Να ανακληθεί άμεσα η απόφαση της κυβέρνησης για αύξηση στο 23% του Φ.Π.Α. στα είδη εστίασης ζητά η αξιωματική αντιπολίτευση, εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση.
Ταυτόχρονα η Ν.Δ. ζητά να υιοθετηθεί η πρόταση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για χαμηλό Φ.Π.Α. σε όλο το τουριστικό πακέτο.Ο αναπληρωτής Τομεάρχης Οικονομίας, Γιάννης Βρούτσης, προειδοποίησε ότι η αύξηση του Φ.Π.Α. θα έχει τεράστιες αρνητικές συνέπειες στην οικονομία, τον τουρισμό, τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και εκτίμησε ότι θα οδηγήσει σε χιλιάδες νέα λουκέτα και ακόμη περισσότερους ανέργους.
«Προειδοποιούμε τους μαθητευόμενους μάγους ότι η αύξηση του Φ.Π.Α. στην εστίαση, από το 13% στο 23% θα έχει καταστροφικές οικονομικές, αλλά και κοινωνικές επιπτώσεις», ανέφερε ο κ. Βρούτσης επισημαίνοντας ότι με την απόφαση αυτή, η «κυβέρνηση απεμπολεί το δικαίωμα για μειωμένο Φ.Π.Α. στην εστίαση που, ως χώρα, είχαμε εξασφαλίσει με τη Συνθήκη Προσχώρησης στην Ε.Ο.Κ. το 1981».
Η Νέα Δημοκρατία κάνει λόγο για «ράβε – ξήλωνε» εκ μέρους της κυβέρνησης που από την μία αυξάνει τον Φ.Π.Α. στην εστίαση και από την άλλη υπαινίσσεται ότι θα επανεξετάσει το θέμα τον Οκτώβριο.
«Είναι απαράδεκτη η απόφαση για αύξηση του Φ.Π.Α. στην εστίαση. Θα σκοτώσει τον Τουρισμό» σχολίασε δεικτικά ο έτερος αναπληρωτής Τομεάρχης Οικονομικών της Ν.Δ., Νότης Μηταράκης, ασκώντας δριμεία κριτική στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης που, όπως είπε, διαλύει την αγορά και την πραγματική οικονομία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ν.Δ., η Ελλάδα , που διέθετε χαμηλότερο Φ.Π.Α., σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, από 1ης Σεπτεμβρίου θα έχει την μεγαλύτερη επιβάρυνση στα είδη εστίασης από έμμεσους φόρους σε σχέση με την συντριπτική πλειοψηφία των χωρών της Ε.Ε.. Ακόμη και η Ιρλανδία που έχει γενικό συντελεστή Φ.Π.Α. στο 23% μείωσε τον συγκεκριμένο συντελεστή από το 13% κατά σχεδόν 4 μονάδες.
Η τομεάρχης Τουριστικής Ανάπτυξης, Όλγα Κεφαλογιάννη εξαπέλυσε με την σειρά της σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση σημειώνοντας πως: «Ο τουριστικός κλάδος, έχοντας υποστεί τις συνέπειες από την ανυπαρξία συγκροτημένης τουριστικής πολιτικής, βρίσκεται ενώπιον μιας καταστροφικής κυβερνητικής απόφασης.
Σε ένα ιδιαίτερα ρευστό κλίμα, με τον τουρισμό να εξαρτάται από πολλούς συγκυριακούς παράγοντες, η κυβέρνηση όφειλε να στηρίζει την ανταγωνιστικότητα σε όλο το μήκος της τουριστικής αλυσίδας. Κάνει ακριβώς το αντίθετο. Καθιστά τον ελληνικό τουρισμό μη ανταγωνιστικό. Με την αύξηση του Φ.Π.Α. στην εστίαση, αποδεικνύει για μία ακόμα φορά ότι πράττει χωρίς καμιά λογική συνέχεια. Σπασμωδικά και βεβιασμένα. Ανεύθυνα και αδιάφορα απέναντι στον τουρισμό»
Μάλιστα η κ. Κεφαλογιάννη καλεί την ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού να πάρει θέση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου