Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011

Σε ελεύθερη πτώση η αγορά


Ούτε οι εκπτώσεις, δεν ήταν αρκετές για να ανακοπεί, έστω και πρόσκαιρα, η κατακόρυφη πτώση που σημειώνουν οι πωλήσεις των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε όλη την Ελλάδα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ) Γιώργο Κασιμάτη, «ο κύκλος εργασιών στα καταστήματα παραμένει σε αρνητικά επίπεδα, καταγράφοντας πτώση της τάξεως του 25%». Ειδικότερα η Διοίκηση της ΚΕΕΕ εξέφρασε την έντονη ανησυχία της για τις διαρκώς επιδεινούμενες εξελίξεις στο πεδίο της οικονομίας και ιδίως στον τομέα της επιχειρηματικότητας κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης που είχε με τον υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.Όπως επεσήμανε στον υπουργό ο πρόεδρος ο Γιώργος Κασιμάτης, τα πλέον πρόσφατα στοιχεία καταδεικνύουν ότι βιώνουμε πρωτόγνωρες συνθήκες ύφεσης.

Ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων εμφανίζει μείωση κατά 8,8% σε ετήσια βάση και 10,2% σε μηνιαία βάση και οι κλάδοι που πλήττονται περισσότερο είναι η «ένδυση-υπόδηση», τα «ηλεκτρικά είδη-επίπλωση-οικιακός εξοπλισμός», και τα «τρόφιμα-ποτά-καπνός» με ποσοστά μείωσης που ξεπερνούν το 15% σε ετήσια βάση και το 20% σε μηνιαία βάση.Η αρνητική αυτή τάση δεν έχει ανακοπεί ούτε κατά την περίοδο των θερινών εκπτώσεων, όπου ο κύκλος εργασιών παραμένει σε αρνητικά επίπεδα για τρίτη συνεχή χρονιά με ποσοστό μείωσης 25% σε πανελλήνια κλίμακα. Οι επιπτώσεις αυτής της κατάστασης είναι πολλαπλές. Μειώνεται η δυνατότητα κάλυψης υποχρεώσεων των επιχειρήσεων, καθώς σημειώνεται αύξηση της αξίας των ακάλυπτων επιταγών σε περίπου 1.300 εκατ. ευρώ για το α’ επτάμηνο του 2011 από 850 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2010.

Παράλληλα, η ανεργία αυξάνεται σε ποσοστό 16,6%, καθώς οι επιχειρήσεις αφενός δεν μπορούν να διατηρηθούν σε λειτουργία (π.χ. αύξηση «λουκέτων» σε κεντρικούς εμπορικούς δρόμους σε ποσοστό 23,4% από 17,1% στην Αθήνα και 20% από 10,1% στη Θεσσαλονίκη) ή αφετέρου δεν μπορούν πια να αντιμετωπίσουν το εργατικό κόστος των υπαλλήλων τους (π.χ. μείωση εργαζομένων στο λιανικό εμπόριο κατά 2,8% στο α’ τρίμηνο του 2011 συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2010).


Στη μεταποίηση, επίσης, υπάρχουν σοβαρά προβλήματα, καθώς για το πρώτο πεντάμηνο του 2011 ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής μειώθηκε κατά 7,8% συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2010. Ειδική αναφορά πρέπει να γίνει στην καταβαράθρωση της οικοδομικής δραστηριότητας, όπου η μείωση σε οικοδομικές άδειες, σε μέτρα επιφανείας και σε όγκο ανέρχεται, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, για το πρώτο τετράμηνο του 2011 σε 43,1%, 52% και 49,7% αντίστοιχα, εν σχέση με το ίδιο διάστημα του 2010.


Συνεχίζοντας ο κ. Κασιμάτης είπε ότι: «Εν όψει αυτών των δεδομένων, η επιμελητηριακή κοινότητα ζητά την ενεργό συνδρομή της ελληνικής Πολιτείας στην προσπάθεια της ελληνικής επιχειρηματικότητας να επιβιώσει και να μπορέσει να επιτελέσει το ρόλο της ως ατμομηχανή της αναπτυξιακής προσπάθειας της χώρας. Και προς τούτο θέτει συγκεκριμένα αιτήματα:


1. Την παράταση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων που είχε χορηγήσει το Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ), στο πλαίσιο της «Α’ και Β’ φάσης, εγγύηση και επιδότηση επιτοκίου για δάνεια κεφαλαίου κίνησης» σε έξι χρόνια από τρία που είναι σήμερα, ώστε να μειωθεί το ύψος των εξαμηνιαίων δόσεων, καθώς οι προαναφερθείσες οικονομικές συνθήκες δεν επιτρέπουν στις περισσότερες επιχειρήσεις -και κυρίως στις μικρομεσαίες- να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις αποπληρωμής.


2. Την πλήρη και ουσιαστική ενεργοποίηση του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ), το οποίο χρηματοδοτεί μέχρι στιγμής το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον», που αφορά κυρίως, ιδιωτικές κατοικίες με περιορισμένη άμεση επίπτωση στην επιχειρηματικότητα.


3. Την πλήρη και ουσιαστική ενεργοποίηση του νέου Επενδυτικού Νόμου (ν. 3908/2011), το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας του οποίου ολοκληρώθηκε πρόσφατα, καθώς μόλις τον Ιούλιο ορίστηκαν τα μέλη του Μητρώου Αξιολογητών. Μέχρι στιγμής το μόνο πρόγραμμα για την επιχειρηματικότητα που χρηματοδοτεί ο επενδυτικός νόμος αφορά τους νέους επιχειρηματίες και βρίσκεται ακόμη στο στάδιο υποβολής προτάσεων. Παράλληλα, κρίνεται επιβεβλημένη η αποπληρωμή επενδύσεων, που είχαν υλοποιηθεί υπό το καθεστώς του προϊσχύσαντος επενδυτικού νόμου και οι οποίες χρονίζουν, καθώς και η τακτοποίηση της υφιστάμενης -για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα- εκκρεμότητας χρηματοδότησης 1.800 επενδυτικών σχεδίων.


4. Την αξιοποίηση των πόρων του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ). Η ανακοίνωση από το Υπουργείο των 10 μέτρων για την επιτάχυνση υλοποίησης του ΕΣΠΑ -σε συνδυασμό με την πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μείωση της εθνικής συμμετοχής στη συγχρηματοδότησή του- δημιουργεί προϋποθέσεις επιτάχυνσης, καθώς οι διαρκείς μειώσεις του εθνικού σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, στο πλαίσιο του προγράμματος δημοσιονομικής λιτότητας, το είχαν καταστήσει ουσιαστικά ανενεργό.


5. Την αύξηση της χρηματοπιστωτικής επέκτασης, καθώς συνεχίζεται η μείωση στη χορήγηση δανείων από τις τράπεζες προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, τον Ιούνιο 2011 οι χορηγήσεις ανήλθαν σε -1,2%, ενώ τον Μάιο ήταν -1,1%. Συνολικά, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες (επιχειρήσεις-νοικοκυριά) σημείωσε περαιτέρω μείωση (Ιούνιος 2011: -2,5%, Μάιος 2011: -2,3%, Δεκέμβριος 2010: -1,2%)».


Παράλληλα, η Διοίκηση της ΚΕΕΕ ζήτησε από τον κ. Χρυσοχοΐδη τη συνδρομή και υποστήριξη, εκ μέρους του Υπουργείου Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, των προτάσεών της προς το Υπουργείο Οικονομικών για τη μείωση των φορολογικών συντελεστών και την ενεργοποίηση των διαδικασιών συμψηφισμού μεταξύ αξιώσεων του Δημοσίων έναντι επιχειρηματιών και αξιώσεων των επιχειρηματιών έναντι του Δημοσίου (π.χ. ως προς το ΦΠΑ).


Τέλος, σχετικά με τη διεξαγωγή των εκλογών στα Επιμελητήρια, ο Υπουργός δεσμεύτηκε στη Διοίκηση της ΚΕΕΕ ότι αυτές θα γίνουν κανονικά, όπως έχει νομοθετηθεί, από 15 Νοεμβρίου μέχρι 15 Δεκεμβρίου 2011, τονίζοντας ότι δεν είναι στις προθέσεις του υπουργείου νέα αναβολή.

του Χριστούλια Δημήτρη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου