Παρασκευή 5 Αυγούστου 2011

Καταρρέει το σύστημα!!!


Η χθεσινή μέρα ήταν η χειρότερη για την Wall Street εδώ και τρία χρόνια, με τις μετοχές να καταρρέουν εξαιτίας των φόβων για τη κρίση χρέους της ευρωζώνης, και την δυσκολία της αμερικανικής οικονομικής ανάκαμψης.
Στη Νέα Υόρκη, ο δείκτης Dow Jones έκλεισε με πτώση κατά  500 μονάδες, ή 4.3%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση μέσα σε μια ημέρα από τις 22/10/08. Επίσης στη  Νέα Υόρκη, ο δείκτης S&P 500 σημείωσε πτώση 4.8%, και ο Nasdaq 5%.
Λίγο πριν, ο πρόεδρος της ευρωπαϊκής Κομισιόν Jose Manuel Barroso προειδοποίησε για εξάπλωση της κρίσης χρέους.

Εν τω μεταξύ, μεγάλη πτώση σημείωσαν ο δείκτης Dax της Φρανκφούρτης, και ο  FTSE 100 του Λονδίνου, από το φόβο ότι τόσο η Ιταλία όσο και η Ισπανία κινδυνεύουν από τη κρίση.
Οι επενδυτές κατέφυγαν στο χρυσό, στέλνοντας τη τιμή του στα ύψη, με την ουγγιά να αγγίζει πλέον τα $1.677.
Παράλληλα, τα αρνητικά στοιχεία σε σχέση με την ανεργία της Αμερικής, τροφοδότησαν τους φόβους για τη δυσκολία της οικονομικής της ανάκαμψης.
Οι ατμομηχανές της Wall Street  επίσης χτυπήθηκαν άσχημα, με τις μετοχές των JP Morgan και  Bank of America να χάνουν 5% και 7.4% αντίστοιχα.
Στην Ευρώπη, η Lloyds Banking Group έπεσε 9.9%, και η Royal Bank of Scotland 7%. Η γαλλική Societe Generale έχασε 6.9%, ενώ η γερμανική Commerzbank έπεσε κατά 6.8% στη Φρανκφούρτη.
Η τιμή του πετρελαίου έπεσε κι αυτή, αφού επικρατεί η ανησυχία πως η δυσπραγία της παγκόσμιας οικονομίας θα μειώσει τη ζήτηση του.
Σε επιστολή του προς τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, ο Barroso μιλάει για διάδοση της κρίσης πέρα από την Ελλάδα, τη Πορτογαλία, και την Ιρλανδία. Όπως λέει, «οι αγορές δεν έχουν πειστεί πως πήραμε κατάλληλα μέτρα για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα».Κάλεσε επίσης τις κυβερνήσεις να στηρίξουν το ευρώ, και ζήτησε από τους ηγέτες να πάρουν άμεσα μέτρα προκειμένου να εφαρμοστούν οι αλλαγές στον νέο ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης EFSF, που συμφωνήθηκε πριν από δυο εβδομάδες.
Από τη πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Jean-Claude Trichet ανέφερε πως η αγορά των ομολόγων συνεχίζεται και είναι διάφανη, ενώ τα επιτόκια στην ευρωζώνη παραμένουν στο 1.5%. Οι δηλώσεις αυτές των Trichet και Barroso, έγιναν εν μέσω φόβων ότι η Ιταλία και η Ισπανία μπαίνουν και αυτές  σε  κρίση χρέους.
Τα ισπανικά σπρέντς αυξήθηκαν χθες από το 4% που ήταν στο 4.8%, και αυτό αποδεικνύει την αυξανόμενη αγωνία των αγορών για τη δυνατότητα της χώρας να εξυπηρετήσει τα δάνειά της. Παράλληλα, η Ισπανία ανέβαλλε τη δημοπρασία ομολόγων που είχε προγραμματιστεί για την 18 Αυγούστου.
Στην Ιταλία, ο Silvio Berlusconi συνεχίζει τις προσπάθειές του να επαναφέρει την εμπιστοσύνη στην ιταλική οικονομία, με ομιλία του στη Βουλή,  και με αλλεπάλληλες συναντήσεις με εργοδότες, συνδικαλιστές, επιχειρηματίες, κλπ.

Οι κερδοσκόποι δεν συγχωρούν τους φυγόμαχους

Αυτά γράφει το BBC περιγράφοντας την χθεσινή “μαύρη Πέμπτη” στα διεθνή χρηματιστήρια τα οποία βουλιάζουν κάτω από την αδυναμία των ευρωπαίων ηγετών να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση και τις επιθέσεις των κερδοσκόπων. Αναταραχή και στην Αθήνα καθώς οι δραματικές εξελίξεις στη διεθνή οικονομία είναι ανεξέλεγκτες. Μπορεί η διάχυση της κρίσης σε όλη την ευρωζώνη να οδηγήσει (αν και όποτε) σε μια συνολική λύση, αν δεν γίνει, ωστόσο, κάποια δυναμική κίνηση τότε και η Ελλάδα θα έχει πρόβλημα και με την επόμενη δόση του πρώτου δανείου και με το νέο δανεισμό που έχει δρομολογηθεί.
Γράφαμε σε πρόσφατη ανάρτηση ότι οι κερδοσκόποι δεν συγχωρούν τους φυγόμαχους και τώρα ήρθε  η επιβεβαίωση. Χωρίς ουσιαστικά να υπάρχουν δραματικά στοιχεία, χωρίς καμιά μεγάλη ανατροπή στα οικονομικά της Ιταλίας και της Ισπανίας, αλλά με πολλά μικρά ειδησάρια που δημιουργούν αναταραχές, ήρθε η κατάρρευση στα χρηματιστήρια
Τι είναι, όμως, αυτό που προκαλεί πανικό; Ουσιαστικά είναι η αβεβαιότητας για την εξέλιξη χρέους στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ. Στη μια πλευρά του Ατλαντικού το ελληνικό πρόβλημα τελικά δεν είναι το μόνο καθώς μια σειρά από χώρες είναι ευάλωτες. Στην άλλη πλευρά η συμφωνία Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων δεν μπορεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για το τεράστιο χρέος των Αμερικανών που δε λύνεται με ημίμετρα.
Από την άλλη, οι αγορές δεν έλαβαν και τόσο σοβαρά υπόψη τις δηλώσεις του Ζ. Κ. Τρισέ που εμφανίστηκε καθησυχαστικός και επιβεβαίωσε τη στήριξη της ΕΚΤ με αγορές ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά.
Αλλά και ο Μπαρόζο που είπε ότι η κρίση έχει ξεφύγει από την περιφέρεια της Ευρωζώνης και χτυπά και τον πυρήνα της προκάλεσε φόβο για απρόβλεπτες εξελίξεις.
Το σίγουρο είναι ότι η επενδυτική κοινότητα φοβάται ότι πάμε σε νέο κύκλο ύφεσης παγκοσμίου εμβέλειας. Κάτι τέτοιο προφανώς δεν ευνοεί μια χώρα όπως η Ελλάδα που βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού. Αλλωστε, όταν τα βουβάλια τσακώνονται, την πληρώνουν τα βατράχια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου