Σάββατο 20 Αυγούστου 2011

Διπλό τουρκικό χτύπημα σε Αιγαίο και Έβρο



- Το απόρρητο σενάριο της Άγκυρας για κατάληψη μεγάλου Ελληνικού νησιού - Το παιχνίδι των στρατηγών - Η έμπρακτη αμφισβήτηση των χωρικών υδάτων και το εναλλακτικό σχέδιο για την ΑΟΖ
  • Γράφει ο Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος
Χρόνος μπαίνει, χρόνος βγαίνει, αδιατάρακτα συνεχίζει να εκσυγχρονίζεται και να αναβαθμίζεται η τουρκική επιθετική αιχμή κατά της Ελλάδας, όπως επίσης η αμυντική βιομηχανία και οι εξοπλισμοί της γείτονος, ανεξάρτητα και από τις σχέσεις στρατού και Ερντογάν και από τις «ανόδους» και «καθόδους» του πολιτικού κλίματος στα Ελληνοτουρκικά.
Σύμφωνα με πληροφορίες από διπλωματικούς κύκλους στην Τουρκία, τα δύο τελευταία χρόνια πραγματοποιούνται επισταμένες αλλαγές στη συγκρότηση, στη δομή διοίκησης, στη σύνθεση, στην οροφή και στο σύστημα προμηθειών και στο δόγμα επιχειρήσεων των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι αλλαγές που γίνονται στη Δύναμη Ειδικής Αποστολής Αιγαίου, την περίφημη EMOGK (Ege Muhabere Ozel Gozev Komuntaligi) για την διεξαγωγή επιθετικών επιχειρήσεων στο Αιγαίο. Σημαντικό θεωρούν οι ίδιοι κύκλοι το γεγονός ότι έχουν αναβαθμιστεί οι ασκήσεις «Εφές» και «Ντενίζ Κουρντού», που διεξάγονται κάθε χρόνο στα μικρασιατικά παράλια με σενάριο την κατάληψη ενός μεγάλου Ελληνικού νησιού.

Ειδικότερα, οι Τούρκοι προσπαθούν να συμπιέσουν τον χρόνο προετοιμασίας για την κλιμάκωση των επιχειρήσεων και έγκυρης προειδοποίησης, από 48-72 που είναι σήμερα, σε 24-36 ώρες.

Και το 2010 και το 1011, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το κύριο τμήμα της άσκησης (απόβαση σε Ελληνικό νησί) πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας και όχι με το πρώτο φως της αυγής, όπως είθισται σε τέτοιου είδους επιχειρήσεις.

Οι ίδιοι διπλωμάτες εκτιμούν ότι τα τουρκικά σχέδια περιλαμβάνουν ταυτόχρονο διπλό χτύπημα σε Αιγαίο και Θράκη.

Το επίκαιρο θέμα της ΑΟΖ εξετάστηκε επίσης κατά την διάρκεια των δύο ασκήσεων. Οι Τούρκοι επιτελείς κινούνται στη βάση της υπόθεσης των Ελληνικών ερευνών σε αμφισβητούμενη από τους ίδιους ζώνη, προβλέποντας αποφασιστική αντίδραση με πιθανή χρήση βίας και αποστολή αεροναυτικών ενισχύσεων στην περιοχή του επεισοδίου.

Αντιθέτως, η Άγκυρα εκτιμά ότι το αντίστροφο σενάριο (εκτέλεση ερευνών από τους Τούρκους στην Ελληνική ΑΟΖ) θα επιφέρει την περισσότερο ή λιγότερο ήπια αντίδραση της Αθήνας.

Οι τουρκικές ασκήσεις διεκόπησαν στις 24 Μαΐου, όταν συνελήφθη ο πτέραρχος Μπαλανλί, στα πλαίσια της ανάκρισης για την υπόθεση Εργκένεκον. Η ηγεσία των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων απείλησε την κυβέρνηση ότι θα διακόψει την άσκηση και στη συνέχεια την διέκοψε χωρίς να ολοκληρωθεί…

Δημοσιεύτηκε στον «Κόσμο του Επενδυτή»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου