίσθηκαν την περίοδο διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, και τώρα απειλούνται με λουκέτο από τον Γιώργο Παπανδρέου.
ΠΑΝΩ ΑΠΟ 60.000 ΠΟΛΙΤΕΣ προσέρχονται καθημερινά στα ΚΕΠ προκειμένου να παρακάμψουν τη γραφειοκρατία των «κλασικών» δημοσίων υπηρεσιών. Ωστόσο τους τελευταίους μήνες διαπιστώνεται ο σταδιακός εκφυλισμός του θεσμού, πρώτα με περιορισμό των ωρών και ημερών λειτουργίας και τώρα με το διαφαινόμενο κλείσιμο τετρακοσίων από το σύνολο των 1.100 ΚΕΠ, ελλείψει προσωπικού.
ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΟΣΤΟΜΕΣ κυβερνητικές δεσμεύσεις για «ηλεκτρονική διακυβέρνηση» με τη θέσπιση μάλιστα αντίστοιχου υπουργείου, που θα είχε κεντρικό ρόλο για την αναβάθμιση της δημόσιας διοίκησης, περάσαμε στην κατάρρευση υπηρεσιών, που έχουν συνδεθεί με την εξυπηρέτηση του πολίτη.
ΚΑΙ ΟΜΩΣ η έλλειψη προσωπικού θα μπορούσε να αντιμετωπισθεί μέσω του συστήματος των μετατάξεων από φορείς που κλείνουν ή από δήμους που έχουν πλεονάζον προσωπικό. Το κλείσιμο των ΚΕΠ σηματοδοτεί την επιστροφή στη γραφειοκρατία και στην οπισθοδρόμηση της δημόσιας διοίκησης, που δεν δικαιολογείται, παρά την τραγική οικονομική κατάσταση των ΟΤΑ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου