Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011

Αύξηση ΦΠΑ: Λουκέτα κι ακρίβεια


ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΕΚΛΑΡΗΣ
Ακρίβεια, λουκέτα, φοροδιαφυγή, ανεργία... Τις επιπτώσεις αυτές εκτιμούν ότι θα φέρει στον κλάδο της εστίασης (ταβέρνες, εστιατόρια, σουβλατζίδικα, καφέ, αναψυκτήρια κ.ά.) η υπαγωγή των υπηρεσιών καφέ και εστιατορίων στο συντελεστή ΦΠΑ 23% από 13% που ήταν μέχρι σήμερα.
Οι εστιάτορες υποστηρίζουν ότι πολλές από τις 121.000 επιχειρήσεις εστίασης σε όλη τη χώρα, που απασχολούν 400.000 άτομα, θα οδηγηθούν σε λουκέτο, καθώς ήδη η...
μείωση του τζίρου τον τελευταίο χρόνο ξεπερνά το 50%.
«Σε άδεια τραπέζια δεν μπορείς ούτε να επιβάλεις, ούτε να εισπράξεις αυξημένο ΦΠΑ. Οδηγούν σε αφανισμό έναν κλάδο που απασχολεί 400.000 εργαζομένους και ακόμη 400.000 συνεργάτες», σημείωσε ο Γιάννης Τσάκος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών Επιχειρήσεων και Συναφών Επαγγελμάτων.
«Εγκλημα» χαρακτήρισε την απόφαση ο πρόεδρος της Ενωσης Εστιατόρων Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Γκόφας. «Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από την ICAP του 2009, ο κλάδος της εστίασης έχασε σχεδόν 1 δισ. ευρώ. Τα επόμενα χρόνια οι απώλειες πολλαπλασιάστηκαν. Ο στόχος της είσπραξης εσόδων από την αύξηση του ΦΠΑ δεν είναι εφικτός, αφού μειώνονται τα έσοδα. Παρακαλώ τον πρωθυπουργό και συνολικά την Πολιτεία να μην προχωρήσει σε αυτήν την ενέργεια», συμπλήρωσε.
Ο καφές από 2 ευρώ που κοστίζει στα περισσότερα καφέ της πόλης στην εποχή της κρίσης θα ανέβει στα 2,20. Σε άλλους καιρούς αυτό θα σήμαινε στρογγυλοποίηση στα 2,5 ευρώ, όμως με τα σημερινά δεδομένα οι επαγγελματίες εκτιμούν ότι θα παραμείνει στα 2 ευρώ και οι περικοπές θα γίνουν από αλλού. Στα παραλιακά και πιο ακριβά καφέ της πόλης, όπου ένας καφές με θέα το Θερμαϊκό κοστίζει σήμερα 4 έως 4,5 ευρώ, αναμένεται να πωλείται από 1η Σεπτεμβρίου από 4,5 έως και 5 ευρώ.
Αντίστοιχα ένα γεύμα σε ταβέρνα που κόστιζε για δύο άτομα 50 ευρώ, θα φτάνει πλέον τα 54 ευρώ. Μια τυρόπιτα αντί για 1,5 ευρώ θα πωλείται 1,65, ένα γρήγορο γεύμα σε ταχυφαγείο από 3,50 ευρώ θα φτάσει στα 3,90 ευρώ.
«Από ένα λογαριασμό που ανέρχεται σε 100 ευρώ, τα 23 ευρώ είναι ο ΦΠΑ, τα 45 ευρώ για την αγορά του προϊόντος και τα 13 για τα ποσοστά των σερβιτόρων. Από τα υπόλοιπα 19 ευρώ πρέπει να πληρωθούν ταμεία, τα λειτουργικά έξοδα ενός καταστήματος, ενοίκια κ.ά. και να βγει και κέρδος. Υπάρχει δυνατότητα να λειτουργήσει έτσι μια επιχείρηση;», αναρωτιέται ο κ. Γκόφας.
Μια χωριάτικη... χωρίς απόδειξη
Πολλοί επαγγελματίες εκτιμούν ότι αρκετές συναλλαγές θα επιστρέψουν στην πρακτική της μειωμένης τιμής χωρίς απόδειξη. «Εφόσον σε ένα μεγάλο λογαριασμό, για παράδειγμα των 250 ευρώ, ο πελάτης κάνει παζάρι για 200 ευρώ χωρίς απόδειξη, πιστεύω ότι αρκετοί επαγγελματίες θα δεχτούν», σημείωσε ιδιοκτήτης καφέ - εστιατορίου.
Την αντίθεσή τους στην αύξηση του ΦΠΑ από 13% σε 23% στον τομέα της εστίασης από την 1η Σεπτεμβρίου εκφράζουν φορείς του τουρισμού και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ). Με επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλο, το ΕΕΘ αναφέρεται στις σημαντικές επιπτώσεις που θα φέρει στην ανταγωνιστικότητα του εγχώριου τουριστικού προϊόντος.
agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου