Σάββατο 20 Αυγούστου 2011

Σκληρό ροκ» ετοιμάζει το Φθινόπωρο ο Σαμαράς, στόχος; η αυτοδυναμία

Με την «επανεκκίνηση» της Βουλής στις 22 Αυγούστου θα ενταθεί η αντιπαράθεση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ για την οικονομία και την καθημερινότητα
«Σκληρό ροκ» ετοιμάζει το Φθινόπωρο ο Σαμαράς
«Στόχος οι εκλογές για νίκη και αυτοδυναμία»





Του Φώτη Σιούμπουρα

Με αφετηρία την επανέναρξη των εργασιών της Βουλής στις 22 Αυγούστου και ορόσημο την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς ετοιμάζεται για το «θερμό Φθινόπωρο» που περιμένει τον Γ. Παπανδρέου και την κυβέρνησή του. 

Με την «επανεκκίνηση» της Βουλής ο σχεδιασμός του κ. Σαμαρά προβλέπει σκληρή αντιπαράθεση με την κυβέρνηση όχι μόνο στο πεδίο της οικονομίας, αλλά και σε αυτό της καθημερινότητας, ενώ μέχρι την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης εκτιμάται ότι θα έχουν αποκαλυφθεί πλήρως της ελλείμματα της πρόσφατης συμφωνίας κορυφής των Βρυξελλών- κάτι που ήδη άρχισε να διαφαίνεται, καθώς η Ευρωζώνη βρίσκεται στη δίνη της επίθεσης των αγορών.

Τελική κατάληξη βεβαίως οι εκλογές -όποτε και αν αυτές διεξαχθούν- με στόχο όχι μόνο την πρωτιά της Νέας Δημοκρατίας αλλά και την αυτοδυναμία.
Η αναζωπύρωση της έντασης αναμένεται βεβαίως μετά την επάνοδο από τις διακοπές, στις 22 Αυγούστου. Τότε μαζί με τους βουλευτές θα αρχίσουν να επιστρέφουν (όσοι είχαν την δυνατότητα να κάνουν ολιγοήμερες διακοπές) και οι «αγανακτισμένοι» πολίτες (μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, αλλά και άνεργοι), οι οποίοι θα βρουν στο σπίτι τους να τους περιμένουν οι «φουσκωμένοι» λογαριασμοί, η εφορία, οι έκτακτες εισφορές, οι περικοπές σε επιδόματα, επικουρικές κ.α.

 Στην ολομέλεια της Βουλής θα εισάγεται το νομοσχέδιο για την ανώτατη εκπαίδευση, για το οποίο πρυτάνεις και φοιτητές έχουν ήδη αποφανθεί ότι δεν θα εφαρμοστεί και οι υπουργοί θα αποδυθούν σε έναν αγώνα δρόμου για την κατάθεση νομοσχεδίων εν είδει… προκαταβολής για την 6η δόση του δανείου. 

Το Μισθολόγιο
Και πρώτης προτεραιότητας θεωρούνται το ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων σε συνδυασμό με τον τρόπο αξιολόγησης και προαγωγής του προσωπικού, το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που υποσχέθηκε ο υπουργός Οικονομικών, η αναδιάρθρωση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών, η επιτάχυνση και αναμόρφωση των ΕΣΠΑ, το θεσμικό πλαίσιο για την διενέργεια δημοψηφισμάτων, οι ρυθμίσεις για τα αυθαίρετα, οι συνενώσεις νοσοκομειακών μονάδων , οι αποφάσεις για την αναδιάρθρωση της κρατικής τηλεόρασης και το νέο νομικό πλαίσιο για τα ΜΜΕ… Θα βγει αλώβητη η κυβέρνηση κατά την ψήφιση των νομοσχεδίων αυτών; Πιθανόν, λένε στη Νέα Δημοκρατία, αν και πολλοί βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος έχουν σηκώσει από τώρα «μπαϊράκι».

Εκεί που νόμιζαν ότι πήραν μια ανάσα με τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής και θα έπαιρναν το δρόμο για τις εκλογικές τους περιφέρειες ή για τις διακοπές τους αν μη τι άλλο, όπως υποστήριζαν, ότι αποφεύχθηκε η χρεοκοπία, σκοντάφτουν σε νομοσχέδια και αποφάσεις που πυροδοτούν νέες εκρήξεις στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας, αλλά και την κοινωνία. Εκρήξεις από τις οποίες φαίνεται να επωφελείται η Νέα Δημοκρατία, η οποία παρουσιάζει αρραγή ενότητα και ενιαίο πολιτικό λόγο.

 Μάλιστα ο κ. Σαμαράς ανέλαβε ο ίδιος να δώσει τον πολιτικό τόνο. Είτε αυτό αφορούσε την οικονομία είτε το μέτωπο των ταξί, στη συνταγματική αναθεώρηση ή στα ζητήματα του τουρισμού και της διαχείρισης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας πήρε «πάνω του» την μετάδοση του μηνύματος και της σκληρής κριτικής προς την κυβέρνηση. Με συνεντεύξεις και δηλώσεις της επίσης αρνήθηκε ψήφιση νέα συμφωνία δανειοδότησης της χώρας και επέμεινε στο αίτημα για πρόωρες εκλογές. 

Ο στόχος των πρωτοβουλιών αυτών ήταν διττός: αφενός να εμφανιστεί ως ο πολιτικός αρχηγός που επιχειρεί να θέσει την ατζέντα της δημόσιας συζήτησης και αφετέρου να ενισχύσει έναντι της κοινής γνώμης την προσωπική του εικόνα, σε αντιπαραβολή με εκείνη του Γ. Παπανδρέου. 

Και η εικόνα ενός Αντώνη Σαμαρά που παρεμβαίνει σε τακτά χρονικά διαστήματα και παίρνει θέση σε επίκαιρα πολιτικά ζητήματα είναι αυτή που θα μείνει και μετά την «επανεκκίνηση» της Βουλής στις 22 Αυγούστου.

«Δεν πανηγυρίζουμε»
Η κόντρα με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Γιάννη Ραγκούση για την απελευθέρωση των ταξί ήταν μόνο μια εστία πυρκαγιάς που έκανε δύσκολες τις διακοπές των «πράσινων».

 Είχαν προηγηθεί οι φωτιές που άναψαν οι ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου όπου η ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ και τα τυχερά παιχνίδια προκάλεσαν νέες αιχμές για εύνοια προς συγκεκριμένο μεγαλοεπιχειρηματία που «έχει βάλει πόδι στον οργανισμό», ενώ αντίστοιχα πυρά για ρουσφέτι σε συγκεκριμένο επιχειρηματία εκτοξεύτηκαν και για το νομοσχέδιο που αφορά την ενέργεια.

Στη νέα Δημοκρατία δεν δείχνουν να… πανηγυρίζουν για τα όσα διαδραματίζονται στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος και πολύ περισσότερο δεν εύχονται να αποτύχει το σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας, ώστε το ΠΑΣΟΚ να πέσει σαν ώριμο φρούτο.
 «Δυστυχώς το φάρμακο που δόθηκε στην Ελλάδα δεν έχει αποτελέσματα. Τα μέτρα λιτότητας δεν δουλεύουν, οι θυσίες που κάνει ο κόσμος δεν αποδίδουν. Εν ολίγοις η θεραπεία είναι τόσο ισχυρή που ελλοχεύει ο κίνδυνος θανάτωσης της οικονομίας πριν από την εξάλειψη του ελλείμματος» είπε ο κ. Σαμαράς μιλώντας στην βρετανική εφημερίδα Guardian.

 Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δήλωσε ότι τα μέτρα λιτότητας που ακολουθήθηκαν μετά το πακέτο βοήθειας προς την Αθήνα ύψους 110 δισ. ευρώ όχι μόνον δεν βοήθησαν να μειωθεί το διαρκώς αυξανόμενο δημόσιο χρέος, αλλά βούλιαξαν τη χώρα στη μεγαλύτερη ύφεση μετά τον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο. Ο κ. Σαμαράς επισήμανε ότι «όσο η ελληνική οικονομία βουλιάζει στην ύφεση, δεν θα μπορέσει να εξυπηρετήσει τα χρέη της, ακόμα και με τους καλύτερους όρους αποπληρωμής. «Πριν από τρεις μήνες, είπε, δόθηκε στην Ελλάδα ξανά βελτίωση των όρων αποπληρωμής. Ήταν καλά νέα τότε, αλλά όχι αρκετά καλά, διότι η κρίση από τότε χειροτέρευσε».

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επανέλαβε τη θέση του ότι «το μόνο λογικό πράγμα είναι να αλλάξει το μίγμα πολιτικής» και ξεκαθάρισε για μια ακόμη φορά ότι «δεν πρόκειται να συμφωνήσει σε κάτι που είναι εναντίον του καλού της Ελλάδας» επιμένοντας στην ανάγκη επανεκκίνησης της οικονομίας. «Μοναδικό μου κριτήριο, τόνισε, είναι η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας. Γνωρίζω ότι οι Ευρωπαίοι συντηρητικοί ηγέτες είναι εκνευρισμένοι και αμήχανοι, ξέρω επίσης ότι ακόμη δεν συμφωνούν μαζί μου. Η Ελλάδα έχει να διανύσει ακόμη μεγάλη απόσταση για να λύσει το πρόβλημα του χρέους. Είναι ένας δύσκολος δρόμος που θα πάρει χρόνια…».

«Σκληρό ροκ»
Στη Νέα Δημοκρατία υποστηρίζουν ότι το θέμα είναι να αρχίσει να παράγει η μηχανή, αλλά κάτι τέτοιο, λένε, δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα. 

«Η ανάπτυξη παραμένει το ζητούμενο και η κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να το φέρει σε πέρας» τονίζει στέλεχος της λεωφόρου Συγγρού που τάσσεται υπέρ του «σκληρού ροκ», της σκληρής δηλαδή αντιπολιτευτική τακτικής στην οποία θα πρέπει να καταφύγει η Νέα Δημοκρατία για να αλλάξει την ατζέντα στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό μετά την απόφαση της 21ης Ιουλίου στις Βρυξέλλες για το ελληνικό χρέος. 
Αλλά και η απόφαση του Αντ. Σαμαρά δεν είναι άλλη από της σκλήρυνση της αντιπολιτευτικής τακτικής σε όλο το φάσμα του εσωτερικού πολιτικού σκηνικού και στροφή στην καθημερινότητα, καθώς φαίνεται ότι το σενάριο των πρόωρων εκλογών δείχνει να εγκαταλείπεται από την κυβέρνηση. 

Οι τομείς στους οποίους θα εστιάσει την αντιπολιτευτική της τακτική η Νέα Δημοκρατία είναι
Η στήριξη των δίκαιων αιτημάτων διαφόρων κοινωνικών τάξεων (π.χ. ταξιτζήδες, γιατροί).

Η ανάδειξη θεμάτων στα οποία η κυβέρνηση ακολούθησε τη Νέα Δημοκρατία (ανάπτυξη, αυθαίρετα).

Η εκμετάλλευση των ενδοκυβερνητικών συγκρούσεων.

Η επισήμανση «γκρίζων ζωνών» στη συμφωνία για το ελληνικό χρέος, με έμφαση στις εμπράγματες εγγυήσεις.

Η εμμονή στην υποστήριξη της φορολογικής πολιτικής του «Ζαππείου 2».

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επανέλαβε τη θέση του ότι «το μόνο λογικό πράγμα είναι να αλλάξει το μίγμα πολιτικής»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου