Θύματα ενός αφορισμού που ουδέποτε έχει επιβεβαιωθεί έχουν πέσει οι Ευρωπαίοι ηγέτες.
Ο λόγος για την γνωστή ρήση του Ουμπέρτο Έκο, σύμφωνα με την οποία «τον Αύγουστο δεν υπάρχουν ειδήσεις», που διαψεύδεται κάθε φορά, κάθε χρόνο.
Η εμπειρία έχει δείξει πως τα σημαντικότερα γεγονότα συμβαίνουν τον Αύγουστο- χαρακτηριστικά παραδείγματα το πραξικόπημα στη Ρωσία και ο πόλεμος στη Γεωργία.
Η διάψευση του Έκο επιβεβαιώθηκε και φέτος, με την υποβάθμιση της αμερικανικής οικονομίας από τον διεθνή οίκο Standard & Poor’s - αυγουστιάτικα!
Η αναταραχή από την υποβάθμιση, βρήκε την Ελλάδα να περπατά ξυπόλητη στ’ αγκάθια της διεθνούς οικονομικής κρίσης και εντελώς απογυμνωμένη από όλα της τα όπλα – δυνατότητα δανεισμού, αυτονομία κινήσεων, πολιτική και οικονομική αξιοπιστία.
Ουσιαστικά η χώρα μας βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του κινδύνου, την ώρα ακριβώς που η παγκόσμια οικονομία μπαίνει σε ένα πολύ επικίνδυνο σπιράλ.
Εκ των υστέρων – και χωρίς να έχει φροντίσει να δεσμεύσει τους δανειστές της εγκαίρως – η Αθήνα ανακαλύπτει πως ακόμη και οι (αμφισβητούμενες) αποφάσεις της 21ης Ιουλίου για το ελληνικό χρέος, βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες κάνουν διακοπές και μιλούν με άκρα μυστικότητα σε αμφίβολης αποτελεσματικότητας τηλεδιασκέψεις, τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια έκλεισαν χωρίς να έχουν κυρωθεί όσα αποφασίστηκαν στις 21 Ιουλίου, ενώ και το ελληνικό κοινοβούλιο βρίσκεται σε διακοπές χωρίς να έχει ολοκληρώσει το νομοθετικό έργο που απορρέει από τις συμφωνίες, αλλά και χωρίς να έχει επεξεργαστεί τα περίφημα μέτρα αντιρρόπησης, προκειμένου να αντισταθμιστούν όσο είναι δυνατόν τα χαράτσια που περιμένουν τους Έλληνες μετά το τέλος των λιγοστών και στερημένων διακοπών τους.
Την Κυριακή, οι μόνοι που έδειχναν να εργάζονται – αλλά και αυτοί με… τηλεδιάσκεψη – ήσαν τα μέλη του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ενώ κορυφωνόταν η αγωνία ενόψει του ανοίγματος των αγορών – κυρίως μετά την κατακόρυφη πτώση της προηγούμενης εβδομάδας στα χρηματιστήρια, με απώλειες της τάξης των 2,5 τρις δολαρίων.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε έναν γύρο τηλεφωνημάτων εκφράζοντας την ανησυχία του, αλλά μια χώρα που ήδη βρίσκεται υπό διεθνή οικονομικό έλεγχο δεν έχει πιθανότητες να επηρεάσει αυτούς που δεν ασχολούνται καν με το σβήσιμο των μεγαλυτέρων πυρκαγιών.
Το δυστύχημα είναι πως από πλευράς οίκων τίποτε δεν έχει τελειώσει, αφού ο διευθύνων σύμβουλος της Standard & Poor's Τζόν Τσέιμπερς εκτιμά πως υπάρχει μία στις τρεις πιθανότητες για περαιτέρω υποβάθμιση της αμερικανικής οικονομίας.
Αλλά και οι ηγέτες του G20 είχαν τηλεδιάσκεψη, την οποία επίσης κάλυψε μια αχλή μυστηρίου.
Απόλυτη σιωπή κάλυψε και την τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών του G7, τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή, ενώ λίγα πράγματα – εκτός από την πληροφορία ότι έγινε γενική επισκόπηση της κατάστασης – έγιναν γνωστά και για το περιεχόμενο των τηλεφωνικών συνομιλιών (από τους τόπους των διακοπών τους), μεταξύ του Βρετανού πρωθυπουργού Κάμερον και του Γάλλου Προέδρου Σαρκοζί, καθώς και μεταξύ του Βρετανού υπουργού των Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν και της επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.
Όλα αυτά, την ώρα που εκφράζονταν αμφιβολίες και φόβοι ότι τελικά δεν θα σταθεί δυνατόν να χρηματοδοτηθεί η Ιταλία από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), όπως έγραψε και το Σπήγκελ.
Κι’ αν ο μηχανισμός δεν είναι σε θέση – δεν έχει τα «εργαλεία», όπως λένε οι ίδιοι οι αρχιτέκτονές του – να αντιμετωπίσει το ιταλικό πρόβλημα, ποιος νοιάζεται για το ελληνικό;
Όσο για τους ηγέτες Γερμανίας και Γαλλίας Μέρκελ και Σαρκοζί εξέδωσαν μεν ανακοίνωση με την οποία επαναλαμβάνουν την δέσμευσή τους για εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου, την ίδια, όμως, στιγμή, απέδειξαν στην πράξη ότι όλα βρίσκονται στον αέρα.
Πώς να εξηγήσει κανείς το γεγονός ότι οι δύο ηγέτες, ακόμη και τώρα, μέσα σε μια διευρυνόμενη κρίση, συνεχίζουν τα ευχολόγια;
Χθες, σε απάντηση των ανησυχιών της ελληνικής κυβέρνησης, εξέφρασαν την… ευχή τα εθνικά κοινοβούλια να εγκρίνουν τη Συμφωνία της 21ης Ιουλίου έως τα τέλη Σεπτεμβρίου!
Εν ολίγοις, τους έστειλαν όλους για μπάνιο πριν κυρωθεί η (ήδη προβληματική) συμφωνία και τώρα άρχισαν πάλι να... εύχονται!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου